Tiskové konference

21. 8. 202014:14

Tisková konference po jednání se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, 21. srpna 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po jednání českého premiéra pana Andreje Babiše s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko panem Michaelem Kretschmerem. O úvodní slovo bych chtěla požádat českého premiéra pana Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Takže dobrý den, dámy a pánové, vážený pane premiére. Já jsem velice rád, že se znovu setkáváme, my se setkáváme relativně často. Já myslím, že máme velice přátelské vztahy a dnes jsme znovu mluvili o spolupráci mezi Českou republikou a Saskem. Máme tady samozřejmě celou řadu společných zájmů a i tady tato knihovna je historicky důkazem velice dobré spolupráce.

My jsme dnes mluvili o strašně moc tématech. Samozřejmě jsme mluvili o koronaviru, o tom, že i v Sasku od 1. září děti nebudou mít roušky, že v Německu funguje semafor, že to vlastně funguje tak, jak my jsme o to rozhodli včera. Takže to bylo jedno téma. Samozřejmě ekonomická spolupráce, situace v evropském automobilovém průmyslu, situace v EU, Bělorusko. Probrali jsme samozřejmě náš velice důležitý projekt boje proti rakovině, tam jsme se i domluvili na spolupráci.

Probrali jsme samozřejmě, je tady se mnou místopředseda vlády pan Havlíček, spolupráci ve vědě a výzkumu. My teď vlastně budeme účastni podpisu memoranda o porozumění mezi Fraunhofer-Gesellschaft a Technickou univerzitou Liberec. Probrali jsme spolupráci v lithiu, spolupráci ve výstavbě vodní cesty Labská – jez Děčín.

Samozřejmě koronavirus a pandemie. Mě taky zajímalo, jak funguje v Německu kurzarbeit, který my teď budeme projednávat na vládě a chceme taky zavést tento zákon u nás doma.

Takže my se známe dlouho, navzájem se navštěvujeme a máme excelentní vztahy, a já jsem velice rád, že jsme se zase po určité době tady společně setkali, a máme samozřejmě další společný program.

Sasko pro nás je velice důležité teritorium, tvoří 7,7 procenta celkového obchodního obratu mezi Českou republikou a Německem. A samozřejmě máme strašně moc společných témat.

Takže ještě jednou děkuju panu ministerskému předsedovi, že nás navštívil a že můžeme společně strávit dnešní den.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pan Michael Kretschmer.

Michael Kretschmer, předseda vlády Svobodného státu Sasko: Pane premiére, děkuji vám za vaši pohostinnost. Máme za sebou týdny a měsíce boje s koronavirem. Bedlivě jsme sledovali, jak Česká republika rozhodně postupovala a konala

Byli jste zemí v EU, která pravděpodobně je tou zemí, která prošla nejméně poškozena touto krizí. A to bylo tím, že jste hned v těch prvních týdnech jednali tak rozhodně a podařilo se to onemocnění opravdu utlumit.

Máme podobné představy o svobodě a vlastní zodpovědnosti jednotlivců. Chceme, aby v Sasku ekonomický a společenský život fungoval co možná normálně. Chceme zodpovědným lidem přenechat svobodu, tak aby mohli zodpovědně žít, aniž by se navzájem ohrožovali či nakazili. Dospěli jsme tedy k podobným rozhodnutím, co se týká třeba škol a co se týká ekonomické sféry.

Jsem rád, že společně s Rakouskem a Bavorskem máme pracovní skupinu, která bude řešit přeshraniční spolupráci a podívá se také na situaci pendlerů, sociálního zabezpečení, nemocenského zabezpečení, zabezpečení v případě nezaměstnanosti.

Uzavření hranic asi bylo v březnu a dubnu nevyhnutelné, ale vedlo to k mnoha problémům. V budoucnosti by tomu mělo být jinak. Já jsem velice rád, že na úrovni úředníků se teď už několik týdnů intenzivně pracuje, a dostaneme se asi ke konkrétním výsledkům. Jedna z úvah je, že by třeba pro pendlery neschopenky byly dvou, nebo dokonce tříjazyčné, aby bylo lépe zřejmé, jaký je důvod.

Česká republika je velice aktivní v oblasti hornictví a těžby. Angažuje se na druhé straně Cínovce v oblasti těžby lithia. Tady vás chceme podpořit. My chceme posílit hornické aktivity v Krušných horách a byli bychom rádi, kdybychom mohli postupovat společně. Angažuje se tam hornická akademie ve Freibergu, ale angažovat by se měli i další.

Co se týká toho tunelu pod Krušnohořím, jsme na dobré cestě. Považujeme to za projekt století. S mým předchůdcem kolegou Tillichem jste to tenkrát takříkajíc spustili. Zatím to běží velice dobře, zaznamenáváme tady pozitivní vývoj. Dobrou železnicí by se opravdu posílila možnost kontaktu mezi lidmi, za to bych vám chtěl poděkovat.

Já pocházím z pohraničí a mám radost ze spolupráce Fraunhofer a Technické univerzity v Liberci, ten jejich společný vědecko-výzkumný projekt. Je to opravdu iniciativa, která posiluje tento trojúhelník v Trojzemí. A těším se na to, až to memorandum společně podepíšeme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. První dotaz Český rozhlas.

Český rozhlas: My jsme se domluvili, že otázky budeme dávat až na Ještědu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobře, takže televize Prima

Kamila Bejlková, CNN Prima News: Dobrý den. Já mám dotaz ohledně předsednictví České republiky v Radě EU. Zda máme něco připraveného. Více než třeba webové stránky. Jestli jste se dohodli už s ČSSD na nějakém rozpočtu, jestli už víte, jak to třeba bude vypadat. Děkuji mockrát.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Tak ohledně předsednictví České republiky. Ano, my to připravujeme. Německo má teď předsednictví a paní kancléřka je samozřejmě velice aktivní v otázce Běloruska.

Ano, předsednictví se připravuje. Připravuje se celý plán, celý harmonogram akcí. Takže tam není žádný problém. Nevím o to, že bychom se měli dohadovat s ČSSD. Vláda to řeší, jednotlivá ministerstva spolupracují, jsou tam pracovní skupiny. Takže všechno je na nejlepší cestě, abychom předsednictví zvládli. A taky debatujeme o těch hlavních tématech, které by z našeho pohledu byly pro Evropu nejužitečnější.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pokud už nechce nikdo nic dodat, ani pan Kretschmer, tak je to vše. Děkujeme. Na viděnou, hezký den.