Aktuálně

30. 1. 202017:22

Premiér Babiš v Litvínově jednal o podpoře projektů na rozvoj města či financování škol

Premiér Andrej Babiš navštívil ve čtvrtek 30. ledna 2020 Litvínov. S vedením města jednal o podpoře tamních investičních projektů, se zástupci základních a středních škol hovořil o financování škol. Navštívil také sociálně vyloučenou lokalitu Janov a s vedením klubu HC Litvínov mluvil o investici do hokejového stadionu. Předsedu vlády na cestě doprovodila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr školství Robert Plaga.

Delegace předsedy vlády zahájila návštěvu Litvínova na zimním stadionu Ivana Hlinky. S vedením klubu HC Verva Litvínov řešil Andrej Babiš především investice do hokejového stadionu. Klub vyčíslil výši investice na 516 milionů korun. „V rámci dostavby se plánuje výstavba nové tribuny s velkým hokejovým zázemím a internátem pro mladé hokejisty. Začátek výstavby plánují v příštím roce. Probírali jsme možnosti, že by se stát podílel na investici do dostavby. Musí se ale zapojit město, kraj a majitel klubu,“ uvedl premiér po setkání s vedením klubu.

Dalším bodem návštěvy bylo setkání s vedením města Litvínov. Hlavním tématem byla státní podpora projektů, určených k rozkvětu města. Ve městě bylo dosud z Integrovaného regionálního operačního systému podpořeno 18 projektů v celkové výši 358 milionů korun. „Paní starostka Kamila Bláhová má vlastní mini investiční plán, zásobník projektů, které mají přispět k rozvoji města. Hlavní investice jsou: nový plavecký stadion za 270 mil. Kč či výstavba mostu za 116 mil.,“ okomentoval Andrej Babiš jednání.

Andrej Babiš spolu s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou následně navštívil sídliště ve vyloučené lokalitě Janov. Během toho si prohlédl též nízkoprahové komunitní centrum pro děti Jaklík. „Jsem v této lokalitě již potřetí. Tato problematika je velmi složitá. Určitě se na ni chceme soustředit. Musíme najít řešení, jak donutit vlastníky, aby si v rámci Společenství vlastníků jednotek plnili povinnosti. Musíme s tím pohnout i legislativně. Trvá to příliš dlouho a nejsem s tím spokojený,“ řekl předseda vlády.

Poslední zastávkou předsedy vlády byl Zámek Valdštejnů, kde se členové vlády setkali se zástupci základních a středních škol. Diskutovalo se o problematice inkluze, financování škol, nedostatku učitelů, agresivitě žáků a ochraně učitelů či administrativním zatížení ředitelů jednotlivých škol.