Aktuálně

22. 8. 202019:11

Gratulace předsedy vlády k 20. výročí založení Národní rady osob se zdravotním postižením

Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedo,

je mi velkou ctí, že mohu být u dnešní slavnostní chvíle, kdy slaví 20 let naše Národní rada osob se zdravotním postižením.

Je to 20 let obrovské práce a velkých úspěchů.

Já si toho moc vážím. A musím říct, že dnes bychom se tu nesešli, kdyby nebylo nesmírné píle a vytrvalosti těch, kteří se na vzniku a dalším chodu této organizace podíleli a společnými silami se zasadili o zlepšení života zdravotně postižených.

Žít se zdravotním handicapem je těžké.

Všichni tito lidé, kteří bojují s nepřízní osudu a nevzdávají se, nám všem mohou být inspirací, protože se musí v každodenním životě potýkat s těžkostmi, které jsou pro mnohé z nás neznámé.

Mám vždycky obrovskou radost, když si uvědomím, že jsou mezi námi lidi, kteří mají chuť a odhodlání něco změnit a těmto lidem usnadnit život, přestože se sami mnohdy potýkají se zdravotním handicapem.

A také nás inspirovat, když si my sami myslíme, jak je náš život nesmírně obtížný. Lidé se zdravotním postižením mě vždy inspirovali a vážím si jich a Vám, pane předsedo, chci teď poděkovat a pogratulovat k tomuto krásnému kulatému výročí existence Národní rady osob se zdravotním postižením. Odvádíte skvělou práci a moc za ni děkuji.

Současná situace okolo koronavirové pandemie není pro naše občany vůbec jednoduchá a lidé se zdravotním postižením jsou bohužel jednou z nejohroženějších skupin obyvatel. V naší republice jich máme více než 1,1 milionu. O to víc v této době musíme pomáhat tam, kde je to potřeba a rizikové skupiny chránit. Věřím, že se mnou budete souhlasit, když řeknu, že klíčem je zejména dostupnost zdravotní i sociální péče a včasná informovanost, a to i blízkých lidí.

Jsem také velice rád, že společně spolupracujeme i ve vládním Výboru pro osoby se zdravotním postižením, a že se nám podařilo mnohé vyřešit i na úrovni legislativy. Stále máme však co zlepšovat, zejména v oblasti veřejné dopravy a bytové výstavby. A já se na tu další spolupráci těším.

Andrej Babiš, předseda vlády