Tiskové konference

17. 1. 20209:41

Tisková konference po jednání s rakouským spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem, 16. ledna 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády:  Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po oficiální návštěvě spolkového kancléře Rakouské republiky pana Sebastiana Kurze. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Já bych rád poděkoval panu kancléři Sebastianu Kurzovi za naše jednání, které bylo velice přátelské a v otevřené atmosféře. Strávili jsme společně vícero hodin, i v rámci V4 a teď bilaterálně.

Já si samozřejmě nesmírně vážím toho, že na první zahraniční cestu po nedávném jmenování spolkovým kancléřem zavítal právě k nám do České republiky. Je to jasné potvrzení našeho česko-rakouského přátelství a našich výborných vztahů a také toho, že Rakousko je blízkým partnerem našeho regionu.

My samozřejmě máme i společnou historii, máme velice intenzivní a věcný dialog. Jsem rád, že pan kancléř tak přesvědčivě vyhrál volby, je tam kontinuita a myslím si – nechci tady dlouho mluvit.

To nejdůležitější z našich bilaterálních vztahů je, abychom konečně se propojili těmi dálnicemi, které jsme my zapomněli trošku stavět. Tak teď se to snažíme dohnat. My jasně deklarujeme, že chceme být s dálnicí Praha–Linec na rakouské hranici v roce 2024. Co se týče trasy Brno–Vídeň, tam je to trošku komplikovanější. Naši předchůdci bohužel vybrali trasu kolem Mikulova namísto toho, aby trošku přemýšleli a udělali trasu přes Břeclav. Už jsme to mohli mít hotové.

Takže to hlavní pro mě je, že pojede naše delegace do Vídně. Náš ministr dopravy, šéf ŘSD, abychom dokončili ty detaily a jasně se domluvili na tom timingu, jak. Předpokládám, že to propojení bude dřív na trase Praha–Linec. Neříkám tedy ten úsek Praha–Tábor, ten bude ještě trochu později než 2024. A to si myslím, že je velice důležité a určitě to pomůže i tem vzájemným bilaterálním vztahům.

Takže za mě ještě jednou děkuji, pane kancléři, a těším se samozřejmě na další spolupráci na Evropské radě a v rámci našich bilaterálních vztahů.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády:  Děkuji. Chtěla bych požádat o slovo pana spolkového kancléře Kurze.

Sebastian Kurz, spolkový kancléř Rakouské republiky: Mockrát děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, milý Andreji Babiši. Mockrát ti děkuji za pozvání do Prahy. Je to opravdu krásné zde být a jsem velice potěšen, že zde můžeme naše dobré přátelské a sousedské vztahy dále prohloubit. Děkuji ti mnohokrát za příležitost diskutovat dnes na bilaterální úrovni, ale také ve společném formátu s V4.

Česká republika je pro nás jako pro Rakousko velice důležitým sousedem, partnerem, máme obchodní bilanci, která činí zhruba deset miliard eur, což se týká 1 800 rakouských firem, které zde působí. Jsme jedním z největších investorů v České republice a Česká republika je pro nás také největším a nejdůležitějším obchodním partnerem ve střední a východní Evropě. A jsem velice rád, že máme možnost zintenzivnit naše vzájemné vztahy.

Hovořili jsme také o evropských tématech, na kterých spolupracujeme. Je to například boj proti ilegální migraci. Čekají nás také složitá témata, například otázka atomové energie, a o tom jsme také dnes hovořili. Hovořili jsme ale také o dopravní infrastruktuře, kterou chceme mezi Českou republikou a Rakouskem rozšířit, a je to také další krok ke sjednocené Evropě, která již nemá žádnou železnou oponu, žádné rozdělení mezi Východem a Západem, a je důležité, aby spojení bylo stejné na východ jako na západ. Děkuji za velice dobrou spolupráci, za intenzivní hospodářské a lidské vztahy, které s Rakouskem máme.