Tiskové konference

25. 1. 202117:32

Tisková konference po jednání vlády, 25. ledna 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den. Vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Nejprve bych o slovo chtěla požádat vicepremiéra a ministr průmyslu, obchodu a dopravy pana Karla Havlíčka.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den. Dovolte, abych vás informoval o některých bodech vlády. Začnu z dvorku hospodářského. Vláda přijala rozšíření oborů oblasti podnikání v rámci záručních instrumentů, a to konkrétně v rámci tzv. záruky Covid Plus, což je záruka pro větší subjekty.

Doplnili jsme v rámci společnosti EGAP, která zaručuje, typy podniků, tak ještě ubytovací služby. Jinými slovy hotely, penziony, které jsou už toho většího charakteru, tak doposud neměly možnost čerpat státní záruku, nyní ji čerpat budou. Ten důvod je jasný. Je to jedna z nejpostiženějších skupin podnikání a doposud měli možnost čerpat pouze ti menší. Takže se nám to zdá spravedlivé a rozšiřujeme to.

Současně dovolte, abych krátce zmínil to, že jsme prodiskutovávali, a určitě vás s tím blíže seznámí, minimálně s tím časovým harmonogramem aktualizace schématu PES, a přitom jsme se dotkli i skiareálů. Skiareály, které jsem navrhoval již v režimu uvolnění, a to od pátku tohoto týdne, tak nakonec to nebylo přijato vládou s tím, že jsem dostal ještě za úkol dopracovat některá opatření, a to tak, abych je předložil ve středu, kdy bude další zasedání vlády, a vláda tedy znovu zváží to, jestli ta opatření toho přísnějšího charakteru budou akceptována, nebo nebudou.

Abych byl konkrétní, my jsme v rámci skiareálů navrhovali model podobný Rakousku. To znamená systém a určitý řád, který by vycházel z řízení front, který by vycházel z řízení pohybu na lanovce, respektive počtu lidí na lanovce, který by vycházel z povinných respirátorů FFP2.

S ohledem na nesouhlas některých členů vlády jsem respektoval tyto připomínky a pokusím se připravit ještě přísnější režim. Ten přísnější režim by spočíval v menším počtu přepravovaných osob v rámci lanovky, a zejména v systému kontrol a případných následků nedodržování opatření v rámci celých skiareálů. Takže naše týmy na tom budou pracovat v následujících hodinách a uvidíme, jestli ve středu dojdeme, či nedojdeme ke shodě.

Za mě je to vše. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr zdravotnictví, Jan Blatný.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Já jenom velmi krátce okomentuji to, co říkal pan vicepremiér. Já jsem seznámil členy vlády s tou navrhovanou strukturou aktualizované tabulky protiepidemického systému, kde v podstatě jsme došli ke shodě. Byly tam provedeny ještě nějaké drobné, spíš kosmetické úpravy. A zítra bude představena na Radě vlády pro zdravotní rizika.

A tak, jak jsem avizoval i minulý týden, tak během středečního rána bude delší jednání, které zhodnotí dosavadní epidemickou situaci, jednání s epidemiology, s ostatními odbornými skupinami Ministerstva zdravotnictví a tam by potom měla být definitivně stanovena ta doba, kdy bude tento nový protiepidemický systém uveden v činnost. Předpokládám, že to bude 1. 2.

A pokud se týká toho, o čem mluvil pan vicepremiér stran areálů lyžařských, tak tam jenom podpořím to, co říkal. Že je potřeba uvažovat také o tom, jakým způsobem zajistit vymahatelnost těch případných nařízení a také zajistit to, aby byla dodržována ta omezení, která se týkají ubytování a podobně. Jestliže totiž mluvíme o rakouském modelu, potom rakouský model se vším všudy, nikoli rakouský model počesku.

Děkuji

Jana Adamcová tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministryně práce a sociálních věcí, paní Jana Maláčová.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Děkuji, dobrý den, dobrý večer. Já mám dvě věci. Vláda na můj návrh chválila novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a cílem této malé novely jsou tři hlavní změny. Nově by měla tato novela umožnit, abychom poskytovali příspěvek na zvláštní pomůcku motorové vozidlo i lidem s poruchami autistického spektra, a to s tou diagnózou s opakovanými závažnými projevy agrese, které přetrvávají i přes zavedenou léčbu. Od tohoto si slibujeme, že nově ročně pomůžeme zhruba asi 500 osobám s poruchou autistického spektra.

Druhá změna, tím druhým cílem novely je také, abychom umožnili příspěvek na zvláštní pomůcku i osobám s demencí. Asi víte, že tam systém je v tuto chvíli nastaven tak, že nárok mají osoby s retardací. To znamená, když postižení vzniklo do dvou let věku. A teď se zaměříme na to, aby na tuto pomůcku měli nárok i lidé, u nichž to postižení vznikne zejména v závěrečné fázi života. Zde bychom chtěli lidem s demencí pomoci a očekáváme, že to pomůže zhruba 350 lidem ročně

Třetí cíl: Snažíme se celý ten proces, to řízení udělování zvláštní pomůcky zefektivnit. To už jsou poměrně technikálie, kterými vás nebudu nudit. Důležité je, že se pomůže a že ta zvláštní pomůcka doputuje těm lidem, kteří to skutečně potřebují.

Druhá věc – jednali jsme o našem návrhu, jak vlastně více motivovat zejména zaměstnance, ale je zde možnost i dohodářů, případně i živnostníků, k tomu, aby se nebáli chodit testovat, aby se nebáli toho, že přijdou o část příjmu, pokud budou buď v karanténě, nebo pokud budou covid pozitivní.

Přišli jsme s návrhem, který je administrativně velmi jednoduchý. Jako Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhujeme příplatek 250 korun denně, maximálně však deset dní pro lidi, kteří buď skončí v karanténě, nebo, protože jsou covid pozitivní, tak v izolaci. Je to skutečně, povede to k tomu, že lidé s nejnižšími příjmy budou mít větší incentiv k tomu, aby se skutečně nebáli jít nebo snažit se tu nemoc vyležet a neroznášeli virus a nebáli se nahlašovat kontakty.

Dohodli jsme se, že zítra se to na úrovni náměstků projedná s těmi důležitými rezorty, kterých se to nejvíce týká, zejména Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo financí. A ve středu by se k tomuto návrhu měla vrátit vláda. Pro nás, jako Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo vnitra, pan předseda Hamáček jako šéf Ústředního krizového štábu, je to velmi účinný krok, který podpoří trasování a povede k tomu, že v příštích týdnech si pravděpodobně vystačíme, nebo budeme moci podporovat ta konkrétní dobře zacílená opatření. Pomůže nám to dostat se pravděpodobně z těch plošných opatření proti covidu.

Podle našich odhadů by se to mohlo týkat padesáti tisíc karantén měsíčně, to jsou zprůměrovaná čísla z posledních měsíců, a tím pádem, kdyby došlo k tomu vyplácení příplatku 250 korun denně nad rámec nemocenské, tak by to celkově stálo nějakých 125 milionů měsíčně, což asi uznáte, že vzhledem k těm vypláceným kompenzacím je poměrně nízká částka.

A skutečně se domníváme po konzultaci s odborníky jak z vládního NERV, tak s různými epidemiology, že by to byla opravdu ta nejúčinnější cesta jak lidi více motivovat, aby se skutečně nebáli tu svou nákazu nebo karanténu řešit.

Probíhalo by to celé přes e-neschopenku, kde již dnes lze vystavit karanténu, takže by to bylo i velmi rychlé. A vypláceli by to zaměstnavatelé a pak by si ty částky odečítali ze sociálních odvodů. Takže zítra chceme ten návrh diskutovat s vládními kolegy a pevně doufáme, že se k tomu ve středu vrátíme.

