Aktuálně

29. 11. 201913:48

Projev premiéra Babiše na Mezinárodní odborné konferenci Rady seniorů ČR Seniorská participace

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se v pátek 29. listopadu 2019 zúčastnil Mezinárodní odborné konference Rady seniorů ČR Seniorská participace. Hlavním tématem konference byla participace seniorů na rozhodování věcí veřejných v České republice.

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte ze srdce poděkovat za pozvání na dnešní setkání s Vámi, pořádané Radou seniorů České republiky.

Asi víte, že mám rád čísla. A taky, doufám, víte, že jsem hrdý na naši zemi a její občany. Naší zemi se skvěle daří. Stoupají mzdy lékařům, učitelům, hasičům, policistům, vojákům z povolání a spoustě dalších profesí. Průměrný plat ve veřejném sektoru je teď 37 199 Kč od doby, co jsem začal připravovat rozpočty, jako ministr financí v roce 2015, tak stoupnul o 10 227 Kč. Rostou, ale i výdaje na investice a máme zdravější veřejné finance. To potvrzují i mezinárodní žebříčky. Výborný výsledek našeho hospodaření byl nedávno potvrzen ratingovou agenturou Moody's. Po 17 letech jsme se posunuli v hodnocení úvěrové spolehlivosti na úroveň Aa3, a to na základě vládních ekonomických reforem.

Vím, že vás trápí spoustu dalších věcí, ale já vám chtěl dnes hlavně poděkovat. Za to, co jste pro svou zemi udělali, že jste ji předali další generaci, a to v daleko lepším stavu, že jste se podíleli na fungování naší společnosti a zároveň jsem vás chtěl i ujistit v tom, že si toho jako premiér naší země strašně vážím, a že se budu snažit vám pomoci vaše stáří prožít, alespoň v relativním pocitu klidu, bezpečí a za spravedlivějších ekonomických podmínek. Nemáme sice peněz na rozdávání, ale snažím se alespoň napravit ten šílený dluh z minulosti, který jsme v případě důchodů zdědili.

To jsou a budou priority naší vlády. Ještě jednou děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR