Aktuálně

20. 3. 202011:33

VIDEO: Otázka dne pro Romana Prymulu: Byla uzavřena první města, za jakých podmínek by se uzavřena?

Otázka dne: Byla uzavřena první města. Za jakých podmínek by se uzavřela další? A hrozí, že se uzavře Praha, jak se lidí stále ptají?

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: My jsme řešili poměrně urgentně situaci, která se týkala města Litovel a přilehlých vesnic kolem. To byla záležitost poměrně dramatická, z hlediska toho, že tam bylo mnoho kontaktů a samozřejmě je to lokalita, kde je dnes přes 50 nemocných, to znamená, my jsme se opravdu rozhodli v noci, že tuto lokalitu uzavřeme do jakési karantény.

Nicméně, ukazuje se, že je to velmi komplikované takovéto karantény řešit z hlediska zásobování a byl to takový modelový případ, kdy samozřejmě je nezbytné to obyvatelstvo tam zásobovat, je nezbytné ho vybavit prostředky, je nezbytné udržet chod některých továren, které tam jsou. A tato aglomerace je zrovna poměrně průmyslová.

Na základě těchto zkušeností je zřejmé, že není velký zájem zavírat takovéto aglomerace a pokud by došlo k nějaké uzávěře, tak by to byla otázka skutečně malinkých vesnic, kde by bylo hodně nakažených. To byla ta jedna vesnička, která se zavřela také.

V tuto chvíli opravdu neplánuje nikdo, že by se zavíraly nějaké větší územní celky. A už vůbec ne Praha. Protože tady je zřejmé, že my nejsme v Číně, kdy si můžeme dovolit zavřít nějakou aglomeraci třeba 60 milionovou a zbytek území je schopen samozřejmě vyrábět.

U nás by to znamenalo dramatický zásah do ekonomiky a je zřejmé, že nikdo tímto směrem nechce jít, pokud by se tato opatření, která děláme, nějakým způsobem utužovala, tak by to bylo ve vztahu k okolním hranicím, to znamená, my jako země, bysme se vlastně dostali do karantény jako celek a řešili bychom tu epidemii v rámci České republiky, ne že bychom separovali území na nějaké menší celky.