Aktuálně

24. 7. 202014:51

Premiér Babiš a ministr Havlíček navštívili místa stavby dopravních úseků ve středních Čechách

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček navštívili v pátek 24. července 2020 stavbu silnice Slaný–Velvary, která se na podzim otevře řidičům.

Premiér Babiš a vicepremiér Havlíček si na místě stavby nového silničního úseku Slaný–Velvary prohlédli plány Ředitelství silnic a dálnic na výstavbu silnic a další dopravní projekty v kraji.

„My se setkáváme s panem ředitelem Mátlem velice často a snažíme se mu pomoci v urychlení těchto staveb. Není to jen o dálnicích. Město Slaný zažívalo tranzit kamionů až deset tisíc denně a tato stavba, tento obchvat Slaného, bude dokončen někdy na podzim. Myslím, že to významně zlepší životní podmínky obyvatel, a zároveň tahle propojka, řekl bych, je takový vzdálenější okruh Prahy. Takže bude propojovat dálnici na Ústí nad Labem, dálnici na Chomutov a na Plzeň,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Nově budovaná silnice I/16 mezi Slaným a Velvary tvoří pokračování severního obchvatu Slaného. Obcemi Luníkov a Ješín projede denně přes 8 000 vozidel. Mnoho z nich jsou nákladní auta. Nová silnice odvede drtivou většinu tranzitní dopravy mimo tyto obce, zvýší bezpečnost provozu a uleví místním obyvatelům, kteří nyní v dopravní špičce často ani nemohou přejít silnici.

Máme dvě firmy, které víceméně jsou našimi největšími investory. To jsou Správa železnic a ŘSD. Ty mají dnes rekordní rozpočet. My s panem ministrem se je snažíme vlastně popohnat, aby investovaly ještě více, aby zrychlily. Pomáháme jim s různými byrokratickými opatřeními, s legislativou. A samozřejmě jsme rádi, že tady například na této stavbě se tento rok proinvestuje 550 milionů. Takže to je přesně to, co chceme,“ uvedl premiér po návštěvě.

Další zastávkou premiéra byl úsek železniční trati Dalovice–Hájek, kde došlo v dubnu 2018 k sesuvu trati a probíhá zde sanace nestabilního náspu ve dvou etapách. Trať je významná z pohledu osobní i nákladní dopravy. Během 1. etapy dojde k sanaci náspu mezi 181,1 až 182,2 km. Trať dostane novou bezstykovou kolej, železniční svršek i spodek a trakční vedení. V 2. etapě probíhá sanace několika následných úseků.

Členové vlády si také v Chebu prohlédli, jak probíhá modernizace železničního nádraží. Ta projde kompletní rekonstrukcí kolejiště, úpravou nástupišť a podchodu. Všechna nástupiště budou mít bezbariérový přístup, rekonstruováno bude zabezpečovací a sdělovací zařízení či osvětlení nástupišť. Připravuje se rovněž rekonstrukce výpravní budovy, která by měla začít v říjnu.

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
Tiskové oddělení
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2316/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady