Tiskové konference

14. 12. 202012:06

Tisková konference po jednání tripartity, 14. prosince 2020

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vítáme vás na tiskové konferenci po jednání tripartity. Předávám slovo panu premiérovi. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Za mě velice krátce, o čem jsme dnes jednali. Prvním bodem byla epidemiologická situace. Vzhledem k tomu, že vláda bude projednávat ta opatření, které se očekávají, dnes, tak samozřejmě jsme nebyli schopni konkrétně informovat naše partnery, jaké závěry budou z vlády.

Já můžu jenom říct a určitě o tom bude mluvit pan ministr Havlíček, že pokud se vláda rozhodne, uzavřít nějaké provozy, tak budeme samozřejmě stoprocentně kompenzovat těmto sektorům jejich náklady.

Co je důležité, jsou dva body. A to je antigenní testování. Dnes 17 hodin bude tisková konference, kde budou oznámeny detaily toho antigenního testování, kde vlastně od 18. 12. nabízíme všem našim občanům dobrovolné testování antigenními testy. Je to dobrovolné a zdarma.

Je tam celá síť fakultních a krajských nemocnic. VZP rozhodla, že zaplatí každému praktikovi nebo zubaři nebo ambulantnímu specialistovi 350 korun náklady. Ta vyhláška se ještě bude upravovat. A samozřejmě to úplně nejdůležitější je očkování a na to my připravujeme skutečně velice podrobný plán. Já předložím návrh na vládního zmocněnce, který bude mít na starosti očkování a stane se také členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

K těm dalším věcem. Kurzarbeit. Vzhledem k tomu, že Sněmovna to nestihne, tak příští pondělí vláda projedná prodloužení toho programu Antivirus. Uvidíme, o kolik měsíců, je to samozřejmě otázka diskuze ve vládě. Bude to v pondělí 21. prosince.

Ostatní body: Zelená dohoda pro Evropu. Já jsem informoval o závěrech Evropské rady. Pro Českou republiku je důležité, že se nám podařilo prosadit slovo plyn do těch tranzitních energií, protože zkrátka bez plynu nejsme schopni vytápět. Vlastně jeden a půl milionu domácností by zůstalo bez tepla po ukončení uhlí. Co je samozřejmě nepřijatelné.

Další věc. Podařilo se nám prosadit, že nám Evropa započte ztráty z emisí, které jsou způsobené kůrovcem, to je až pět procent z toho našeho závazku. Ten závazek je pro celou Evropu společný a samozřejmě Česká republika není schopná ho dosáhnout. Bavili jsme se velice detailně o dopadech na naši ekonomiku a vicepremiér Havlíček bude o tom jednat s partnery z tripartity.

Národní plán obnovy, to jsme taky detailně projednávali. Čeká se reakce na ten první návrh z Evropské komise. Předpokládám, že tam budou nějaké změny, a k tomu se hned vrátíme, jak to bude oficiální.

A dopravní stavby. Já myslím, že každý vidí, že se všude staví, otvíráme dálnice, opravujeme D1. Za mě všechno.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, vicepremiér pan Karel Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, já pouze doplním. Co se týká bodu číslo 1, tak potvrzuji, že jsou připraveny scénáře podpory všem postiženým segmentům, u kterých se předpokládá, že po dnešním jednání vlády budou v určitém časovém horizontu opětovně zavřeny s ohledem na vývoj pandemické situace. Celý víkend se na tom pracovalo, já v tuto chvíli nemůžu představit detailní programy, protože se dodělávají v tuto chvíli, na vládě pochopitelně budou projednány a předpokládáme, že ihned po vládě je komplet představíme. Musím říct, že ta jednání jsou velmi konstruktivní, jak se všemi partnery, myslím tím asociacemi, svazy, tak i s Ministerstvem financí.

Zelená dohoda pro Evropu – pouze číslo: V tuto chvíli předpokládáme, že pokud budeme  naplňovat požadavky Evropské komise na 55 procent do roku 2030, bude to vyžadovat dodatečné investice v řádu 500 miliard korun, a to už je i to, co řekl pan premiér, a byl to rovněž požadavek sociálních partnerů, abychom vytvořili tým, který bude tedy pod místopředsedou vlády pro hospodářství a který bude provazovat jednotlivé podpory z Evropské unie, ale například i národní zdroje, viz Modernizační fond, a které budou jasně specifikovat, kolik peněz z konkrétního zdroje bude alokováno do dekarbonizace, respektive do aktivit spojených se snižováním emisí.

Co se týká plánu obnovy, tak Národní plán obnovy, jízdní řád a jeho představování probíhá přesně podle dohodnutého scénáře, de facto jednou až dvakrát týdně je představován konkrétním zainteresovaným subjektům, partnerům, svazům, asociacím atd. a dolaďuje se ve smyslu požadavků, ať už Komise, nebo požadavků jednotlivých rezortů, případně všech zájmových skupin včetně průmyslu nebo odborů.

Co se týká dopravní infrastruktury, krátce jsme hovořili o zapojení stavebníků, stavařů. Myslím si, a jsme tomu rádi, že bylo velmi pozitivně hodnoceno to, že i díky extrémním investicím do dopravní infrastruktury v tomto roce, které skončí, a už to číslo můžeme sdělit, na výši 121 miliard, ačkoliv plán byl 83 miliard, tak že zásadním způsobem podpořily stavební výrobu a všechny profese na ni navázané- Tím pádem i stabilizovaly v této oblasti poměrně nízkou míru nezaměstnanosti. Děkuji.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji. Ministryně práce a sociálních věcí paní Jana Maláčová.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Děkuji, dobrý den dámy a pánové. Já bych chtěla říct dvě věci: My tento týden dokončíme analýzu programu Antivirus, tak jak od března fungoval. Ta analýza toho, které sektory nejvíc využívaly Antivirus, jak dlouho průměrně se čerpalo, v jakých částkách a tak dále, bude součástí toho rozhodovacího materiálu příští týden na vládě o jeho prodloužení.

Pravěpodobně se, nebo když to řeknu ještě jednodušeji: Program Antivirus může podle dočasného rámce EU fungovat maximálně jeden rok, to znamená do konce března tohoto roku, a tím pádem je i pevně dám ten rámec jeho prodloužení. Samozřejmě bych si přála, aby co nejrychleji fungoval kurzarbeit, a tak jak jsme diskutovali s panem premiérem, tak bychom chtěli zařadit druhé čtení kurzarbeitu po těch dlouhých devíti týdnech tento týden a samozřejmě budu taky usilovat o zkrácení lhůt tak, aby mohl ještě před vánočními svátky kurzarbeit, ten návrh zákona, putovat do Senátu tak, abychom ho měli co nejrychleji schválen. Pokud bude potřeba, tak aby se mohl spustit. Takže Antivirus - budeme o tom rozhodovat příští týden, součástí rozhodovacího materiálu bude podrobná analýza. Kurzarbeit skutečně usilujeme o co nejrychlejší druhé a pak třetí čtení. Děkuju.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, prezident Svazu průmyslu a dopravy pan Hanák.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy: Příjemné dobré dopoledne všem. Já v prvním bodě chci poděkovat všem zdravotníkům, záchranářům, ale i třeba řidičům městské dopravy, kteří nejsou tak chráněni proti covidu, za tu práci, kterou v této složité době provádějí. Je to obdivuhodné a skláním se před nimi.

Myslím si, že ta situace, a vláda ji hodnotí správně každý den, každý druhý den, ale mám trošičku obavy, že ta epidemie bude narůstat a možná už jsme taky ve třetí vlně, ale nikdo to nechce říct. Jednu věc chci za podnikatele říct a to je výzva panu ministrovi průmyslu a obchodu. Vím, že se omluvil za ty malé obchody, ale já vyzývám vládu, jakékoliv opatření harmonizační bude dělat, doufám, že nic plošně, ale všecko napřímo, na obor, na sektor. Že to bude rovné podnikatelské prostředí. To je důležitá výzva podnikatelů a já na tom trvám a chceme, aby to tak bylo.

Antigenní testy ano. Firmy už svým způsobem lidi ošetřovali, budou toho využívat, protože i nám záleží na tom, aby ten stav se zlepšoval, a ve firmách potřebujeme zdravé lidi, aby to fungovalo pro nás lépe.

Kurzarbeit, strašně mě to mrzí, co je to za kauzu už měsíce a týdny, ale věřím, že teď už snad to bude projednáno. Samozřejmě se to asi nestihne k 1. 1. Chci poděkovat za rozum a přístup tím, že by platil Antivirus A a B dál po 1. 1. 2021.

Očkování čím dřív tím lépe. Očekávám velkou vládní kampaň na podporu a já, když budete mít kamery volné, budou-li injekce, přijďte a já se před vámi naočkuju. Protože já jsem ten rizikovej, věkově, zdravotně, naštěstí ne úplně mentálně. Takže přijďte, rád se před vámi naočkuju, protože si myslím, že je to správně a osobnosti země mají dávat příklady.

Bod dva Zelené dohoda, Green Deal, to je vážná věc. To je nesmírně vážná věc, složitá, která bude mít obrovské dopady na Českou republiku. Dobře se bude plnit v severských zemích, možná dobře se bude plnit v Německu, protože je extrémně bohaté. Ale složité to bude pro země střední Evropy. My jsme také udělali společnou dohodu s rakouským, chorvatským svazem, slovenským, slovinským a upozornili jsme evropské orgány, že naše země jsou jiné.

Naše země mají trochu jiný vývoj a naše země obzvlášť je extrémně průmyslová v celých podmínkách Evropy. Takže to, co nesplnila Evropská unie, a mrzí mě to, že neudělala podrobnou analýzu podle jednotlivých zemí a neodhadla, jaké budou dopady, to je její neschopnost. Doufám, že naše vláda, premiér nás doufám i do budoucna bude obhajovat v Bruselu, připomínat tu snahu České republiky nějakému podílu přiblížit a snažit se tuhle výzvu, je to cíl, je to výzva. Já to nepodceňuji, ale opravdu musíme trochu jinak.

Dekarbonizace, za to jsem rád, to běží. Energetika, jádro,  podnikatelé zásadně podporují jadernou energetiku. Jenom prosím pana předsedu vlády, aby si dal na jednáních evropských orgánů pozor na reakce Německa a Rakouska, které nám asi nakloněny nebudou. Děkuji za tým na MPO spolu se sociálními partnery pro zabezpečení toho programu. A co je hlavní, prosím vládu, abyste opravdu zpracovali analýzu, která chytí dopady ekonomické, sektorové, regionální a sociální. Je to naprosto zásadní a já očekávám, že tento náš požadavek zvládnete.

Národní plán obnovy, výzva, šance. Těch 172 miliard, nebo kolik to je, půjde do šesti pilířů. To je všechno výborné. Co vláda mi nesplnila už několikrát na požadavky podnikatelů, je, že z jednotlivého pilíře neumí udělat odbočku, kolik půjde do podnikatelského sektoru. Nevím, proč to nechce udělat, mně se to nelíbí a je to od nás zásadní požadavek, protože v některých těch šesti blocích je podceněna váha a síla podnikatelského prostředí. Chyby jsou v digitalizaci, chyby jsou ve vzdělání a trhu práce a stoprocentně není garantována podpora v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

Upozorňuju všechny včetně vlády, že ten program musí být splněn a využit v letech 2021 až 2023, jestli jsem si to dobře nastudoval. Čili dejte jasnou matici na těch šest věcí a dejte nám pravdivě, to co očekáváte, že půjde do podnikatelské sféry.

Dopravní investice, to chci poděkovat. Byl jsem vždycky obrovský kritik, ale spravedlivě Historie se má vykládat přesně a pravdivě, ale 121 miliard jsou krásné peníze. Já jsem hrdý na to, jak to zvládá třeba Správa železniční dopravní cesty, její ředitel Jirka Svoboda. Podívejte se na nádraží, podívejte se na ty nové tratě elektrifikované a myslím si, že jde vidět, že ty peníze tam šly správně. Dálnice – nebude jich zase tolik kilometrů letos, ale výhled je, D1 bude opravená a myslím si, že za to jsem rád.

Jednu výzvu a prosbu na vládu mám, aby se podívala na vývoj železniční dopravy osobní. České dráhy patří pod vás, je to vaše firma, tak to prosím řešte obrovské propady cestujících a do budoucna EUTS, to znamená pohon lokomotiv.

Závěr mého krátkého vystoupení: Pane předsedo vlády, ministři, pane reprezentante sociálních partnerů, děkuji za letošní spolupráci. Vždycky jsme se nedohodli, takový je život, ale vzájemně bychom se měli ctít. Každý by si měl ctít tu svou stranu, kterou reprezentuje, a určitě se udělal obrovský kus práce pro tuto zemi. Děkuji vám.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů pan Středula.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů: Přeji hezké takřka poledne. Děkuji. Nejdřív k tomu bodu, který se týkal aktuálních informací o současnosti. My jsme předeslali, že, a požádali vládu, aby zlepšila komunikaci. Protože to, co se odehrálo minulý týden, opravdu nezpůsobuje to, že lidé ví, umí předvídat a umí zjistit, jaké jsou aktuální opatření.

Všichni si uvědomujeme, že zdraví je skutečně číslo jedna, a byli bychom rádi, aby to pokračovalo tak, že ty věci najdou na jednom místě, budou vědět jaká opatření jsou přijata, a mohou se podle toho zařídit. To, že někteří protestují - jsem rád, že protesty probíhají, protože poukazují na různé věci, které se odehrály ne úplně tak, jak měly, a já věřím, že se všechny ty věci napraví a že do toho nového roku vstoupíme s jasnými pravidly, co se všechno má a nemá dělat.

Bohužel, jsou ale věci, kde některým zůstává rozum stát. A řeknu příklad: Některá města organizují hromadnou dopravu tak, že místo toho, aby posílila spoje a snížila četnost lidí třeba v autobuse, tramvajích nebo metru, tak se naopak vypouštějí spoje, a logicky tak dochází ke zhuštění té dopravy. Takže ať se může potom pan ministr zdravotnictví či pan premiér či celá vláda snažit, jak chtějí, takováto opatření jsou přesně proti tomu směru.

Jestliže potom ti stejní lidé jdou do obchodu a tam nemohou vstoupit, protože se už překročil počet lidí nad 15, na přepočet patnácti metrů čtverečních, tak si opravdu ťukají na hlavu, a obzvláště, když jdou z práce, kde nikdo neřeší žádný problém, protože technologie nepřestěhujete tak, abyste měli distanc podobného ražení.

A když to vezmete ve světle diskuse právě třeba o otevření či neotevření lyžařských středisek, já myslím, že už samotné lyže dávají docela jasný distanc jednoho člověka od druhého, a pokud jsme někdo lyžovali, tak víme, že otázka ochrany dechu je takřka přirozená zrovna právě v lyžařských centrech a že nemusíme zakazovat úplně všechno a nemusíme omezovat úplně ve všech odvětvích.

Ta, která mohou jet, ať jednou a věřím tomu, že lidé, přestože ne určitě všichni, ale věřím tomu, že většina bude dodržovat všechna ta opatření, která vláda vydala. Je to na ochranu našeho zdraví a z tohoto pohledu je to důležité.

Také jsme podpořili to, co řekl pan ministr Havlíček a říká i pan premiér a řekl to před malou chvílí, a to je kompenzace těm subjektům a těm odvětvím, které budou uzavřeny. To musí být skutečně pravidlo. Ano, nebude to jednoduché, bude to náročné pro státní rozpočet, ale tady chráníme budoucí ekonomiku. A to, zdali budeme schopni po pandemii normálně fungovat.

Také děkujeme za to, že existuje Antivirus. Ale není pro nás přijatelné a musím si klást otázku, jak je možné, že to ještě neprošlo Poslaneckou sněmovnou, když přece vládní koalice doplněná o KSČM má většinu v Poslanecké sněmovně? To přece už mohlo být dávno schváleno. A protože vím, že je takřka 80 procent dohodnuto kolem kurzarbeitu, a i společně i s panem prezidentem Svazu průmyslu a dopravy jsme se na tom podíleli, tak nám zůstává záhadou, proč to ještě není schváleno.

Možná, že někdo udělal nějakou chybu, to je možné. Problém je, že do konce letošního roku už je prakticky legislativně velice složité představit, že se to zvládne, to znamená třetí čtení, Senát, podpis prezidenta.

Takže jsme požádali pana premiéra, aby vláda, ideálně na příštím jednání, deklarovala, že je připravena aktivovat pokračování Antiviru tak, aby subjekty viděly, že v této situaci budou podpořeny, a pokud se jich Antivirus týká, tak aby jej mohly využít. To je pro nás skutečně velmi důležité, Antivirus se projevil jako nesmírně důležitý.

Také se vede diskuse na téma neochota lidí jít se testovat, trasovat a podobně. Ano ta je zcela logická, protože jestliže se stanete nemocným a přijdete o 40 procent svého příjmu, tak tady máte i ten ekonomický důvod. Obzvláště v této době. Takže jsme řekli, už ta diskuse byla vedena, i s panem ministrem Havlíčkem jsme to řešili na pracovním týmu pro hospodářskou politiku a řekli jsme, že pokud by se zavedla zvýšení nemocenské, aby lidé se nebáli, tak by to nemělo být podle diagnózy, ale mělo by to být plošně, protože si neumíme představit situaci, kdy například někdo, kdo bude, a teď se vracím k diskusi, která už byla překonána, kdy například někdo, kdo bude mít covid a bude bezpříznakový a bude doma, a proti němu bude někdo, kdo bude mít třeba zápal plic a bude v nemocnici, tak rozdíl mezi těmi dvěma bude, že ten co má covid, má sto procent, a ten, který má západ plic, 60 procent. Proto si myslíme, že je i možná i úvaha o 80 procentech nemocenské a že by to podle našeho soudu mohl být určitý podnět právě k tomu, aby lidé se nebáli jít na nemocenskou.

Samozřejmě to má své ekonomické dopady, ano, je to tak. Ale tady se jedná o zdraví a věřím tomu, že by to byla jedna z možných variant. Samozřejmě, toto je nutné přijmout zákonem a umím si představit i na určitou dobu, co se týká pandemie. To je jedno z možných řešení.

Co se týká kurzarbeitu, už jsem se zmínil, ale on je opravdu důležitý, protože musíme vzít v potaz i to, že vláda, jakmile by ta zákonná norma byla schválena, vláda musí rozhodnout o aktivaci kurzarbeitu, a to je samozřejmě ještě další práce. Takže proto si myslíme, že už v této chvíli je čas na to deklarovat právě otázku aktivace Antiviru i pro rok 2021, a otázku časového období vidím nejméně do 1. února, pokud nedojde k schválení. Myslím si, že je to jedna z možných věcí.

Co se týká celého toho balíku Green Deal, Národní plán obnovy. My tady považujeme jednu věc za naprosto nevídanou. Přestože si uvědomujeme, že životní prostředí je důležité, že na mrtvé planetě skutečně nemůžeme žít, ale aby Evropská komise schvalovala přesně před rokem, přesněji řečeno, myslím 12. prosince roku 2019 schválila Green Deal, a ještě doteď nejsou analýzy, jak to dopadá na jednotlivé členské státy.

To je mimo jiné jeden ze závěrů Evropské rady, kterého se zúčastnil pan premiér ve čtvrtek a v pátek, že mají být zpracovány analýzy na jednotlivé členské státy, sektory, regiony a podobně. To znamená, že někdo střílel, aniž by věděl, jaké budou dopady anebo kam to dopadne a na jaké obory. A souhlasím s tím, co řekl pan prezident Hanák, to znamená, že chceme skutečně detailní dopady na automobilový průmysl, na dopravu, na jednotlivé sektory průmyslu, protože Česká republika má jeden z největších podílů průmyslu ze všech členských zemí Evropské unie, ne-li v současné době nejvyšší. A to samozřejmě bude mít své sociální dopady.

Jestliže v této chvíli se například, a děkuju za informaci potvrzenou ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu, v Německu se tajně připravovala norma Euro 7, která by mohla od roku 2025 zakázat výrobu spalovacích motorů, tak to je přece nesmírně důležitá zpráva na Jihlavsko, kde se součásti do spalovacích motorů, v tomto případě do vznětových, vyrábějí. Ta továrna zaměstnává 4 500 lidí a mají jedny z největších průměrných výdělků. Takže v případě, kdy tam nebude náhrada, tak to bude obrovský sociální dopad nejenom na tento region, ale vůbec na celou produkci českého průmyslu, protože automobilový průmysl má významnou část této produkce.

Takže my si myslíme, že je potřeba tak stejně se aktivovat v rámci ekonomické diplomacie, ptát se mateřských firem těch subjektů, které jsou v České republice, jaký mají plán, co udělají s českými továrnami a jak se na to můžeme připravit. Proto v rámci Národního plánu obnovy jsme byli velmi překvapeni, když jsme tam nalezli položku, a zároveň musím poděkovat, že jsme u té diskuse všichni, ve výši 47 miliard korun, které jsme považovali od počátku za částku, která tam vůbec nemá být.

