Tiskové konference

9. 10. 202014:07

Tisková konference k opatřením v boji proti koronaviru, 9. října 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Hezký den, vítejte na tiskové konferenci k aktuální epidemické situaci. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Vážení spoluobčané, dámy a pánové, je před námi víkend a od dnešního dne a od pondělí platí nová opatření na čtrnáct dnů. Myslím, že jsou velice a extrémně důležité. Jejich cílem je zamezit rozšíření epidemie a situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Dnes v noci jsme překročili 100 000 nakažených. A máme tady velký výskyt viru, který se šíří komunitně. A zároveň virus se chová jinak než na začátku roku.

A to je i důvod proč jsme v této situaci a já jsem vás prosil opakovaně, abyste dodržovali pravidla nastavená vládou, a znovu vás o to prosím, ale zároveň vás důrazně žádám. Protože názor lidí se samozřejmě zásadně změnil. Názor na nošení roušky. Dokonce sedm procent Čechů si jí nebere nikdy. A když porovnáme ten názor, jaký byl v dubnu a v září, tak je to diametrálně něco jiného.

Takže ta situace je taková, je to úplně jasné: Buď budeme všichni opatření dodržovat, nebo my budeme muset přistoupit urychleně k dalším omezujícím krokům a nemůžeme vyloučit ani lockdown. Což samozřejmě bude mít dopad na náš každodenní život, na naši společnost, na zaměstnanost a na naši ekonomiku. Tohle jsem si rozhodně nikdy nepřál a mluvil jsem o tom, že to nikdy nenastane. Ale v této chvíli to nemůžu vyloučit.

Lidé umírají, ano, s covidem. Covid je infekční nemoc. Ale já se ptám, jestli skutečně potřebujeme každý den slyšet tyto strašné zprávy o zemřelých, aby to některé lidi už konečně a skutečně přesvědčilo, že opravdu mají nosit roušku, že mají opravdu dodržovat rozestupy a neshromažďovat se ve větších skupinách lidí a že opravdu uznají, že covid-19 není výmysl, ale je to skutečná věc.

Tak já nevím, jestli to skutečně jediná věc, který lidi vyděsí, že tady skutečně jsou ohroženi na životě naši spoluobčané. A, že je to donutí, aby se začali chovat trochu s ohledem na ostatní. Aby skutečně se projevila ta solidarita a nesobeckost.

Takže já vás prosím. Je víkend. Buďte doma o víkendu. A pokud to půjde příští týden, pracujte z domova. A samozřejmě sportujte, ale hlavně sami, s rodinou. Běhejte v lese, můžete jezdit na kole, procházet se, ale dodržujte, prosím vás, pravidla.

My jsme zavedli ta opatření a můžou být samozřejmě pro některé podnikatele a živnostníky i po tom náročném jaru likvidační. Je to sice zatím na čtrnáct dní, ale těch čtrnáct dní bude rozhodujících. Proto je důležité, abychom skutečně pochopili, že situace je vážná.

Já chápu, že všichni mají toho plné zuby. Hospodští volají, majitelé sportovních center, umělci, pořadatelé hromadných akcí a samozřejmě mladí, které prostě nebaví sedět doma a mají samozřejmě už plné zuby i distanční výuky. Tomu rozumím. Rozumím, že je to otravné, zase nějaká pravidla, zase vláda otravuje. Ale prosím vás, teď se skutečně musíme semknout a musíme to vydržet a hlavně ta pravidla dodržovat.

My ten vir můžeme skutečně porazit všichni společně. A nemůže ho porazit samotná vláda. Naše vláda dělá maximum pro to, aby podpořila zdravotnická zařízení ve zvládnutí epidemie a zabezpečila dostatečné testovací kapacity, a hlavně dostatečný počet lůžek pro nemocné. My ale nemůžeme kapacitu nemocnic navyšovat donekonečna.

A také samozřejmě máme problém, protože naši lékaři a sestry, kterých si samozřejmě nesmírně vážím a kteří mají podstatně horší situaci než v první vlně, a skutečně bojují a pracují z posledních sil, tak teď máme nakaženo 796 lékařů a 1 496 sester a ten počet roste. Takže to je samozřejmé velký problém a my nechceme mít přeplněné nemocnice a vyčerpané lékaře a zdravotní sestry My samozřejmě se snažíme připravit na tu situaci, ale je to složité. Je to složité, a proto je důležité, abychom si všichni uvědomili tuto situaci.

Hygienici, epidemiologové, vojáci, ajťáci, policisté, hasiči. Všichni dělají maximum. A skutečně někteří jedou stále od února tohoto roku. Takže děláme maximum, abychom ten vir porazili. Ale k tomu samozřejmě potřebujeme vás, všechny občany České republiky.

Takže prosím vás, přestaňme zlehčovat tu situaci. Potřebujeme spolupráci, solidaritu, potřebujeme se semknout a já chápu, že už živnostníci, podnikatelé se ptají, jak jim pomůžeme. My samozřejmě jim pomůžeme. Pan ministr Havlíček to připravuje, my o tom jednáme, i dnes jsme o tom jednali. Uvědomujeme si tu situaci a uděláme samozřejmě maximum pro to, abychom jim znovu pomohli, jak se to stalo už za první vlny.

Takže ještě jednou, považuji za velice důležité, abychom všichni vnímali tu situaci, a znovu vás žádám, prosím vás, abychom to skutečně společně dodrželi. A my uděláme maximum pro to, abychom ten nárůst epidemie zploštili, abychom tu situaci zvládli, s panem ministrem a celým jeho kolektivem a já vám samozřejmě za to děkuji a určitě pan ministr mě ještě doplní nějakými konkrétnějšími informacemi.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ano, a slovo má pan ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Děkuji za slovo, vážené dámy, vážení pánové. Já chci říci, tak jak již tady předeslal pan premiér, že situace je skutečně vážná. My musíme poděkovat všem těm sestrám, lékařům, všem hygienikům, epidemiologům, vojákům, policistům, těm, kteří jsou v první linii a kteří odvádějí už mnoho měsíců velmi intenzivní práci na to, abychom byli schopni zachytit ten nápor, který tady je.

Čeká nás nelehká doba, kdy budeme potřebovat ruku každého z nás, protože zvládnout ta čísla, která tady jsou, bude skutečně velmi složité a já chci vyzvat vás všechny, kteří jsou zdravotníky, kteří jsou i v jiných profesích v tuto chvíli, ale jsou ochotni nám pomoci, aby tak učinili.

Tak jak tady bylo sděleno, tak my máme poměrně zvyšující se počet nakažených zdravotníků, obecně zdravotníků, ale lékařů i sester, a ta čísla za poslední den byla velmi alarmující, protože za jediný den se nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester.

To znamená, to jsou data, která logicky nám říkají, že kapacita systému nemusí být omezena jenom počtem lůžek, ale i počtem personálu. Musíme udělat vše pro to, abychom zdravotníky ochránili, protože v tuto chvíli je budeme maximálně potřebovat.

My jsme říkali, že ta opatření, která vyhlašujeme, budeme vyhlašovat v pátek, ale museli jsme udělat výjimku. Ta situace je vážná, to znamená, bylo nutné některá opatření zavést už ode dneška. Bylo nutné, abyste měli informaci, jak ta opatření mají vypadat.

Obecně cílem těch opatření je, abychom zamezili skutečně těsnému kontaktu. Aby nedocházelo k šíření viru, který je tady v populaci velmi četný, a může se nakazit každý z nás. Není to nic, co by nás mělo stigmatizovat. Každý, kdo se nakazí, tak to neznamená, že ho budeme považovat za někoho, kdo byl někde v baru a dělal tam jakési zakázané činnosti.

My se můžeme nakazit úplně běžně kdekoliv, opravdu kdekoliv, a pokud se tak stane, nenechávejte si to pro sebe. Buďte doma a to, co je důležitější, zavolejte svému lékaři, abychom věděli, že jste se nakazili, že jste mohli nakazit někoho jiného. Pokud o tom nebudeme vědět, to onemocnění se bude nadále lavinovitě šířit.

My jsme vyhlásili opatření, která se týkají zejména volnočasových aktivit, z jednoho prostého důvodu, abychom neomezili ekonomiku. Ta zatím běží. Ale můžeme to udělat pouze do té míry, že to bude respektováno a že to bude dostatečné, abychom zastavili ten prudký nárůst.

Opatření se týkají dominantně sportovních aktivit, protože máme povědomí o tom, že při sportovních aktivitách opravdu dochází k četné nákaze. Možná ne tak u profesionálních sportovců, jako u těch, kteří se věnují aktivitám volnočasově. Ta opatření nemají za cíl nějakým způsobem diskreditovat sport. Jsou tady na čtrnáct dnů a co se týká těch profesionálních soutěží, tak ty nepochybně obnovené budou, ale bez diváků.

Jsme napadáni, že jsme zavřeli fotbalové soutěže, protože fotbalisté se testují. Ano, je to pravda, ale to s tím nemá nic společného. My jsme k tomuto přistoupili plošně, protože pokud budeme dělat výjimky, tak je tady mnoho sportů, které budou tvrdit, že jsou méně rizikové než ty ostatní. To je pravda, ale v tuto chvíli musíme brát celý tento segment jako potenciálně rizikový, podobně jako segment kultury.

To, že jsme tady uzavřeli sportovní aktivity v podstatě od pondělí zcela s tím, že jsme zavřeli sportoviště vnitřní už od pátku, to je zřejmé s tou jedinou výjimkou, že ty soutěže, které jsou registrované, doběhnou, ale jinak od pondělí by celý ten systém měl vypadat tak, že se mohou scházet pouze skupiny při venkovním tréninku, případně při sportovních aktivitách volnočasových počtu do dvaceti.

Ale to je jenom číslo. Berte to tak, že to, co je důležité, je, abyste se nepotkávali opravdu na některých aktivitách, které se sportem pouze souvisí, a nedocházelo tam k nákaze.

Podobně kultura, podobné prinicipy. Chceme, aby opravdu nedocházelo k přenosu této nemoci. To znamená, proto kultura je omezena i v modalitách, které zdánlivě nějak rizikové nejsou. Proto jsou třeba zavřena muzea, proto jsou zavřeny různé památky, jako jsou hrady.

Není to z toho důvodu, že by tam byla extrémní rizikovost nákazy, ale z hlediska toho, abychom opravdu ukázali, že je nutné zůstat doma, abychom při těch přesunech, frontách, čekání se nevystavovali riziku, které tady je.

Podobným způsobem jsme řešili některé provozovny, ale řešili jsme je tak, aby to bylo v minimální míře, a věříme, že pokud nám všichni pomůžete, tak že toto opatření bude dostatečné. Pokud nikoliv, tak už tady není jiná cesta. Jak zmínil pan premiér, je to lockdown. To je to, co nikdo z nás nechce. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pan premiér má prostor maximálně na tři dotazy, ale pan ministr zdravotnictví Prymula bude k dispozici eventuálně i déle. Takže první dotaz Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Pane premiére, jaké konkrétní kompenzace tedy chystáte? Do jakých oborů to má směřovat, v jakém horizontu se o nich podnikatelé dozví a kdy by se k nim ty prostředky mohly dostat? Bude to třeba v podobném duchu, jako to bylo na jaře, nebo chystáte něco nového? Přeci jen ti podnikatelé dostali od vás v červnu vzkaz, že žádná plošná opatření už nebudou. A ještě možná doplním, jak pan Prymula říkal, že jsou to především volnočasové aktivity, tak přeci jen ty volnočasové aktivity někdo provozuje, pro někoho právě toto je jediný zdroj příjmů. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Určitě, určitě. Jsou to volnočasové aktivity, je to kultura, samozřejmě jsme omezili restaurace, co se týká otvíracích hodin. Takže ano, pan Havlíček to připravuje, my komunikujeme s těmi podnikateli, jsme v kontaktu, takže předpokládáme, že to budeme řešit příští týden.

