Aktuálně

22. 1. 202114:00

2. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

11. až 17. ledna 2021

Milí čtenáři,


v týdnu, který máme před sebou, nás čekají první letošní videokonferenční jednání Rady EU a také první plenární zasedání Evropského parlamentu. Jedním z klíčových témat těchto dní bude i nadále boj s neustávajícím šířením onemocnění covid-19, jeho socio-ekonomickými následky a zejména pak nákup a distribuce vakcíny proti covid-19 a nepříliš uspokojivý průběh těsně po Vánocích zahájené vakcinace napříč členskými státy EU.


Hned v pondělí se tématu koordinace boje se šířením covid-19 věnovala video-konferenční Rada pro obecné záležitosti. Původně se měla uskutečnit o týden později, ale kvůli na čtvrtek naplánované videokonferenci členů Evropské rady byl termín posunut. Kromě covidu byly na jednání představeny program a priority portugalského předsednictví v Radě EU a rovněž byl krátce okomentován průběh a aktuální stav příprav Konference o budoucnosti Evropy.


Rovněž v pondělí proběhla také video-konference Euroskupiny. Ta měla na pro-gramu diskuzi o nerovnováhách v eurozóně v důsledku krize covid-19, o přípravě národních plánů na podporu oživení a odolnosti a v inkluzivním formátu pak vztahy EU – USA v měnové a finanční oblasti. O den později se konala videokonference ministrů hospodářství a financí. Ti se věnovali pracovnímu programu předsednictví v hospodářské a finanční sféře, řešení úvěrů se selháním po pandemii covid-19, evropskému semestru 2021 nebo provádění facility na podporu oživení a odolnosti.


Na čtvrteční večer svolal předseda Ev-ropské rady Charles Michel první letošní videokonferenci členů Evropské rady k tématu boje proti koronaviru. Kromě koordinace reakce na pandemii se lídři budou věnovat vakcínám proti covid-19, jejich distribuci, registraci a dalším klíčovým aspektům jejich zavádění.


Také poslanci Evropského parlamentu se budou tématu očkování věnovat na svém plenárním zasedání v Bruselu. Globální strategii EU pro očkování proti onemocnění covid-19 mají na programu v úterý. K dalším tématům prvního letošního plenárního zasedání patří aktuální politická situace v USA a uvedení nového prezidenta do úřadu, představení programu portugalského předsednictví, rovnost žen a mužů nebo společná zahraniční, bezpečnostní a obranná politika.


Pokud vás téma vakcíny proti covid-19 zajímá více, připojte se ve středu odpoledne k diskuzi Café Evropa na téma „Vakcína proti koronaviru – mýty a fakta“, kterou pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR a institut Europeum ve spolupráci s Eurocentrem Praha a Europe Direct a které se spolu se mnou zúčastní místopředsedkyně Komise Věra Jourová, předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová a molekulární imunolog Václav Hořejší.