Jednalo se o náklad, který vznikne z opatření, které se jmenovalo S carry back, a druhé opatření je snížení zrychlení odpisů. Celkem dohromady 47 miliard. Uvidíme, zda ty položky obstojí, zda ty položky budou akceptovány Evropskou komisí, ale pokud by nebyly, tak považujeme za nutné, aby těchto 47 miliard bylo z významné části přesunuto právě do oblasti sociální, to znamená právě do oblasti sociální, tedy do zaměstnanosti, aktivních prvků zaměstnanosti, celoživotního vzdělávání a podobně, ale také zároveň významně do snižování produkce emisí v České republice tak, abychom ten závazek, který vláda přijala a členské státy, to znamená bezuhlíková ekonomika do roku 2050, aby byl naplněn.

Ta studie, kterou dělalo MPO, zatím odhaduje, že ten celkový náklad může být asi 4,5 bilionu korun, ale my se obáváme, že to bude daleko více. Protože u celé řady námětů, které Komise teď připravuje, tak ještě nejsou známy dopady a to samozřejmě může být ještě velmi vážné. Takže za ČMKOS my jednoznačně jsme pro to, abychom směřovali k zelené ekonomice, ale nemůžeme tady zavírat oči před náklady, které vznikají, a sociálními dopady, které to mohou doprovázet.

Proto jsme požádali pana ministra Havlíčka, aby jako člen vlády zodpovědný za ekonomiku, tuto věc koordinoval a oba sociální partneři, odbory i zaměstnavatelé, jsme připraveni mu pomoci v tom, aby spolu byly vytvářeny dokumenty, jak Národní plán obnovy, tak jednotlivé nové operační programy, tak Just Transition Fund, který bude chránit tři regiony v České republice, tak, aby to všechno multiplikovalo a dosáhli jsme toho efektu, který požadujeme, to znamená zmírnění dopadů, které vytváří Zelená dohoda pro Evropu. Děkuju.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, a prosím o vaše dotazy, Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Já bych poprosila prvně o komentář pana Havlíčka a pana premiéra. Server Seznam Zprávy napsal, že hotely a restaurace by se měly zavřít v pátek a na Štědrý den by měly zůstat zavřené obchody, tak jestli se k tomu můžete vyjádřit, jestli je tento scénář ve hře, nakolik je reálný a jestli tedy stále platí, že v rámci toho čtvrtého stupně by zůstaly obchody, služby, například kadeřnictví, otevřené. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Kyperská firma Seznam Zprávy často lže, paní redaktorko, a včera lhala, že pan Blatný něco říkal o úterý. A my jsme včera v Průhonicích seděli, paní Schillerová, pan Havlíček, pan Blatný a já, do deseti hodin večer a nestačili jsme se divit, co všechno Seznam Zprávy píše. Takže my vám na tuto otázku zkrátka neodpovíme.

A bylo by dobré, aby tyhle servery, které často lžou, nedávaly zprávy, které jsou nepotvrzené. Normálně si to vymysleli. A potom lidi reagují a potom pan Středula říká, že jak komunikujeme. No my komunikujeme normálně a já jsem jasně řekl, že dneska vláda rozhodne. A rozhodne vláda a my vám tady nic nebudeme říkat k těm opatřením. My vám to řekneme na tiskové konferenci po vládě.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, ještě další dotaz. ČTK.

Kateřina Krausová, ČTK: Zeptala bych se ještě k té nemocenské. Nakolik je reálné, že se ten návrh na případné zvýšení nemocenské bude projednávat a že ho ministerstvo práce připraví. Nebo je to zatím jenom taková diskuse?

Andrej Babiš, předseda vlády: Není to diskuse. Dostali to za úkol tři ministři: Schillerová, Maláčová a Havlíček. Já jsem o tom diskutoval s Danielem Prokopem a s panem Steinerem, ano, a je potřeba skutečně to řešit, protože zkrátka máme pocit, že lidi se bojí nechat testovat, protože potom zkrátka můžou přijít o peníze. Takže tito tři ministři to mají společně připravit do vlády a vláda to bude řešit.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Já bych to ještě doplnila. My jsme se minulý týden v této věci neposunuli, tak já jsem oslovila pana kolegu Blatného, paní ministryni Schillerovou, pana ministra Havlíčka, abychom si na to společně sedli. My máme na ministerstvu předpřipravené dvě verze, buď ta vyšší nemocenská, nebo ten příspěvek za pozitivní test a pak výpadek nákladů spojený s nemocenskou. Doladíme to s vládními kolegy a chtěla bych to opravdu co nejdříve předložit, abychom měli pak na vládě shodu. To znamená, intenzivně na tom pracujeme. 

