Aktuálně

23. 6. 202020:10

Projev předsedy vlády u příležitosti zahájení výstavy „Symboly“ v Národním muzeu

Vážené dámy, vážení pánové, milí hosté,

děkuji generálnímu řediteli Národního muzea panu Lukešovi za pozvání na otevření této výstavy s názvem Symboly.

A jsem pyšný, že je v Národním muzeu, protože je to fantastické místo. Jsem si jistý, že mimo ty základní a nejznámější symboly naší země, které jsou dány Ústavou České republiky, jako je velký a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť a státní hymna, jsou zde i symboly, na které jsme hrdí a pyšní právě proto, že tvoří základ a podstatu naší historie, o kterou pečujeme a chceme ji v té nejlepší podobě uchovat našim budoucím generacím. Cítím, že právě na tomto místě, v prostoru Pantheonu Národního muzea můžeme říct, že se nacházíme na jednom z nejvíce symbolických míst České republiky.

Asi všichni víme, že Národní muzeum je jako muzejní instituce tou nejvýznamnější v České republice. A právě tato nádherně zrekonstruovaná Novorenesanční historická budova Národního muzea jako dominanta centra Prahy byla poprvé otevřena v roce 1891. A je opravdu skvělé, že se ji podařilo před dvěma roky, po dlouhé sedmileté rekonstrukci, dostat do téhle úžasné podoby – myslím, že velký poděkování patří právě všem lidem, kteří se na tom podíleli. A za sebe musím říct, že když jsem jezdil kolem tehdy zahalené budovy, tak jsem se těšil, až po té rekonstrukci Národní muzeum na nás všechny doslova rozkvete a ukáže se v plné kráse. A stalo se.  Určitě všichni pamatujeme na sté výročí vzniku Československa a zveme sem státníky a politiky z celého světa na to naše Národní muzeum. A velký dík za to patří právě i generálnímu řediteli, panu Lukešovi, že se celá ta akce skvěle podařila a navrhli jsme mu udělení státního vyznamenání a nakonec to dopadlo, takže ještě jednou gratuluji.

My těch symbolů máme u nás v České republice více. Já si velice považuji všechny ty krásné hrady a zámky, o které se stará Národní památkový ústav a paní Goryczková. Byli jsme v Novém Městě nad Metují, tam je zámek, který je privátní, ale je to také naše historie a myslím si, že musíme usilovat o to, abychom toto dědictví zachovali.  Minulý týden jsme jako V4 byli v Lednici, nebo jsou to i další místa, jako je Český Krumlov, nebo Telč a jsme hrdí, že jsme konečně vybojovali rekonstrukci císařských lázní, kterou jsme začali v prosinci minulého roku, trvalo to 5 let, ale myslím, že budou fantastické.

Máme Ústavou definované symboly a je skvělé, že tahle výstava, která je všechny prezentuje návštěvníkům od doby jejich vzniku v roce 1918, včetně jejich proměn, kterými prošli až do dnešního dne. A ukazuje tyto všechny naše symboly na různých předmětech, které se staly součástí našeho běžného života, jako jsou například mince, nebo bankovky. Ale k vidění tady budou i jiné, pro mnohé z nás málo vídané předměty, jako je například Řád Bílého lva.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě této výstavy podíleli. My jsme svrchovaná země, máme svobodné volby, občané rozhodují o tom, kdo sedí v Parlamentu, Parlament rozhoduje o tom, kdo je ve vládě. Je třeba si to připomínat a bojovat za naše zájmy, ale i zájmy Evropy, protože na Evropě nám samozřejmě záleží. Jsem velice rád, že jsem měl možnost vidět výstavu „Sluneční králové“. Měli jsme v plánu zde příští týden přivítat pana prezidenta Sísího, vše bylo připravené, máme předsednictví V4 a těšili jsme se, ale bohužel epidemie nám to překazila. Profesora Bártu znám velice dlouho. Seznámili jsme se v době, kdy jsem se stal ministrem financí. Výstava je připravená a bude skvělá. Já jsem se také angažoval. Když jsme měli setkání Evropa-Afrika, tak jsem se chtěl seznámit s korunním princem Súdánu, ale z protokolu mi řekli, že protokol nechce, tak jsem za ním šel sám a řekl jsem, že jsem český premiér a bylo to velice fajn. Poté jsem mu v Šarm aš-Šajchu předal dopis o této výstavě a poslední informace je, že 30. srpna dostaneme 100 výstavních předmětů z Egypta. Myslím, že je to fajn, že se vracíme do normálního života a jsem přesvědčen, že naše země se v tuto chvíli zase jeví jako jedna z nejlepších v Evropě.

Děkuji Vám všem a přeji Vám krásné zážitky z této akce.

Andrej Babiš, předseda vlády