Aktuálně

11. 3. 202021:21

9. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

(2. až 8. březen 2020)

Milí čtenáři,

stejně jako minulý týden bude hlavní pozornost také v tomto týdnu věnována převážně situaci kolem šíření koronavirové nákazy v Evropě a vztahům EU – Turecko a s nimi souvisejícímu vývoji v oblasti migrace, zejména pak situaci na řecko-turecké hranici.

Oběma těmto tématům se věnovali předsedové vlád zemí V4 na středečním mimořádném summitu v Praze. V otázce výskytu a šíření koronaviru byla jeho výsledkem dohoda na úzké spolupráci v rámci V4 spočívající nejen ve výměně informací, ale také eventuální výpomoci se zajištěním zdravotnických prostředků či intenzivní koordinaci postupu v případě, že by nastala mimořádná situace. Pokud jde o dění v Turecku a s ním související nárůst nelegálních překročení hranic do EU, ke kterému dochází zejména na řecko -turecké hranici, premiéři ocenili a podpořili úsilí řecké vlády ochránit hranice s Tureckem proti nelegální migraci. Shodli se, že je především potřeba zabránit opakování situace z roku 2015. O situaci na řecko-turecké hranici jednali včera večer v Bruselu předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tureckým prezidentem Recepem Erdoğanem.

Celoevropská snaha maximálně omezit šíření koronaviru zatím nevedla ke zrušení zasedání Rady EU ani plenárního zasedání Parlamentu, poslanci nicméně výjimečně zůstali v Bruselu.

Ve čtvrtek je na programu Rada pro zahraniční věci ve formátu obchodu, která se bude věnovat nadcházejícímu zasedání Konference ministrů Světové obchodní organizace, nedávnému vývoji obchodních vztahů s Čínou a Spojenými státy i tomu, jaký dopad by mohlo mít šíření nákazy koronavirem na dodavatelské řetězce a obchodní toky.

V pátek se koná zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. Ministři se zaměří na aktuální stav zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce, elektronické důkazy, problematiku vydávání občanů EU do třetích zemí nebo evropský mechanismus v oblasti právního státu.

Na programu plenárního zasedání Evropského parlamentu, které se výjimečně koná v Bruselu, jsou opatření proti nákaze koronavirem, zejména koordinace aktivit na úrovni EU, situace na řeckoturecké hranici, debata o dlouhodobém rozpočtu s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem v návaznosti na únorové mimořádné zasedání Evropské rady, evropská právní úprava o ochraně klimatu nebo evropská průmyslová strategie.

V pátek se v Lichtenštejnském paláci koná další kulatý stůl Národního konventu o EU. Tentokrát budeme diskutovat o Konferenci o budoucnosti Evropy. Konkrétně se podíváme na to, jaký vliv by měla mít na budoucí směřování EU, jaké priority by ČR měla prosazovat nebo jak by konference měla na národní úrovni probíhat.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (2. až 8. březen 2020).