Já bych si přála osobně, aby tento nástroj, tento velmi důležitý nástroj platil nebo byl účinný od 1. února. Detaily mohu pak případně rozvést, návrh je také v e-klepu. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a ministr životního prostředí pan Richard Brabec.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Děkuju, dobrý podvečer i ode mě. Pro mě je to dnes svátek, protože po delší době jsem se prosadil se svými body do jinak samozřejmě nabitých vlád programem ať už covidovým, nebo ekonomickým. Ale myslím si, že dnes si to opravdu zasloužím, nebo jako rezort si to zasloužíme, protože jsme předložili několik materiálů a dva z nich považuju za velmi důležité. Ne že by ty zbývající důležité nebyly, ale…

První z nich je návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. To je něco, co si myslím, že zajímá i širokou veřejnost, protože když to velmi zjednoduším a velmi zkrátím, tak kromě celé řady dalších ustanovení, které ten zákon zahrnuje, tak to klíčové je, že v podstatě po červenci letošního roku už by neměly být vyráběny ani dováženy stovky milionů konkrétních plastových výrobků.

Jedná se především o plastové nádobí, brčka, vatové tyčinky, tolik populární uchošťoury, tyčky k uchycení balónků, různé nápojové kelímky z expandovaného polystyrénu a oxoplasty.

To jsou, pro vás možná to bude neuvěřitelné číslo, pro mě bylo taky – takových výrobků se v České republice spotřebuje zhruba 1,8 miliardy. Nespletl jsem se, 1,8 miliardy kusů ročně, a ty by tedy od července letošního roku měly být ukončeny jejich dovoz nebo výroba. Potom ještě ta evropská směrnice umožňuje další jeden rok na doprodej zásob. To znamená, bude možno potom ještě uvádět na trh do července 2022 a po tomto datu už by se tyto výrobky vůbec neměly objevit nejenom na trzích, respektive na pultech, ale samozřejmě by je nikdo neměl uvádět do oběhu ani jiným způsobem.

To je zásadní věc. Zbavíme se tak určitě mnoha stovek tun, dokonce tisíců tun a opravdu miliard výrobků, které mnohdy pak hyzdí naše životní prostředí.

Kromě toho ten zákon ještě stanovuje celou řadu dalších povinností pro výrobce i jiných plastů. Stanovuje to třeba, jak mají snížit výrobu, respektive spotřebu těch dalších plastů. Víte, jak dobře jsme si poradili s plastovými taškami, s igelitovými taškami řečeno lidově. Podobně by to mělo být třeba s nápojovými kelímky, které nebudou zakázané, ale je tam celá řada opatření.

Tak už bych se zase rozpovídával, takže hned k dalšímu materiálu. Druhým materiálem, velmi důležitým, je obecný programový dokument Modernizačního fondu. Modernizační fond bude v příštích deseti letech velmi významným zdrojem financování našich podniků, obcí a dalších subjektů.

Z dnešního pohledu, když si vezmeme aktuální cenu emisní povolenky, protože on bude financován z prodeje emisních povolenek, tak by měl mít k dispozici do konce roku 2030 zhruba 150 miliard korun. Ale protože cena povolenky pravděpodobně bude stoupat, tak ta částka, ten objem může být ještě výrazně vyšší.

Tyto peníze pak mohou být použity na financování projektů v celkem devíti programech. Je to především modernizace soustav zásobování tepelnou energií, tedy vlastně dodávky tepla, program určený na změnu palivové základny, klasicky z uhlí třeba na plyn nebo na biomasu, dřevní štěpku a další typy biomasy, popřípadě třeba na spalování odpadů. Budou tam nové energetické zdroje v energetice, zlepšení energetické účinnosti u podniků – ať už větších či menších Budou tam peníze do dopravy ve veřejném sektoru i podnikatelském sektoru, budou tam peníze do veřejných budov, budou tam peníze do komunitní energetiky, soustav veřejného osvětlení atd.

Dnes vláda tedy schválila ten programový dokument, který říká, jakým způsobem by ty programy měly fungovat. Já si troufám říct, že my jsme dnes nejdále, máme nejlépe připravený ten program ze všech těch deseti zemí, které ho v Evropě budou moci využívat. Mimochodem, my máme druhou největší alokaci toho programu po Polsku.

My už jsme vypsali ze státního fondu tzv. předregistrační výzvy, které signalizují obrovský zájem, protože i když ty předregistrační výzvy končí až 1. února, tak už teď se nám sešlo více než 200 projektů za 160 miliard korun. Takže tady vidíte, jak obrovský zájem tady bude.

Je to možnost pro českou energetiku, český průmysl, česká města a pro další sektory, dopravu, aby si s pomocí těchto peněz, řekněme, zrealizovaly opatření, která sníží dopady na životní prostředí, umožní přechod z uhlí a samozřejmě také budou mít významný ekonomický efekt. Tak, děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, první dotaz Česká televize.

Mariana Novotná, Česká televize: Dotazy, omlouvám se, bude jich víc. Měla bych nejdříve otázku na pana ministra zdravotnictví. Jak vy se stavíte k tomu návrhu ČSSD, prosím, co se týká právě možných kompenzací pro lidi v karanténě. Dokážete si představit tento způsob a třeba i to, že byste se ve středu na něčem dohodli? To je možná i dotaz na paní ministryni.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Prosím po jednom ty dotazy, jestli byste byla tak hodná. Já na něj s dovolením odpovím. Ano, myslím si, že si umím představit, že se na něčem takovém dohodneme. Jenom bych byl rád, abychom měli možnost všechno prodiskutovat a dohodnout se na tom tak, aby to opravdu bylo něco, co bude smysluplně motivační.

Jestliže to takto bude vyhodnoceno, potom souhlasím, že suma, která je předpokládaná, není velká, a jestli by to mohlo fungovat, tak potom je to něco, co může zlepšit schopnost trasovat a ochotu lidí spolupracovat při tom trasování.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Za nás je důležité, aby lidé skutečně neměli veliký propad příjmů. Já pak řeknu tři konkrétní částky. My jsme velmi dlouho propočítávali, protože původně jsme uvažovali o 300 korunách denně. Teď jsme na 250 korunách a stále je to velmi motivační.

Já vám řeknu, že člověk s minimální mzdou bude stále tratit po těch deseti dnech 41 korun. Člověk s 20 tisíci bude za těch deset dní nemocenské i přes ten kompenzační bonus tratit 519 korun a člověk s 25 tisíci bude tratit 996 korun. Je to ale rozdíl pokud k tomu přičtete ty dva a půl tisíce.

To znamená, nikdo na tom nevydělá, ale už to jsou zásadní částky, zásadní rozdíl v tom, aby prostě se lidé nebáli jít na nemocenskou. A to je pro nás strašně důležité. Já si myslím, že to je více než kdykoliv aktuální vzhledem k tomu, jak sleduji tu situaci kolem té britské mutace, a myslím si, že stále stojí za to, abychom běželi ten závod o čas a pokusili se tu novelu zákona, protože to je změna zákona, co nejrychleji schválit. Takže doufám, že ve středu se domluvíme a vláda tento návrh schválí.

Mariana Novotná, Česká televize: Další dotaz by byl na kohokoliv, kdo byl přítomen tady tomu dnešnímu jednání a chce odpovídat. Co se týká přesunu deseti miliard zpět Ministerstvu obrany z rozpočtové rezervy. Z té diskuze s panem premiérem vyplynulo, prosím, že je stále v plánu vrátit celých deset miliard zpět? A hlavně, kdy by o tom měla vláda rozhodnout? Děkuji.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Ano, je to v plánu. Jediný důvod, proč jsme to neukonali, je to, že pan ministr Blatný je nemocný.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Já nejsem nemocný.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Pardon, já se omlouvám. Pan ministr Blatný je zdravý, naštěstí. Omlouvám se panu Metnarovi. Pan ministr Metnar je nemocný.

Mariana Novotná, Česká televize: A kdy prosím se rozhodne o tom přesunu?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: V momentě, kdy pan Metnar bude na vládě.

Mariana Novotná, Česká televize: Dále bych se prosím zeptala na to, jestli proběhla s panem premiérem debata o případném odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury kvůli jeho účasti na oslavě v Teplicích vzhledem k tomu, že vedle poslance vládní strany, kterým se rozhodl už nebýt, je právě i vládním zmocněncem pro sport a jak se celkově na tu kauzu kabinet dívá?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Nejdříve bych upřesnil, on není vládním zmocněncem pro sport. Je ředitelem Národní sportovní agentury. Ale to není podstatné, je to detail.

Neřešilo se to v rámci vlády. Samozřejmě ta situace nás nesmírně mrzí a je pravda, že nic takového se stát nemůže, není pro to žádná omluva. To, co proběhlo v těch Teplicích, je pro jakéhokoliv aktéra neomluvitelná věc. Všem se musí měřit stejně. Pokud vím, tak pan poslanec nebo pan Hnilička se vzdal poslaneckého mandátu. Dál se to bude ještě řešit.

Mariana Novotná, Česká televize: Další otázka na ministra zdravotnictví, pana Blatného. Vy jste říkal, že jste provedli v PES úpravy, které vám kolegové schválili, a ve středu to po jednání vládní rady posvětíte, po tom zítřejším. Můžete být konkrétní, jaké úpravy se třeba tam plánují a ke kterým zřejmě dojde, prosím?

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Je tam jednak omezení změn nebo přechodu mezi jednotlivými stupni. Já jsem o tom mluvil i před tím. Nejenom v souvislosti s daným rizikovým skóre, ale je tam zakomponováno i orientační hodnocení obsazení nemocnic a jednotek intenzivní péče. To je asi jedna z těch nejdůležitějších změn, protože došlo k zásadní změně oproti předcházejícím stavům, kdy spolu obsazenost nemocnice a epidemická situace souvisely.

V současné době zůstává v nemocnicích po těch předchozích vlnách větší množství lidí a dokud nemocnice nebudou mít volné kapacity, potom potom nelze uvažovat o jakémkoliv dalším rozvolňování. To je ta základní změna.

A z těch třeba pozitivnějších zase naopak, že v tom pátém stupni půjdou do školy nejenom studenti prvního a druhé ročníku, ale i studenti devátých ročníků, maturanti, děti z malotřídek, což je například, to je vlastně téměř třetina všech základních škol na prvním stupni. To si myslím, že je taky dobrá zpráva a například také to, že vzhledem k tomu, že v tom pátém stupni je umožněn společný pobyt dvou osob, tak bude možno, aby tyto dvě osoby třeba byly společně i při sportovní aktivitě. Řeknu vám typicky třeba hrát tenis ve dvou.

Všechno je to navázáno a vyváženo tak, abychom byli schopni reagovat bezpečně a k nějakým dalším změnám docházelo až tehdy, až to epidemická situace a situace našeho zdravotního systému umožní.

Mariana Novotná, Česká televize: A poslední dotaz za mě. Jenom k panu ministru Havlíčkovi, i na stránkách Ministerstva školství je uveden pan Hnilička jako vládní zmocněnec pro sport, tak z těch informací jsem vycházela. Ale poslední dotaz, prosím, na pana ministra zdravotnictví. Týká se jedné rezignace a jedné nerezignaei. Co se týká pana Blahuty, který skončil na pozici národního koordinátora pro vakcinaci, tak vy jste mluvil o tom, že to bylo kvůli jeho zdravotnímu stavu, ale on neříkal, že by to byl hlavní důvod. Tak by mě zajímalo, zda jsou i jiné důvody za jeho koncem a jak jste byl s jeho prací spokojený? A co říkáte na to, že naopak pan Kabátek z VZP ve své funkci nakonec zůstává, když tam jste o vyvození odpovědnosti mluvil. Děkuji.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: My jsme dnes s panem Blahutou mluvili. Tato pozice vyžaduje extrémní nasazení. V podstatě myslím si, že bez nadsázky 24 hodin denně. Je to něco, co je velmi zatěžující, a shodli jsme se opravdu na tom, že v současné době by to bylo pro pana doktora složité i s ohledem na jeho zdravotní stav.

Takže takto jsme se společně domluvili, on to takto navrhl, takže já jsem byl rád, že jsme se mohli tak domluvit dobře. Na jeho místo nebo řízením tohoto místa národního koordinátora očkování jsem pověřil paní ředitelku Kateřinu Baťhovou.

K panu řediteli Kabátkovi jsem se už vyjadřoval. Já se k tomu víc vyjadřovat nebudu. A rozhodnutí o jeho setrvání, nebo nesetrvání je na správní radě zdravotní pojišťovny a ta dnes rozhodla a já to rozhodnutí akceptuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz, Český rozhlas.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Dobrý den, já bych měla na pana ministra Blatného také otázku. Jestli vláda nebo Ministerstvo zdravotnictví jedná o tom, že by se nakoupily vakcíny mimo globální objednávku z Evropské unie? Pokud ano, o jaké vakcíny by šlo? Něco podobného už uzavřelo Maďarsko a jednalo se o ruské vakcíny. Tak jak je na tom Česká republika v tomto smyslu?