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů: Já tady jenom ocením, že tato vláda byla ta, která zrušila karenční dobu, a myslím si, že tady se projevuje, že to byl dobrý krok. A i takto s odstupem času bych rád za to poděkoval.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Ještě někdo chce něco doplnit? Tak poprosím další dotaz, Televize Prima.

Adéla Jelínková, CNN Prima NEWS: Dobrý den, pane premiére, já mám dvě otázky na vás. Poprosila bych, co se týká té komunikace, jakou dnes očekáváte náladu na tom jednání vlády vzhledem k tomu, že včera pan Hamáček v Otázkách Václava Moravce řekl, že pokud skončí nouzový stav, tak že klidně mohou odejít z vlády. Vy jste mu potom přes ČTK smskou vzkázal, že může klidně odejít hned. Tak jaká je ta nálada v rámci toho nouzového stavu, přeci jenom ta pandemie tady je, tak zda jste schopni nějakým způsobem spolu komunikovat. A druhá otázka, jak reagujete na výzvu prezidenta České lékařské komory pana Kubka, aby děti nechodily do školy, nezkazily si Vánoce a nepřinesly tak domů covid. Jak se na to díváte? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Aby nechodily do školy od kdy? Prosím?

Adéla Jelínková, CNN Prima NEWS: Od zítra.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak to je názor pana předsedy. Já jsem se k tomu už někde vyjadřoval. Je to samozřejmě hlavně rozhodnutí pana ministra Blatného a ministra školství. Já předpokládám, že, jak jsem to pochopil, vláda rozhodne, že děti budou chodit do pátku do školy a příští týden už nebudou. A co se týče, co to bylo to první? Už jsem zapomněl.

Adéla Jelínková, CNN Prima NEWS: Ta vaše koaliční komunikace.

Andrej Babiš, předseda vlády: To nechám bez komentáře. Já myslím, že není potřeba to tady řešit.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji. Další dotaz, Televize Nova.

Dominika Janochová, TV Nova: Pane premiére, já bych se přece jen chtěla zeptat, v posledních dnech se z úst různých ministrů ozývaly nějaké názory na zpřísnění. Někdo přišel s tím, že by se mělo zpřísnit už v úterý, někdo ve středu, někdo v pátek a lidé už v tom mají chaos. Neměl by se opravdu dát jeden jediný člověk, který bude mít pravomoc říkat nějaká taková vyjádření do médií? Protože teď už v podstatě lidé opravdu nevědí, co očekávat. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Máte pravdu, já jsem ministry opakovaně vyzýval na vládě, aby zkrátka takhle nekomunikovali. Takže já jsem se nevyjádřil k žádnému dni, k ničemu. Zásadně odmítám se k něčemu vyjádřit, co neschválila vláda. Takže bohužel to tak je a já jim to asi nemůžu zakázat, i když jsem je opakovaně prosil, aby zkrátka se takhle nevyjadřovali. Ale jsou dospělí a bohužel to té vládě potom kazí, protože dávají nějaké návrhy, které v podstatě jsou zbytečné, protože vláda rozhodne ve finále.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, další dotaz, ještě jednou Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Já bych se přece jen ještě doptala, jestli můžete potvrdit, a vy už jste o tom mluvili i dříve, i vy, pane premiére, včera v rozhovoru pro Českou televizi, jestli skutečně můžete potvrdit, že ty obchody a služby se budou ta pravidla měnit v tom 4. stupni, že zůstanou otevřené. A s tím související, ten prodej v neděli. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem se vám k tomu vyjádřil, já nevím, asi jste mi nerozuměla, že bude o tom jednat vláda. Vláda rozhodne, takže já teďka nic nemůžu potvrzovat. Vláda rozhoduje, já nejsem jediný člen vlády. Já nerozhoduju, všichni rozhodujeme společně.

Michaela Minářová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, a pokud je to vše, tak vám přejeme hezký zbytek dne, na shledanou.