Chtěli bychom to spíš dělat cíleně, ne plošně, jak to bylo za první vlny, protože samozřejmě to nás stálo dnes už 200 miliard korun. Takže předpokládám, že ta pomoc bude cílenější.

Čeká nás debata. Dnes jsme mluvili s velkou skupinou podnikatelů o kurzarbeitu, o Antiviru, o prodloužení Antiviru, který platí do konce října. Takže tady ta jednání probíhají.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz, ČTK.

Soňa Remešová, ČTK: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat na ty kapacity v nemocnicích. Jak jste daleko s povoláváním případně mediků do nemocnic, jestli to vláda bude probírat v pondělí? Děkuju.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Já, jestli mohu, my jsme skutečně připraveni. Připravujeme opatření, které bude předloženo Ministerstvem zdravotnictví na vládu. Chceme nastavit mechanismus, abychom mohli povolávat zdravotnické profese v procesu vzdělávání, ať to jsou medici, nebo ostatní zdravotnické profese zpravidla ve finálních ročnících jejich přípravy. To znamená v magisterském studiu ročníky šesté, případně páté, pokud to bude nutné. Co se týká těch ostatních, tak to budou finální bakalářské ročníky.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a poslední dotaz. Televize Prima.

Josef Mádle, TV Prima: Pane premiére, vy jste říkal, že to jsou volnočasové aktivity, nicméně on je to takový řetězový proces. Protože jestliže se zakážou divadla, zpěv, odnesou to tedy nejen herci, moderátoři, zpěváci, ale s tím souvisí i technici, osvětlovači, catering a tak dále. Co je tedy podle vás tedy ta cílená pomoc, protože to v podstatě odnášejí všechny obory napříč celým spektrem. A jestli můžeme být konkrétnější, dočkají se živnostníci i třeba odpuštění záloh? Ty už se od září v podstatě platí, ale je to možná ten základ, který by mohl být právě živnostníkům odpuštěn, protože jsou to měsíčně tisíce, které mohou využít pro uživení rodiny. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, to je ten Antivirus C, to je to odpuštění sociálního pojištění pro firmy do padesáti zaměstnanců. Tak o tom vedeme diskusi. My jsme i včera diskutovali s opozicí. Teď já se budu muset omluvit, protože nám začíná koaliční rada, tam to budeme také diskutovat. Chtěli bychom to samozřejmě zaměřit cíleně a je důležité, protože na nás se obrací ze stejné branže vícero různých zástupců nějakých svazů, tak snažíme se, aby se vlastně spojily a mluvily s námi centrálně, nebo jak to můžu říct.

Takže my samozřejmě tu pomoc určitě budeme chtít cíleně, rezortně. Takže dejte nám nějaký čas a příští týden to bude hlavní úkol vlastně pana ministra Havlíčka i ostatních kolegů z vlády, abychom pokračovali v těch jednáních, abychom nějakým způsobem velmi konkrétně konkretizovali tu podporu všem, kteří samozřejmě těmito opatřeními jsou postiženi.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkujeme a to je v tuto chvíli z tiskové konference vše. Hezký den.

Andrej Babiš, předseda vlády: Na shledanou.

Josef Mádle, TV Prima: Jestli vás tedy mohu poprosit o informaci, jak to je to s pozicí hlavní hygieničky? Protože paní Rážovou jsme v podstatě neviděli na mediálních výstupech. Jestli neuvažujete třeba o změně osoby, respektive paní Rážové, a co je tedy případně důvodem. Potom jsem se vás chtěl zeptat na jednání s praktickými lékaři ohledně testování všech obyvatel, jak jste na jednání daleko? Protože předseda Sdružení praktických lékařů pan Šonka řekl, že se sdružením o návrhu ještě nikdo nejednal. A pak mám případně tedy ještě další dotazy. Děkuji.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Co se týká paní hlavní hygieničky, tak určitě neuvažuji o její výměně. Paní hygienička teď je v plném zapřažení. Prodělala poměrně intenzivně onemocnění covidem, které nemělo úplně lehký průběh. To znamená, že občas ta hlasová dispozice ještě není optimální. Každopádně ji velmi rychle už uslyšíte. V pracovním procesu je, tam ji můžete vnímat. Takže s tím není naprosto žádný problém.

Co se týká toho testování. My jsme dominantně jednali s panem náměstkem Šmehlíkem, který ten koncept probírá nebo probere i s praktiky, a já osobně s nimi mám jednání v pondělí v pozdních odpoledních hodinách, kdy za přítomnosti pojišťovny budeme diskutovat technické detaily, jak by to mohlo fungovat.

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Dobrý den. Já bych se ráda zeptala na to využití hotelů pro izolaci covid pozitivních. Jestli už máte nějaký seznam hotelů, případně množství kapacit, které k tomu budou k dispozici. A potom tady mám dotaz od kolegy, který s dovolením přečtu. Mám se vás zeptat, jestli platí, že chcete dělat screening pomocí antigenových testů, protože laboratorní skupina Covid to nedoporučuje. Tak co na to říkáte?

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Když se podíváme na tu druhou otázku, tak ten screening je možné dělat různými metodami a v podstatě my jsme na nějaké kapacitě PCR testů, která je omezená. My se nikdy v PCR nedostaneme na hranice, které budou atakovat stovky tisíc. Už z hlediska ceny, už z hlediska toho, že kapacita těch laboratoří není nafukovací, a technologicky nejsme schopni se dostat na takovéto počty.

Takže pokud chceme protestovat nějaké větší procento populace, a já si myslím, že je to zcela na místě, protože jestli máme pozitivní poměr testů, který byl na úrovni 31 procent, tak to znamená, že v té populaci je obrovská zátěž. A jiné testy, které by to umožnily, v podstatě nemáme.

A myslím si, že je jasné, že pokud tady máme testy, kde nám třeba unikne tři nebo pět případů ze sta, ale i kdyby jich uniklo dvacet ze sta, tak pořád osmdesát zachytíme. Myslím si, že ten náš populační rybník, ve kterém je spousta ryb, které pozitivní jsou, tak jiným způsobem nemůžeme zdetekovat, abychom ty pozitivní mohli nechat v izolaci, a takovýmto způsobem snížit potom riziko přenosu.

Takže pokud to chceme udělat, je to samozřejmě ne stoprocentně exaktní, ale je to jediná cesta, jak to takto udělat. Prosím tu první otázku ještě, co to bylo?

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: To bylo k hotelům, ke kapacitě hotelů.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: V tuto chvíli probíhá na Ministerstvu zdravotnictví jednání s panem Stárkem, který zastupuje hotelovou asociaci. V podstatě se dá říci, že kapacity, které jsou k dispozici, výrazně převyšují poptávku, kterou Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli má.

My když se díváme do těch jednotlivých segmentů, tak v podstatě je zřejmé, že jsme schopni ze systému převést do hotelové péče pacienty, kteří opravdu jsou na sociálních hospitalizacích. Těch je ale poměrně málo v těch velkých nemocnicích, je jich více v těch nemocnicích menších. Kdybychom to měli nějakým způsobem kvantifikovat, tak to zhruba, tak jak jsme to sledovali v těchto dnech, vychází na deset na okres. To znamená, že celkem takto jsme schopni z nemocnic vymístit zhruba 800 osob a uvolnit kapacitu dalších 800 lůžek.

Pak je tady ta druhá skupina, která bude dobrovolná. To znamená, jednak jsou to osoby, které budou pozitivní a budou o to mít zájem z těch domácností. Tak, jak to monitorujeme, to velká skupina nebude. Ale další aktivita, která ve vztahu k hotelům je, a kterou budeme také poptávat zřejmě, to je hotelové ubytování pro mediky, tak jak je budeme zapojovat u těch jednotlivých nemocnic.

Klára Bazalová, Česká televize: Ještě bych se chtěla zeptat: Z vyjádření zástupců lékařských fakult vyplývá, že by se s vámi chtěli domluvit na vytvoření centrálního dispečinku, který by propojoval požadavky zdravotnických zařízení s nabídkou dobrovolníků z řad mediků. Tak jestli byste s tím souhlasil, jestli už se rýsuje nějaká taková dohoda. Pak bych se chtěla zeptat na hygienu, jak to vypadá s posilováním hygienických stanic, kdy minulý týden paní Jágrová říkala, že stále se nedaří dotrasovat do 48 hodin. A prosím poslední dotaz: Říkal jste, že chcete bojovat s dezinformacemi. Mluvil tady o tom dnes i premiér Babiš, že je potřeba, aby lidé uznali, že to není výmysl. Tak jak jste s tou vaší strategií daleko, jaký tam bude vývoj a postup? A možná ještě poslední dotaz: Z jakého důvodu, chtěla jsem se na to zeptat premiéra, ale měli jsme jen tři dotazy… Z jakého důvodu s tím svým proslovem tedy nepřišel na tiskovou konferenci včera, je tady až dnes. Za úkol, když jste přicházel do úřadu, tak jste říkal, že chcete zlepšit komunikaci, tak jestli je podle vás toto ten vhodný způsob. Děkuji.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Já nechci komentovat důvody pana premiéra, proč přišel dnes, ale myslím si, že jsou jednoznačné. Včera to byla technická tisková konference, kde jsme seznamovali s těmi konkrétními opatřeními, a je vidět, tak jak ta opatření rezonují ve společnosti, že tady byl na místě opravdu apel přímo od premiéra, aby ta opatření byla realizována a dodržována.

Takže v tomto slova smyslu já si myslím, že to bylo naprosto korektní. A premiéra jsme dnes viděli. Je vidět, že v tuto chvíli opravdu má veliký zájem, a myslím si, že bytostný zájem na tom, aby ta opatření dodržována byla, abychom tu společnost nezatížili více, než je nutné. Ta epidemii běží a to musí vidět každý. Takže to je důvod.

Co se týká těch kapacit trasovacích a hygien, tak my jsme v situaci, kdy jsme se snažili ten systém posílit, co to možná jde nejvíce. Ale je jasné, že nejsme schopni posílit tu část hygienickou, protože tam je omezený počet osob a to je nepochybně úzké hrdlo, které tady bude i do budoucna.

Na druhou stranu, tu část, kde jsou call centra, kde jsou profesionální lidé na těch call centrech, tak tu posilujeme kontinuálně, tak jak dochází k navyšování pozitivních případů, a už jsme přes tisíc osob. Včera byl dosažen rekord v těch trasovacích hovorech, kdy jich bylo, pokud se nepletu, přes 95 tisíc. To znamená, to už je obrovské číslo, tak, jak tady je více a více kontaktů.

Další otázka se týkala toho centra, které by mělo nějakým způsobem koordinovat aktivity studentů. Já si myslím, že už jsme podobnou aktivitu tady měli hned v té první vlně, kdy pan docent Marx koordinoval aktivity mediků a docházelo tam vlastně už ke konkrétnímu přiřazení skupin mediků na jednotlivé nemocnice i na periferii, pokud to mohu takto použít. To znamená, že ten model tady byl, a já velice rád ho obnovím, abychom měli centrální přehled, jak jsou medici zapojeni.

Klára Bazalová, Česká televize: Ještě prosím ten dotaz k dezinformacím.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: My chceme vybrat profesionální organizaci, která s tím má zkušenost, abychom byli schopni komunikovat v podstatě informace, které jsou mimo ten oficiální rámec. A ne proto, že by byly politické nebo nepolitické, ale proto, že jsou naprosto odborně nepodložené. My, tak jak jsme měli včera schůzku s opozicí, tak tam zazněl z jedné politické strany hlas, aby ty informace opravdu nebyly politicky zabarvené. To si myslím, že můžeme garantovat, protože ten covid není o politice. Myslím si, že postihuje všechny strany stejně.

Josef Mádle, Televize Prima: Pane ministře, ještě jednou Mádle, já vás poprosím teď o dovysvětlení těch pravidel, co se týče nějakých technických záležitostí. Vezmu to postupně, protože děláme pro diváky servisní přehled. Zákazníci v obchodech se mohou pohybovat pouze ve skupině dvou lidí. Platí toto omezení jen pro obchodní centra nebo pro všechny obchody, takže pro malé obchody například v ulicích? A jaký rozestup mezi dvojicemi by měli dodržovat, platí to 1,5 metru, dva metry? Tak jestli můžete…

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Tam to standardně, tak jak to bylo už v té první vlně, dva metry je ten optimální rozestup. Ty osoby po dvou jsou proto, aby tam nechodily větší skupinky. Zejména je to cíleno na to, aby tam studenti, kteří nebudou chodit do škol, nechodili se procházet po obchodech, protože to by bylo zcela kontraproduktivní.

Je tam jediná výjimka a to je výjimka, pokud mají, je to rodina a mají s sebou malé děti, tak ty se nepočítají do té skupiny dvou. Hovořme o tom, že to vyžaduje naprosto selský rozum. Nikdo asi nebude rozhánět skupinu lidí, když přijdou k jednomu pultu a budou si tam vybírat pečivo a dostanou se k sobě na menší vzdálenost, ale určitě by se neměli výrazně shlukovat, aby tam nebylo dvacet lidí, kteří jsou těsně na sobě a jsou tam prostě ve frontě.

Josef Mádle, Televize Prima: A jedná se i o malé obchody tedy?

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Jedná se, toto je dominantně pravidlo, které platí, a tak je vyhlášeno, protože my jsme se nedotýkali těch menších obchodů. My jsme vyhlásili pouze reguli, která se týká těch velkých obchodních center nad 5 000 metrů. Ale já se přimlouvám za to, aby to bylo dodržováno i v těch malých.

Josef Mádle, Televize Prima: Co se týče zákazu wi-fi v obchodních centrech a restauracích pro návštěvníky. U restaurací toto platí jenom opět v těch food-courtech v těch obchodních centrech nebo i pro všechny restaurace, zákaz wi-fi připojení?

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Tak, jak to je definováno, je to pro všechny restaurace i dominantně pro ty food-courty. Zase, důvod je zřejmý: Je nám jasné, že existují datové přístupy, kdy každý je může využít, ale nechceme, aby tam z důvodu toho, že je tam zadarmo wi-fi, aby se tam shromažďovali lidé a trávili tam čas třeba celý den.

Josef Mádle, Televize Prima: A poslední otázka, my tady máme konkrétní případ z Karlovarska, kde je dvoučlenná divadelní skupina, která hraje divadlo po školkách mateřských. Tak jestli se ten zákaz divadel vztahuje v podstatě i na ně, ten zákaz hraní, nebo je to čistě na rozhodnutí ředitelů škol, jestli tam pozvou tuto dvoučlennou skupinu, aby zabavila děti, či tedy platí pro ně zákaz také?

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Tam je obecná formulace, která v podstatě ve vnitřním prostoru zamezuje shromažďování deseti osob. Pokud by se vešli do počtu, i s těmi dětmi, do deseti, tak to oficiálně zakázáno není. Já bych nicméně doporučoval, aby v této inkriminované době nedocházelo k mixování skupin, které nejsou spolu.

Jsme rádi, že ty školky běží. Jsme rádi, že mohou v podstatě lidé pracovat díky tomu, že ty školky se starají o jejich malé děti. Takže já to úplně nedoporučuji z tohoto hlediska. Nebo pokud to jsou lidé, kteří budou otestováni tak samozřejmě ano, ale myslím si, že to můžeme vydržet těch čtrnáct dnů.

