Videa

24. 3. 202013:43

VIDEO: Co byste měli vědět o koronaviru

Co byste měli vědět o koronaviru?

Jak se koronavirus šíří?

Kontaktem s ostatními lidmi, kapénkami vzduchem na vzdálenost 2 a více metrů, během hovoru kapénkami, které dopadají do vzdálenosti 5 až 7 metrů, při kašlání, při kýchání.

Příznaky onemocnění koronavirem jsou:

 Zvýšená teplota, kašel, dušnost, únava, bolest svalů, dýchací obtíže.

Jak chránit sebe a své okolí?

Dodržujte mimořádná opatření Vlády ČR a Ministerstva zdravotnictví. Zůstávejte doma. Vycházejte ven jen za účelem cesty do zaměstnání, nákupu potravin a léků pro sebe a své nejbližší. Pokud vycházíte z domova, vždy používejte ochranné prostředky na ústa, nos, oči a ruce.

Ochranné prostředky:

Ústa a nos si chraňte rouškou. Jednorázovou, textilní s kapesníkem, šátkem nebo šálou, kapesníkem či jinak. Oči si chraňte brýlemi.  Slunečními, dioptrickými či jinými. Ruce si chraňte rukavicemi. Jednorázovými, textilními či jinými.

Jak nakládat s ochrannými prostředky?

Před i po nasazení ochranného prostředku, si umyjte ruce vodou a mýdlem. Jednorázové opatrně sundejte. Roušku za provázky tak, abyste se nedotýkali jejího zevního povrchu, kde mohou být zachyceny virové částice. Jednorázové roušky zabalte do igelitového sáčku a vyhoďte.

Prostředky na více použití vydezinfikujte nebo vyperte alespoň na 60 stupňů a přežehlete napařovací žehličkou.

Jak ještě chránit zdraví sebe i okolí?

Často si myjte ruce vodou a mýdlem, především při příchodu domů nebo při odchodu do zaměstnání, po vysmrkání, při kontaktu s předměty z venku, například dotyk klíčů, bankovek apod. Používejte jednorázové kapesníky. Při kašlání či kýchání si zakrývejte ústa paží nebo rukávem.

Starejte se o své zdraví:

Dostatečně spěte. Pijte dostatek vody. Dbejte na zvýšený příjem vitamínů, především vitamínů B, C a D. Vitamín B je obsažen například v brokolici, rajčatech, oříšcích. Vitamín C je obsažen například v pomerančích a kiwi. Vitamín D je obsažen například v houbách a vejcích a tělo ho přijímá i ze slunečního záření.

Na koho se můžete obrátit?

Pokud potřebujete informace o koronaviru, volejte infolinku 1212. Pokud se necítíte zdravotně dobře, zavolejte svému praktickému lékaři a telefonicky se domluvte na dalším postupu. Pokud je váš zdravotní stav vážný, volejte linku 112. Více informací na koronavirus.mzcr.cz.