Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

6. 11. 20197:58

Je rozhodnuto o vítězích fotografické soutěže Navzdory bariérám

Vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením vyhlásil tento rok fotografickou soutěž Navzdory bariérám.

Porota této soutěže se sešla 5. listopadu, aby rozhodla o udělení cen nejlepším přihlášeným fotografiím. Porota se skládá ze zástupců a zástupkyň organizací lidí se zdravotním postižením, Úřadu vlády ČR a fotografů.

Hodnoceno bylo celkem 76 přihlášených fotografií.

Cena se uděluje za fotografie, které nejlépe zobrazují okamžiky, kdy člověk se zdravotním postižením překonal stávající bariéry, ať už architektonické, informační nebo i mezilidské.

Vyhlášení výsledků proběhne 6. prosince na galavečeru v Lichtenštejnském paláci, který se koná pravidelně k příležitosti oslavy Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením.


**************

Mezinárodní den osob se zdravotním postižením si připomínáme každoročně 3. prosince již od roku 1981, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů poprvé vyhlášen. Každoroční oslava Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením si klade za cíl podporovat porozumění tematice zdravotního postižení. Rovněž se snaží zvýšit povědomí o přínosech, které integrace osob se zdravotním postižením přináší do všech aspektů politického, společenského, hospodářského a kulturního života.
V současné době žije na světě více než 1 miliarda osob s nějakou formou zdravotního postižení. Přestože jsou osoby se zdravotním handicapem největší světovou menšinou, zůstává tato skupina „neviditelná“ v hlavním proudu rozvojových strategií a jejích procesů.