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Česká republika o tomto v současné době neuvažuje a já znovu zopakuji svoje stanovisko, že jsme jedním z evropských států, který ctí dohody a smlouvy, které jsou uvnitř Evropské unie platné. A pro mě, když už se bavíte o vakcínách, které by byly třeba i mimo Evropskou unii, tak nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, z Indie, z Číny odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy jako jakákoliv jiná v rámci Evropské lékové agentury.

Takže není to žádné znevýhodňování kohokoliv, naopak, nebylo by korektní se chovat jinak. Když jakýkoliv výrobce projde přísnými testy Evropské lékové agentury, potom určitě nebude problém tuto vakcínu zaregistrovat a hovořit nebo jednat o její distribuci. V České republice žádná taková vakcína není.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Jestli mohu doplnit ještě druhý dotaz. Jak se, pane ministře, díváte na analýzu společnosti Ernst & Young z prosince, kterou má k dispozici Deník N a ze které vyplývá, že Ministerstvo zdravotnictví, které si materiál samo nechalo zpracovat, podcenilo přípravu na očkování. Tak jestli k závěru té analýzy nějak přihlédnete, třeba změníte strategii, a jestli to třeba nemohl být i jeden z důvodu rezignace pana Blahuty.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Tato analýza byla zpracována před časem, tehdy, když se intenzivně pracovalo právě na přípravě té strategie. Tehdy to jak náš právní odbor, tak lidé, kteří se tím zabývají, zhodnotili, použili a nevidím zde souvislost s tím, o čem mluvíte.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, ČTK.

Radek Jozífek, ČTK: Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat, kdy bude spuštěn registr pro očkování pro zdravotníky vzhledem k počtu vakcín a kolik jich tento týden očekáváte od Pfizeru a Moderny? A pak druhý dotaz ještě k té armádě. Jestli můžete vyloučit, že ten odklad souvisí se čtvrtečním jednáním o toleranční dohodě ANO a KSČM.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já mohu rovnou na tu druhou část. Můžu to vyloučit.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Já odpovím krátce na ten první dotaz, který se týkal toho registru. Ten bude spuštěn pro zdravotníky zítra kolem poledne. Potvrdil mi to cestou sem pan Dzurilla, který na tom dokončování toho softwarového řešení pracuje.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Televize Prima.

Josef Mádle, CNN Prima News: Dobrý den. Já jsem se chtěl zeptat k těm vlekům, ski areálům. Jestliže projde ta zpřísněná verze ve středu, jestli se dá očekávat, že by ski areály mohly být otevřené už právě od tohoto pátku, jak jste původně, pane ministře, vy navrhoval.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já to nechci předesílat. Jak už jsem říkal, samozřejmě respektuji názor některých kolegů ve vládě. My jsme to nechtěli hnát přes hlasování. Já jsem toho názoru, a shodli jsme se na tom, že bychom se měli všichni shodnout na tom řešení. To znamená, nehlasovali jsme. Já jsem tedy ustoupil v tom mém požadavku.

Ten vycházel z toho, že jsem stále toho názoru, že je lepší mít určitý řád a systém na těch vlecích, než současná doba, kdy skutečně bohužel nám tam chodí lidé bez jakékoliv kontroly, nedodržují určitá hygienická opatření. Na druhou stranu zase respektuji názory, které jsou o tom, že v některých zemích to zavřené je. Zase můžeme diskutovat, že v některých to otevřené také jest. Čímž tedy jsem respektoval to, že připravím ještě další zpřísnění. To bude do středy.

Já si troufám tvrdit, že není ztraceno to, že by se to podařilo ještě třeba v pátek otevřít. Ale zase jsem realistou a uvidíme i jak se budou vyvíjet čísla za pondělí a za úterý, respektive svým způsobem i v průběhu středy, protože ve středu máme jednání vlády až navečer. Takže mohu říct, že se pokusím, abychom to na víkend otevřeli, ale budu o tom ještě jednat s jednotlivými členy vlády a budu se je snažit přesvědčit na faktech a na opatřeních, že to zvládneme, pokud to otevřeme.

