Aktuálně

2. 6. 202013:43

Vláda schválila miliardu pro program COVID-Sport

Předseda Vlády Andrej Babiš a předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička představili v úterý 2. června program restartu sportu v České republice. Díky programu s názvem COVID-Sport, který vláda v pondělí schválila, půjde na pomoc sportovním organizacím miliarda korun.

Program má sportovním organizacím pomoci pokrýt výpadek příjmů během epidemiologické krize. „Včera jsme na vládě schválili navýšení rozpočtu sportu o miliardu, blížíme se tak letos celkem k 9 miliardám. Jsem přesvědčen, že příští rok tuto částku překročíme. To hlavní je, aby sportovaly naše děti. A samozřejmě dotace by měly být hlavně určené pro malé sportovní kluby,“ uvedl premiér.

Pomoc je rozdělena do tří kategorií – první je pro sportovní organizace provozující sportovní zařízení, které jsou postiženy negativními dopady nouzového stavu spočívajícími v nutnosti uzavření či omezení sportovního zařízení, přičemž s provozováním daného sportovního zařízení souvisejí fixní náklady, které musí provozovatel hradit bez ohledu na skutečnost, že je sportovní zařízení zcela či zčásti uzavřené.

Do druhé kategorie spadají sportovní organizace organizující či spoluorganizující sportovní akci, která je postižena negativními dopady nouzového stavu a mimořádných opatření spočívajícími v nutnosti zrušit, odložit či omezit sportovní akci, přičemž na konání dané akce byly sportovní organizací marně vynaloženy nutné náklady, které nelze využít pro odloženou, omezenou či jinou akci v budoucnu.

Třetí kategorie je určena pro sportovní organizace, které musely uhradit nájemné za užívání sportovního zařízení i za dobu, kdy nebylo možné v důsledku vyhlášení nouzového stavu a mimořádných opatření dané sportovní zařízení zcela či zčásti využívat ke sportovní činnosti.

„Cílem programu je zejména udržet sportovní infrastrukturu provozovanou sportovními organizacemi ve funkčním stavu tak, aby po ukončení mimořádných opatření bylo možno navázat na její využití,“ uvedl Milan Hnilička. Žádat o pomoc při restartu sportu mohou také organizátoři národních i mezinárodních akcí za účasti sportovců z více klubů nebo veřejnosti. „Sportovní akcí pro potřeby programu však nejsou ligová či pohárová utkání dvou soupeřů, přátelská utkání, tréninky, soustředění a výcvikové tábory a podobně,“ doplnil Hnilička.

Žádosti bude možné podávat prostřednictvím webových stránek agenturasport.cz zhruba od poloviny června. Schvalovací proces bude průběžný až do vyčerpání celkové částky. Vyplácení by mělo začít v polovině července a organizace mohou žádat i na několik účelů, tedy například na provoz zařízení a zrušenou sportovní akci. Pomoc bude vyplácena přímo žadatelům, tedy sportovním klubům a tělovýchovným jednotám.