Tiskové konference

5. 6. 202013:52

Tisková konference předsedy vlády a ministra zahraničních věcí, 5. června 2020.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže ještě jednou dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás informoval o závěrech prověřování případu, který se týká údajného ohrožení českých regionálních politiků ze strany Ruska. Vzhledem k tomu, že se zde jedná o utajované skutečnosti, nebudu zacházet do podrobností.

Každopádně z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby, jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky Zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich cíleně zaslal naší Bezpečnostní informační službě smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům. Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v Česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice.

Máme samozřejmě zájem na dobrých vztazích se všemi zeměmi, ale jsme svrchovaný stát a takovéto akce na našem území nejsou přijatelné. Vzhledem k této situaci jsme přijali vhodná a situaci odpovídající opatření a dva pracovníci ruského velvyslanectví byli prohlášeni za persona non grata.

Závěrem bych chtěl poděkovat za výbornou práci Bezpečnostní informační službě, která přes velký tlak a velmi ztížené podmínky dokázala v relativně krátkém čase rozkrýt celý případ a objasnit, co se přesně odehrálo. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí: Dobré odpoledne, já bych chtěl doplnit, že Ministerstvo zahraničních věcí i já osobně  mělo snahu vyřešit tuto složitou a velmi nepříjemnou situaci diskrétně, diplomatickou cestou a od počátku kauzy opakovaně v tomto smyslu komunikovalo s Velvyslanectvím Ruské federace.

Diplomatické řešení nebylo bohužel nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost, a to i s vědomím očekávaných recipročních kroků. K tomuto kroku, tedy k vyhoštění diplomatických zástupců kteréhokoliv státu a jejich prohlášení za nežádoucí osoby, respektive za osoby nepřijatelné, přistupujeme jen velmi zřídka, ve výjimečných situacích a po velmi zralé úvaze. Děkuji za pozornost.

Jana Adamcová, mluvčí vlády: Děkujeme, hezký víkend.