Aktuálně

21. 3. 202014:34

VIDEO: Otázka pro Romana Prymulu: Mají dorazit miliony roušek a respirátorů. Komu je stát chce rozdat?

Otázka dne: Mají dorazit miliony roušek a respirátorů. Komu je stát chce rozdat? Zbyde i na obyčejné lidi? A kde a za kolik si je budou moci pořídit?

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: V současné době se konečně dostáváme do fáze, kdy do České republiky plynou poměrně velké objednávky a tyto respirátory a roušky by měly přiletět opravdu v nějakých několika hodinách dvěma obřími dopravními letouny Ruslan. Nám se podaří snad konečně vybavit nejen kritickou infrastrukturu, ale i obyvatelstvo respirátory a rouškami. My jsme definovali přesně, jaký typ respirátoru patří které profesi.

Ty trojkové respirátory jsou opravdu věnovány pouze těm pracovníkům, kteří jsou exponováni nějakému aerosolu, tedy lékařům na jednotkách intenzivní péče, tam, kde se používají ventilátory, stomatologům, kteří provádějí své zákroky a ostatním lékařům už stačí nepochybně respirátor třídy dvě, tak, jak je to schváleno Světovou zdravotnickou organizací. Tyto respirátory budeme distribuovat také tam, kde jsou pracovníci na kasách v těch jednotlivých supermarketech, kde bude poměrně zvýšená frekvence kontaktu s osobami, řidičům v dopravních prostředcích a podobně.

V ostatních případech už stačí buď rouška, nebo respirátor třídy jedna. To znamená, jsou to skutečnosti, kdy je třeba si říci, že pokud všichni budeme mít roušku, tak to nebezpečí, že by se tady šířil virus v zevním prostředí, je poměrně malé a v aerosolu jako takovém ten virus přežívá tři hodiny. To znamená, pokud opravdu budeme všichni dodržovat tyto principy, tak nám bohatě rouška, případně respirátor třídy jedna stačí. 

Co se týká nabídky pro obyvatelstvo, tak kromě těchto rizikových kategorií, kritické infrastruktury, chceme distribuovat postupně roušky i obyvatelstvu a to tak, že budou k dispozici zdarma. Ten mechanismus, který se v tuto chvíli schvaluje, bude prostřednictvím České pošty tak, aby každý obdržel roušku a měl ji k dispozici.