Aktuálně

31. 7. 202015:28

Premiér Babiš jednal v Terezíně o obnově památek v místní pevnosti

Předseda vlády ČR Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navštívili v pátek 31. července Terezín. Premiér si prohlédl nově zrekonstruovaný Wieserův dům a zavítal i do části místní pevnosti a objektu chátrajících Žižkových kasáren. S vedením města poté předseda vlády jednal i o plánu rozvoje města a využití brownfieldů.

Wieserův dům by měl být zpřístupněn veřejnosti v 1. čtvrtletí příštího roku. Tato kulturní památka umožní vytvořit zázemí pro aktivity města a budou se zde pořádat vzdělávací a kulturní akce. Celkové investiční náklady dosáhly 134 milionů Kč. Premiér si také prohlédl objekt Žižkových kasáren, který je součástí městské památkové rezervace Terezín zapsané na seznamu památek UNESCO. Kasárna v roce 1995 město převzalo od armády a od té doby postupně chátrají. Navíc budovu v roce 2017 vážně poškodila vichřice. Odhadované náklady na rekonstrukci objektu se pohybují kolem miliardy korun.

„Chtěl bych přispět k celkové obnově Terezína. Se zástupci města, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou jsme se dohodli, že se zasadíme o to, aby se celá pevnost Terezín stala národní kulturní památkou, což by umožnilo použít na její obnovu i finance z evropských fondů. Celková investice je odhadována na 3,2 mld. Kč. Ročně sem dorazí 300 tisíc turistů. Tohle místo naší historie si rekonstrukci zaslouží,“ uvedl premiér Babiš.

Premiér také navštívil, spolu s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou, sportovní klub SK Nučice na Praze-západ, kde se přesvědčil jak funguje program COVID-Sport v praxi.

Vše proběhlo bez sebemenšího problému. Klub dostal peníze na provoz okamžitě skrze jednoduchou online žádost. Budou žádat i o další peníze od Národní sportovní agentury na obnovu kabin a sportovního zázemí. Program KABINA by se měl rozběhnout na podzim a žádat v něm může každá obec do 3000 obyvatel. Jedinou podmínkou tohoto nového programu je právě počet obyvatel. Dostane se opavdu na všechny,“ dodal Andrej Babiš.