Klára Pospíšilová, TV Nova: Dobrý den, pane ministře, pokud by se situace v České republice nadále zhoršovala a vy byste přistoupili k tomu lockdownu, tak jak by vlastně vypadal? A druhá otázečka: Vy jste včera na tiskové konferenci oznámil, že vnitřní sportoviště se uzavřou od pondělí. Tato stejná informace se objevila na vašemu twitteru, poté posléze večer to bylo opraveno, že vnitřní sportoviště se uzavřou už ode dneška. Tak k čemu tam vlastně došlo a případně, pokud ti provozovatelé těch vnitřních sportovišť budou mít dneska otevřeno, i když už vlastně nemají, tak hrozí pro nějaké postihy, když byla vlastně ta informace taková chaotická? Děkuji.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Ne, tak tam asi nebude žádný postih. Ta informace byla trochu chaotická z toho hlediska, že to obecné pravidlo platí opravdu od pátku. To znamená, od pátku mají být zavřená veškerá vnitřní sportoviště, ale protože tam dobíhají, podle jiného opatření, sportovní aktivity do konce toho víkendu, tak tady je výjimka. Ta sportoviště pro ty aktivity otevřena budou. To znamená, to je ta možná chaotická interpretace. A to, co tedy platí, ještě jednou: Sportoviště jsou zavřena od pátku už, nicméně dobíhají soutěže do neděle.

Klára Pospíšilová, TV Nova: A ještě otázečka k tomu lockdownu, pokud k němu dojde, jak bude vypadat? Děkuji.  

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Podoby lockdownu jsou rozličné. Lockdown, který je v té úplně katastrofické vizi, je takový, že nikdo neopouští dům a nechodí ani do práce. S tímto my nepočítáme. Pokud by tady došlo k variantě lockdownu, tak by to znamenalo v podstatě omezení opouštění bydliště na, a tady budeme diskutovat na jakou vzdálenost a podobně, v počtu osob zase, dejme tomu, pouze ve dvou lidech, ale nebylo by to tak, že by lidé nemohli chodit do práce. To znamená, toto by umožněno bylo. Takže pokud by to byl lockdown, tak to bude lockdown v podstatě ve veškerých mimopracovních aktivitách.  

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Poslední dotaz ode mě, pane ministře. Vrátila bych se ještě o měsíc zpátky, kdy se na konci srpna rozhodovalo o tom plošném nošení roušek. Pan bývalý ministr Vojtěch dnes v našem vysílání řekl, že zatímco on tehdy prosazoval to plošné zavedení roušek, tak například vy jste to nepodporoval a chtěl jste se řídit v tomto případě semaforem. Tak jestli byste mohl upřesnit svůj tehdejší názor a postoj k tomu.

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Tak je třeba říci, že tady zavedla skupina epidemiologická, která tam byla, semafor. A pokud ten semafor k něčemu měl být, tak ten semafor říkal, že opatření se budou aplikovat regionálně. Pokud by se vyhlašovala opatření plošná, tak by semafor nemusel existovat a já jsem od začátku byl pro to, aby ten semafor nebyl v této podobě, pokud se budou vyhlašovat plošná opatření. Pokud semafor byl víceméně v té podobě, v jaké byl publikován, tak si myslím, že ta opatření měla být opravdu v souladu se semaforem.

Vladimír Vořechovský, Odbor komunikace Úřadu vlády: Ještě poslední dotaz.

Josef Mádle, Televize Prima: Ano, pane ministře, jenom k těm přísnějším opatřením. Omlouvám se, jestli to už tady zaznělo. Budete vyčkávat těch čtrnáct dní, protože přece jenom ten vir a ty nákazy mají nějaký doběh, takže vlastně deset dní asi budeme muset počkat určitě a počítat s tím, že se ta čísla budou zvyšovat. Budete čekat těch čtrnáct dní, nebo se dočkáme, že třeba za týden přitvrdíte, nebo dokonce se rozhodnete pro ten lockdown? Jak je to právě s těmi termíny a časy?

Roman Prymula, ministr zdravotnictví: Já si myslím, že to určitě nebude dřív než za týden. Za týden uvidíme dopady opatření, která byla přijata před týdnem, a protože jsme tady vlastně po týdnech zaváděli určitá opatření, tak bychom měli vidět určitý vliv. To znamená, pokud by tady byl exponenciální nárůst po zbytek tohoto týdne, a ještě po téměř celý příští týden, tak bychom nepochybně museli uvažovat o tom, že ta opatření nejsou dostatečná, a ještě je zpřísnit.

Vladimír Vořechovský, Odbor komunikace Úřadu vlády: Jestli je to vše, děkuji všem, děkuju panu ministrovi a hezký zbytek dne.