Aktuálně

23. 7. 202010:54

Premiér Andrej Babiš předal Ceny Bezpečnostní rady státu pro rok 2020

Předseda vlády Andrej Babiš předal 22. července 2020 v Lichtenštejnském paláci Ceny Bezpečnostní rady státu za rok 2020.

Cenu Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky každoročně uděluje Bezpečnostní rada státu za významná díla v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky nebo za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě a také za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky a její osvěty.

Bezpečnostní rada státu na své schůzi dne 8. června 2020 rozhodla udělit pro rok 2020 Cenu v hlavní kategorii Generálporučíku Ing. Radovanu Procházkovi za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky, redakci časopisu Obrana a strategie za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě se zaměřením na publikační činnost věnovanou rozvoji vědy, výzkumu a vzdělávání v oblasti obrany a bezpečnosti a Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě v rámci České republiky i na mezinárodní úrovni se zaměřením na oblast osvěty, vzdělávací a vědecké činnosti. Ve studentské kategorii čestné uznání získal Mgr. Marek Radost, Ph.D. za disertační práci Pokročilé nesmrtící technologie v boji proti terorismu, extremismu a kriminalitě.

„Chci Vás ujistit, že vláda České republiky i Bezpečnostní rada státu se problematikou bezpečnosti pravidelně vážně zabývají a je pro nás důležité, aby bezpečnostní systém našeho státu byl funkční, spolehlivý a připravený řešit bezpečnostní problémy. Protože víme, že v bezpečném prostředí se naší zemi bude dařit a bude prosperovat,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Profily oceněných

Generálporučík Ing. Radovan Procházka byl v roce 1951 zatčen za aktivní účast ve vojenské skupině protikomunistického odboje a odsouzen k trestu 27 let vězení. V roce 1964 byl podmínečně propuštěn. Na jaře 1968 se stal druhým tajemníkem organizace K 231, za což byl během normalizace perzekuován, a až do roku 1989 pracoval jako technický pracovník v Národním divadle. Rehabilitován byl vojenským soudem v roce 1990. Od roku 1993 působil v rezortu MO nejprve ve zpravodajské správě GŠ AČR a následně ve Vojenské zpravodajské službě GŠ AČR a Vojenském zpravodajství MO, jehož byl v letech 1995 až 1996 ředitelem. V roce 1997 zastával funkci vrchního ředitele Sekce obranné politiky MO, k 1. 1. 1998 odešel z činné služby a v letech 2000–2001 byl externím spolupracovníkem Bezpečnostní informační služby a podílel se na přípravě jejích nových pracovníků. Generálporučík Ing. Radovan Procházka je nositelem řady českých i zahraničních ocenění, mimo jiné byl vyznamenán prezidentem České republiky medailí Za zásluhy o ČR 1. stupně a v roce 1997 Řádem Bílého lva.

Časopis Obrana a strategie je vydáván Centrem bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany a první číslo vyšlo v roce 2001. Časopis v současnosti vychází dvakrát ročně a je jediným českým časopisem s bezpečnostní a mezinárodně politologickou tematikou zařazeným do prestižní databáze Web of Science – Emerging Sources Citation Index. Pro větší rozmanitost expertních názorů a širší vědeckou perspektivu je většina textů publikována v angličtině. Díky tomu může časopis využívat k recenznímu řízení primárně recenzenty ze zahraničních institucí, což také napomáhá k povědomí o tomto periodiku za hranicemi České republiky.

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (PF UP) se dlouhodobě profiluje v oblastech a otázkách souvisejících s bezpečností, zejména z pohledu mezinárodního práva a mezinárodních vztahů. Důraz je kladen nejen na teoretickou průpravu právníků, ale i na propojení s praxí. Proto fakulta organizuje řadu konferencí a workshopů ve spolupráci s Armádou ČR. Mezinárodní věhlas získalo třídenní cvičení Camp Peira, organizované již několik let PF UP a Armádou ČR ve spolupráci s PF UK Praha, Univerzitou obrany, Červeným křížem, Mezinárodním výborem Červeného kříže a UNHCR Praha. Důležitou složkou práce PF UP je rovněž odborná publikační činnost. Pracovníci fakulty řeší v současnosti tříletý projekt Grantové agentury ČR k problematice mezinárodněprávní úpravy užití síly s důrazem na pozici států V4.

Disertační práce Mgr. Marka Radosty postihuje velmi zajímavé a aktuální bezpečnostní téma, které doposud nebylo komplexně popsáno v námi známé dostupné literatuře nebo publikováno v některém odborném časopise či bezpečnostním periodiku. Tato práce mapuje a hodnotí jednotlivé druhy nesmrtících technologií, které jsou používány u ozbrojených bezpečnostních sborů po celém světě. Přínos této práce je zejména v možnosti jejího využití jako podpůrný studijní materiál v oblasti vzdělávání bezpečnostních sborů. Vznikla na Fakultě bezpečnostně právní Policejní akademie.