Aktuálně

22. 5. 202013:41

Premiér Babiš v Táboře poděkoval vojákům za jejich nasazení během epidemie koronaviru

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar navštívili v pátek 22. května 2020 42. mechanizovaný prapor v Táboře. Premiér vojákům poděkoval za jejich nasazení v zahraničních misích i v Česku v období koronavirové epidemie. Uctil také památku tří příslušníků praporu, kteří zahynuli v roce 2018 při útoku sebevražedného útočníka u základny Bagrám v Afghánistánu. Tématem jednání byla rovněž modernizace armády.

Příslušníci 42. mechanizovaného praporu od půlky března posílili Policii ČR na třech hraničních přechodech. V rámci Chytré karantény jezdí dva táborské odběrové týmy ve Středočeském kraji. „Já jsem přijel poděkovat vojákům tohoto praporu za to, jak dobře plní úkoly související s epidemií koronaviru. Potvrzuje se, že armáda je připravená vždy, když přijde nečekaná krize. Také bych rád poděkoval vojákům i za to, že nasazují své životy v zahraničních misích. Armáda je zásadní pro bezpečnost našeho státu. Podporuji proto její modernizaci. Rozpočet pro tento rok je 72,6 miliardy korun a příští rok má stoupnout o 13 miliard,“ uvedl premiér Babiš.

Podle ministra Metnara se posádka v Táboře může těšit na nové zbraně a techniku. „Vzhledem k tomu, jaké povinnosti má prapor za úkol, je nesmírně důležité, aby byl pořádně vybaven. Často říkám, že osobní výbava vojáka je základ a jsem rád, že zrovna 42. mechanizovaný prapor bude jedním z těch, který dostane útočné pušky Bren z čerstvě podepsané smlouvy s Českou zbrojovkou Uherský Brod, stejně tak budou vyzbrojeni novými balistickými přilbami a vestami. A do konce roku se také očekává dodávka pěti nových Pandurů. Dva již ve výzbroji jsou,“ dodal ministr Metnar.

U památníku, postaveném na počest trojice vojáků padlých v roce 2018 při sebevražedném bombovém útoku, si všichni přítomní připomněli nejvyšší oběť štábních praporčíků in memoriam Marcina, Beneše a Štěpánka.

Součástí návštěvy byla také prohlídka prostor základny, ale i techniky, kterou vojáci používají. Nechyběla statická ukázka různých modifikací kolového obrněného vozidla pěchoty Pandur, vozů Tatra-815, ale i výstroje a ručních zbraní. Následná dynamická ukázka na cvičišti CQB předvedla schopnosti vojáků čelit nepříteli v zastavěných oblastech. Závěr návštěvy pak patřil besedě členů delegace s příslušníky mechanizovaného praporu.