Aktuálně

26. 6. 202015:06

Premiér Babiš jednal v Karlovarském kraji o situaci v lázeňství po epidemii a dostavbě dálnice D6

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v pátek 26. června Karlovarský kraj, prohlédl si také dva rozestavěné úseky dálnice D6 na Rakovnicku. Premiér v kraji zavítal do sklárny Moser a diskutoval se zástupci Karlových Varů, lázeňství o současné situaci v oboru po epidemii koronaviru. Andreje Babiše na cestě doprovodil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Premiér navštívil dva rozestavěné úseky dálnice D6 Nové Strašecí – Řevničov a obchvat Řevničova, které mají být uvedeny do provozu v prosinci letošního roku. „Je škoda, že se dálnice D6 nezačala stavět hned po revoluci. Možná už by v Karlových Varech byla veřejná vysoká škola či fakultní nemocnice. Lidé by pak z kraje neodcházeli. Pokud se bude možné dostat po dálnici za 50 minut z Prahy do Karlových Varů, tak jsem přesvědčen o tom, že to zásadním způsobem městu pomůže,“ uvedl premiér.

Dalším bodem programu byla prohlídka sklárny Moser. Kvůli epidemii koronaviru se společnost potýká s poklesem objednávek. Premiér s ministrem průmyslu a obchodu s vedením firmy jednali o možnostech pomoci ze strany státu.

Se zástupci Karlových Varů a místních lázní a hotelů řešil premiér dopady epidemie na toto odvětví. Město je z 80 % závislé na fungování cestovního ruchu a to zejména na zahraniční klientele. Karlovy Vary již uvolnily v rámci svého rozpočtu 50 mil. Kč pro podporu cestovního ruchu, zejména pro zachování pracovních míst v oboru lázeňství.

„Diskutovali jsme o tom jakým způsobem znovu nalákat zahraniční klientelu i domácí turisty a o pomoci státu tomuto sektoru. Zástupci lázeňských domů kvitovali již zavedený kurzarbeit i program ochrany zaměstnanosti Antivirus. Můžeme v rámci vlády i koalice diskutovat o prodloužení. Sektor lázeňství je velice důležitý a my se snažíme pomoci, aby byla jistota, že lidé zde nebudou bez práce,“ dodal Andrej Babiš.