Očekáváné události

15. 7. 202017:04

17. července 2020: Premiér Babiš bude v Bruselu jednat o dlouhodobém rozpočtu EU a plánu obnovy

Předseda vlády Andrej Babiš se od pátku 17. července 2020 účastní mimořádného zasedání Evropské rady v Bruselu, které se bude věnovat víceletému finančnímu rámci na období 2021-2027 a plánu na podporu oživení Evropské unie po koronavirové krizi. Po celkem pěti videokonferencích se bude jednat o první společné osobní setkání v Bruselu.

Mimořádné jednání bude navazovat na poslední videokonferenci Evropské rady, která se uskutečnila 19. června a během které proběhla první výměna názorů k návrhu víceletého finančního rámce a plánu obnovy představenému Evropskou komisí na konci května. Předseda Evropské rady Charles Michel vydal v reakci na diskuzi a následné bilaterální konzultace v pátek 10. července vlastní revidovaný návrh, který bude základem pro jednání v Bruselu tento týden.

Hlavními pilíři návrhu zůstávají Fond obnovy, pojmenovaný Next Generation EU, s celkovým objemem 750 miliard eur a revidovaný návrh samotného víceletého finančního rámce na období 2021–2027. Ten by dle návrhu Charlese Michela měl být ve výši 1 074 miliard eur.

Pro Českou republiku bude podle premiéra Babiše klíčové, aby nedošlo ke zpomalení konvergence, která je základem vnitřního trhu a zdrojem růstu a prosperity všech členských států. Usilovat bude také o to, aby plán obnovy byl spravedlivý a přinášel jasné výhody pro všechny. Alokační kritéria by proto měla být nastavena tak, aby odrážela skutečné dopady koronavirové krize na jednotlivé členské státy a jejich ekonomiky. Pokud jde o víceletý finanční rámec, zůstává pro předsedu vlády ČR klíčovou prioritou dostatečné financování tradičních politik (jako jsou politika soudržnosti a zemědělská politika) a adekvátní podmínky pro jejich implementaci. 

Foto a video záznamy budou k dispozici na https://newsroom.consilium.europa.eu/.
 

Kontakt pro média

Veronika Beníšková, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, + 420 725 785 761
 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
Tiskové oddělení
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2316/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady