Aktuálně

2. 6. 202015:04

Premiéři V4 jednali s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem o dlouhodobém rozpočtu EU a novém nástroji pro obnovu

Předsedové vlád zemí Visegrádské čtyřky jednali 2. června 2020 prostřednictvím videokonference s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem o návrhu víceletého finančního rámce na období 2021–2027 a novém nástroji pro obnovu, tzv. Next generation EU.

Jednání inicioval předseda Evropské rady v návaznosti na návrhy, které Evropská komise zveřejnila 27. května 2020 v reakci na socioekonomické dopady koronavirové epidemie.

Předsedové vlád V4 si nejprve vyměnili názory na jednotlivé klíčové parametry a prvky navrhovaného dlouhodobého rozpočtu EU a nástroje pro obnovu pouze ve formátu V4. Poté o nich diskutovali s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který po vydání návrhu Komise zahájil konzultace s členskými státy s cílem připravit jednání Evropské rady 19. června 2020 a dosáhnout jednomyslné shody všech zemí do konce července.

Podle předsedy vlády ČR Andreje Babiše je balík Komise velmi ambiciózní z hlediska celkového objemu finančních prostředků i z hlediska struktury. Za bezprecedentní považuje zejména návrh, aby se členské státy kvůli financování obnovy ekonomiky společně zadlužily na třicet let.

„Suma 750 miliard eur, kterou Komise navrhuje pro nástroj obnovy, je obrovská, jsou to téměř tři čtvrtiny celého sedmiletého rozpočtu. Splácet ji navíc bude muset nová generace,“ uvedl premiér Babiš a dodal: „Co se týče objemu, měli bychom být racionálnější a vzít v úvahu, že ekonomika klesne zhruba o 10 %.“

Za naprosto klíčovou otázku označili premiéři V4 alokační kritéria. Zásadnímu ekonomickému propadu čelí všechny členské státy, rozdělení prostředků by tedy nemělo znevýhodňovat země, které pandemii zvládly dobře. „Kritéria nesmí upřednostňovat bohatší státy před chudšími. Musí reagovat na skutečné dopady koronaviru na ekonomiku. Ty se projeví a bude možné je vyhodnotit nejdříve na konci roku 2020. Nesouhlasím například s kritériem míry nezaměstnanosti v letech 2015–2019, protože nesouvisí s problémy způsobenými koronavirovou krizí,“ řekl český premiér.

Předsedové vlád V4 budou v diskusi o společném postoji k návrhům Komise pokračovat na summitu, který se uskuteční 11. června na jižní Moravě.