Aktuálně

18. 2. 202015:23

Premiér Babiš jednal v Estonsku o spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti či digitalizace

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v pondělí 17. a úterý 18. února 2020 Estonsko. S premiérem Jürim Ratasem řešil například víceletý finanční rámec EU, spolupráci v oblasti obrany a kybernetické bezpečnosti či e-Government. Premiér v Estonsku také navštívil Centrum NATO pro spolupráci v kybernetické obraně, e-Estonia Briefing Center a setkal se s ministrem zahraničního obchodu a informačních technologií a s předsedou parlamentu. Andreje Babiše na cestě doprovodila manželka Monika.

Premiér Andrej Babiš zahájil návštěvu Estonska setkáním s předsedou vlády Jürim Ratasem. Řešili spolu otázky spolupráce obou zemí v oblasti obrany a bezpečnosti, jak v rámci EU tak NATO, a aktuální evropské otázky. Mezi témata patřily zejména víceletý finanční rámec a prohlubování jednotného vnitřního trhu včetně jeho digitální dimenze. Předseda vlády zároveň vyzdvihl úroveň digitalizace estonské ekonomiky a státní správy.

„Mluvili jsme hlavně o summitu v Bruselu, který začíná ve čtvrtek a kde se bude řešit víceletý finanční rámec. Bude se rozhodovat o budoucnosti Evropy v dalších sedmi letech, je důležité vyjasnit si pozice a hledat spojence. Mluvili jsme i o digitalizaci ekonomiky a státní správy a o kybernetické bezpečnosti. Chceme se v digitalizaci dostat na úroveň Estonska, “ řekl premiér Babiš.

Předseda vlády následně navštívil Centrum NATO pro spolupráci v kybernetické obraně, kde v současné době působí tři čeští experti. Centrum každoročně pořádá největší světové cvičení kybernetické obrany, tzv. Locked Shields. Zástupci České republiky se na cvičení pravidelně umisťují na předních příčkách. V letech 2017–2019 se český tým umístil na prvním, třetím a druhém místě. Vedení Centra představilo premiérovi úkoly a činnosti, kterými se zabývá.

Kybernetická bezpečnost je pro nás velké téma. Kybernetické zbraně jsou dnes mnohem nebezpečnější než zbraně konvenční. Například to, co se stalo v benešovské nemocnici. Nemůže se nám stát, aby byla nemocnice mimo provoz. Je to pro nás velké ponaučení,“ zhodnotil premiér.

O vzájemné spolupráci jednali Andrej Babiš a estonský ministr zahraničního obchodu a informačních technologií Kaimar Karu. Tématem jednání byla výměna zkušeností na poli digitalizace i společenské výzvy spojené s rozvojem technologií. Česká republika dle slov předsedy vlády usiluje o pozici lídra v oblasti umělé inteligence.

Jedním z důležitých bodů programu byla návštěva e-Estonia Briefing Center. Předseda vlády měl možnost se seznámit s konceptem digitalizace různých oblastí estonského státu. Jedná se například o zdravotnictví, státní správu či ekonomiku.

Občané zde ani nemusí chodit na úřad, když si chtějí zařídit řidičský průkaz. Mají kompletně digitální zdravotní dokumentaci. Je to velice praktické. Jsou schopni z domu zařídit 90 % služeb,“ uvedl Andrej Babiš.

Český premiér navštívil také přepravní společnost Bolt, která pomocí mobilní aplikace zprostředkovává přepravu osob. Společnost, založená právě v Estonsku dnes působí ve více než 35 zemích po celém světě, včetně České republiky.

Spolu s chotí položil předseda vlády věnec na Náměstí Svobody u pomníku Války za nezávislost. Návštěvu Tallinnu zakončil Andrej Babiš setkáním s estonským předsedou Parlamentu Hennem Põlluaasem.