Tiskové konference

9. 9. 202023:02

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 9. září 2020

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý večer. Velice krátce k tomu jednoduchému bodu, a to, že vláda rozhodla o uvolnění tří milionů kusů respirátorů FFP2 a 15 milionů kusů chirurgických roušek pro potřebu občanů České republiky starších 60 let. Zároveň jsme rozhodli o výjimce z podmínky trvalé nepotřebnosti u 3,2 milionu chirurgických roušek pro potřeby občanů České republiky ve volebních místnostech při krajských a senátních volbách v říjnu 2020. Nebudu mluvit o technikáliích, dochází k převodu mezi státními hmotnými rezervami a Ministerstvem vnitra. Logistiku zabezpečí Česká pošta. To je ten první bod.

Co se týká kurzarbeitu, tam jsme dlouho diskutovali. V podstatě jsme nedospěli ke shodě, budeme pokračovat v pondělí. Je tam potřeba i vyjádření legislativců. Byl to klasický souboj mezi paní Schillerovou a paní Maláčovou, která teď přišla, kdy jedna hlídá kasu a druhá má nějaké návrhy.

Je to samozřejmě velice technická debata o tom, zda výše podpory bude z plné mzdy nebo jen z podpory atd. Nechci zacházet do technikálií, protože v podstatě k dohodě nedošlo a budeme pokračovat v pondělí. Takže za mě všechno, a pokud máte nějaké dotazy, tak jsem samozřejmě připraven odpovědět.

Klára Bazalová, Česká televize: Chtěla bych se zeptat vás, pane premiére. Pan Hamáček mluvil o tom, že bude navrhovat znovuobnovení Ústředního krizového štábu. Jestli na to přišla řeč a s jakým výsledkem. A vás paní ministryně. V čem jsou, za vás, ty zásadní rozpory ohledně kurzarbeitu a jestli, protože v pondělí se debata přerušila, dnes dopoledne, teď večer jste se také nedohodli. Tak jestli vidíte naději, že nějakou shodu přeci jen najdete. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás, debata o krizovém štábu nebyla a není ani důvodná. Krizový štáb byl rozpuštěn a není důvod, aby byl aktivován. My máme Radu pro zdravotní hrozby, tam je jak pan Hamáček, tak pan Vojtěch i pan Metnar. Takže tam není důvod a ani to nebylo na stole.

Zítra budeme mít videokonferenci s hejtmany ohledně spolupráce, a hlavně ohledně přípravy voleb, takže uvidíme, ale Ústřední krizový štáb byl aktivován v rámci nouzového stavu. Na to jsem už několikrát odpovídal a odpovídám stále stejně.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Co se týče kurzarbeitu, tak je potřeba říci, že je to podle mě jeden z nejklíčovějších zákonů posledních let. A myslím si, že je dobře, když si jako vládní koalice vyříkáme úplné detaily a předložíme zákon, který bude funkční a propracovaný. Takže si myslím, že debata není na škodu.

Hned řeknu, v čem máme rozpory, ale důležité je, že budeme mít ještě lepší program, což je naší ambicí na Ministerstvu práce a sociálních věcí, než je Antivirus. Protože Antivirus zafungoval skvěle. Díky tomu se zachránily stovky tisíc pracovních míst. Myslím si, že jeto nejlepší protikrizový program, který jsme tu měli, a chceme, aby kurzarbeit byl ještě lepší. A ta komunikace a vypilování vládního návrhu je ku prospěchu věci. Proto ty debaty.

A i přesto, že dnes už jsme o tom diskutovali potřetí nebo počtvrté, tak musím říci, že kurzarbeit vlastně připravujeme v rekordně krátké době. Připomínám, že v Německu se to budovalo roky a trvalo roky, než se to vypiluje. Takže i přesto to bude rekordně krátká doba.

No a ty návrhy jsou dvojího charakteru nebo ty rozpory. Myslím si, že je důležité, aby kurzarbeit plnil svoji roli. Ještě to řeknu jinak. Jsou tam tři pilíře. Stát má zájem na kurzarbeitu, protože když se nebude propouštět, ušetří na dávkách v nezaměstnanosti a zároveň bude držet ekonomiku nad vodou, protože lidé budou mít práci. Zaměstnavatelé nemusí propouštět, takže pak nemají zvýšené náklady na personální politiku a nebudou mít během krize náklady, protože tu nepráci bude hradit kurzarbeit, to znamená stát. No a zaměstnanci potřebují, aby neměli velký propad příjmů během té nepráce. Proto potřebují dobrý náhradový poměr.

A my diskutujeme o tom, co je ten dobrý náhradový poměr, aby to bylo i ku prospěchu zaměstnanců. A druhá věc, kterou diskutujeme, tak je to vzdělávání. Myslím si, že naší ambicí by mělo být, aby ti lidé, kteří když nepracují, tak aby se mohli přes Úřad práce vzdělávat. Aby měli vyšší kvalifikaci, a tím pádem pak i vyšší mzdy, abychom se posouvali k ekonomice s vyšší přidanou hodnotou. Takže na tom ještě pracujeme, vypilujeme a myslím, že to snad v pondělí všechno zvládneme.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ještě nějaké dotazy?

Klára Bazalová, Česká televize: Ještě bych se doptala k rouškám a respirátorům. Vy jste v pondělí uváděli, že se to k seniorům dostane do tří dnů, tak zda to platí, nebo kdy reálně mají senioři očekávat, že se k nim ochranný materiál dostane a kolik ta distribuce bude stát. Česká pošta v pondělí mluvila o tom, že by to mělo být zhruba 12 milionů korun. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já nevím, kolik to bude stát. Logistiku zajišťuje Ministerstvo vnitra a Česká pošta, která to v podstatě připraví a doručí. Já detaily neznám, ale předpokládám, že Česká pošta je na to připravená podle slov 1. místopředsedy vlády pana Hamáčka a uděláme to samozřejmě neprodleně. Určitě budeme spěchat. Pokud nejsou dotazy, děkujeme a dobrou noc.