Aktuálně

6. 5. 202019:56

Česká republika a Spojené státy chtějí spolupracovat na bezpečnosti sítí 5. generace

Společnými silami zvýšit bezpečnost budoucích sítí 5. generace, vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů softwaru a hardwaru, ochránit komunikační sítě před možným narušením a manipulací a zejména zajistit svým občanům ochranu jejich soukromí a individuálních práv. To je cílem Společné deklarace v oblasti bezpečnosti sítí 5. generace, kterou 6. května 2020 podepsali premiér ČR Andrej Babiš a ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo.

Podle vyjádření obou státníků umožní budoucí sítě 5. generace nejen dosud nevídaný rozvoj nových služeb i technologií, ale také budou jejich prostřednictvím poskytovány služby nezbytné pro chod státu a často i pro ochranu života a zdraví jeho obyvatel.

Cílem deklarace je společnými silami vybudovat sítě 5. generace, které budou chráněné před neautorizovaným přístupem i případným napadením a které zajistí občanům soukromí a ochranu jejich základních práv.

Deklarace navazuje na řadu dokumentů, které již byly přijaty na úrovni Evropské unie. Mezi nimi lze zmínit 5G Security Toolbox, který byl v EU přijat začátkem letošního roku a na jehož přípravě se významně podílela Česká republika. Dalším dokumentem jsou tzv. Pražské návrhy vyhlášené na Prague 5G Security Conference, která se uskutečnila 2.–3. května 2019 v Praze pod záštitou předsedy vlády ČR Andreje Babiše. Tyto dokumenty stejně jako nově podepsaná deklarace zdůrazňují nutnost vybudování a nasazení sítí 5. generace založených na volné a férové soutěži, transparentnosti a vládě práva.

Podle deklarace je důležité hodnotit zejména následující:

Představitelé obou zemí zároveň deklarovali, že samotný proces výběru důvěryhodných dodavatelů nepřispěje jen k národní bezpečnosti, ale bude také příležitostí pro další vývoj a inovace v soukromém sektoru. Obě země také vyjádřily podporu dalším diskusím o bezpečnosti sítí 5. generace v rámci Severoatlantické aliance.