Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

12. 2. 202011:35

Výzva sekretariátu RVNNO k předkládání nominací z řad NNO do Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)

Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV) je poradní instituce EU složená ze zástupců různých oblastí „organizované občanské společnosti“, včetně zaměstnavatelů, odborů a různých skupin, jako jsou profesní a komunitní sdruženi, organizace mládeže, ženské skupiny, spotřebitelé, aktivisté v oblasti životního prostředí, kulturní organizace a mnoho dalších. EHSV poskytuje svá stanoviska Evropské komisi, Radě EU a Evropskému parlamentu a působí tedy jako spojovací článek mezi institucemi EU s rozhodovací pravomocí a evropskými občany.

V září 2020 končí pětileté funkční období s možností znovuzvolení stávajícím členům EHSV. Členové jsou nominování národními vládami a jmenováni Radou EU. Členové jsou nezávislí a své povinnosti vykonávají v zájmu všech občanů Evropské unie.

Členové pracují ve třech skupinách:

Cílem je dosáhnout shody mezi těmito skupinami, aby stanoviska EHSV pravdivě vyjadřovala hospodářské a sociální zájmy občanů Evropské unie. Více informací o EHSV naleznete zde.

Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace přijímá nominace kandidátů do skupiny III, kam spadají mimo jiné nestátní neziskové organizace.

Základní kritéria pro výběr kandidátů:

Pro nominaci je potřeba zaslat požadované dokumenty:

Seznam vhodných kandidátů bude na konci března 2020 předložen ke schválení Výboru pro Evropskou unii na vládní úrovni. 

Nominace prosím zasílejte do pátku 13. března 2020 na adresu fungacova.hana@vlada.cz.