Aktuálně

18. 1. 202117:08

1. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

4. až 10. ledna 2021

Milí čtenáři,


také v novém roce vás vítám na stránkách pravidelného přehledu monitoringu v EU Sekce pro evropské záležitosti a přeji vám v roce 2021 jen to nejlepší. Konec minulého roku a začátek toho nového byly v EU ve znamení několika významných událostí, jimž byla zcela pochopitelně věnována značná pozornost. V neděli 27. prosince bylo v celé EU za-hájení očkování proti onemocnění covid-19 první schválenou vakcínou od společnosti Pfizer/BioNTech, 30. prosince byla jménem EU podepsána dohoda o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím, které se vyjednavačům podařilo dosáhnout na Štědrý den a která se od 1. ledna provádí prozatímně, a téhož dne, tedy ve středu 30. prosince, bylo také uzavřeno jednání o komplexní dohodě o investicích mezi EU a Čínou.


Nelze také nezmínit, že od 1. ledna převzalo po Německu předsednickou štafetu Portugalsko. Více o prioritách, které si pro nadcházející půl rok stanovilo, si můžete přečíst na dalších stranách tohoto vydání monitoringu.


První jednání Rady nicméně portugalské předsednictví čekají až od příštího týdne, kdy je na programu videokonferenční Rada pro obecné záležitosti, jednání Euroskupiny (i v rozšířeném formátu), Rada pro hospodářské a finanční věci a také první videokonference členů Evropské rady ke koordinaci boje s covid-19 v letošním roce.
Důležitá témata má však na programu již tento týden Evropský parlament, který jedná ve výborech. Hned v pondělí se začal Výbor pro mezinárodní obchod a Výbor pro zahraniční věci zabývat dohodou o obchodu a spolupráci EU a Spojeného království, která se zatím provádí prozatímně a kterou musí poslanci odsouhlasit. Hospodářský výbor pak rovněž v pondělí hlasoval o interinstitucionální dohodě s Radou o vzniku Facility na podporu oživení a odolnosti (RRF), která je hlavním nástrojem Next Generation EU, tedy plánu obnovy EU, který byl schválen spolu s víceletým finančním rámcem na mimořádné Evropské radě v červenci 2020.


Výbor pro životní prostředí a veřejné zdraví má v úterý na programu diskuzi se zástupci Komise o smlouvách, které Komise uzavřela s jednotlivými společnostmi, které vyvinuly nebo vyvíjejí vakcínu proti covidu-19, a o procesu schvalování jednotlivých očkovacích látek pro využití v EU.