Protože jedna z těch řekněme velmi regulérních připomínek byla, že musíme jasně dokázat, kdo tam bude ten systém kontrolovat a co bude vyplývat z toho, když se to nebude dodržovat, a kdo bude tím, kdo bude okamžitě případně prostě dělat patřičné kroky.

Josef Mádle, CNN Prima News: Děkuji. Pak mám ještě dva dotazy na pana ministra Blatného, co se týče té aktualizace PES. Je tam nějakým způsobem, a případně jakým, počítáno právě s tou novou mutací, britskou mutací koronaviru? Pan Prymula řekl, že je otázkou, jestli by neměl být zaveden třeba stupeň 6. Tak do jaké míry právě s mutací počítáte?. A poté jsem se ještě chtěl zeptat na kolchicin, který je lékem právě používaných v Německu. Německo nakoupilo 200 000 dávek, tak jak to bude právě v tomto ohledu u nás v České republice. Děkuji.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Kolchicin je lék, který primárně je používán pro něco úplně jiného, takže tady tuto německou zprávu pochopitelně nějakým způsobem zhodnotíme. K tomu vám víc teď říkat nebudu, protože jakákoliv léčba koronaviru a priori je v současné době tím, že se hledá něco z těch léků, které jsou používány třeba z jiného důvodu, a jestli by nemohly pomoci. Takže toto je nějakým způsobem v řešení, já k tomu teď žádnou konkrétní informaci dávat nechci.

Já bych chtěl říct, že nelze udělat speciální úroveň pro britskou mutaci. Britská mutace není jiná ve smyslu toho, jakým způsobem ovlivňuje zdraví toho člověka, ale může se šířit rychleji. To znamená, to, jakým způsobem budeme postupovat, záleží na tom, jak vypadá situace v populaci a jak vypadá situace ve zdravotnických zařízeních. A je pravda, že v případě, že by v budoucnu převážila ta mutace britská, potom tyto změny budou probíhat rychleji. To je to, co je změnou té mutace, to, co zvyšuje její nebezpečí.

Z tohoto pohledu je tou hlavní změnou právě trvání na tom, abychom měli vždy dostatečnou kapacitu nemocnic. To znamená, toto je ta hlavní odpověď na případnou rychleji se šířící mutaci. My musíme dosáhnout toho, aby v nemocnicích vždy byla dostatečná kapacitu pro případnou změnu, kdyby k ní došlo.

Je samozřejmě možné, a takováto opatření jsou připravena a dopracovávají se, jakousi superkrizovou variantu. Ale my víme, jaká jsou ta další opatření. Ta další opatření jsou ta, o kterých se hovoří už dlouho. Nemyslím si, že je nutné je vtělovat do nějakého mediálně prezentovaného šestého nebo sedmého nebo desátého stupně systému PES.

Jedná se v podstatě o to, že to, co můžeme ještě přidat, je omezit styky uvnitř rodiny pouze na tu vlastní rodinu, nikoliv na další rodiny. Můžete omezit pohyb lidí kolem bydliště a ultimátně potom můžete zastavit provoz ve výrobních podnicích. To je to, co se dá ještě udělat. A samozřejmě to, kam se snažíme jít, alespoň formou zásadního doporučení, je nošení funkčních ochranných pomůcek, ideálně FFP2 respirátorů.

Toto jsou věci, které se dají udělat v případě, že ten stávající systém by nebyl dostatečný. Ale v současné době není důvod nějakým způsobem toto formalizovat. Je potřeba ale mít tento záložní plán, kdyby se něco stalo. Jestli se to stane, zavčas to uvidíme a uvidíme to nejenom u nás, ale v celé Evropě.

Jana Adamcová tisková mluvčí vlády: Tak ještě televize Nova tady.

Eliška Kopánková, TV Nova: Já bych měla dotaz nejdřív na pana ministra Havlíčka a týká se ski areálů, ale ne úplně ski areálů, ale doplňkových služeb. Myšleno půjčovny anebo třeba lyžařské školy. Myslí se s kompenzacemi na ně a případně jak? A potom tedy až odpovíte, tak bych měla dotazy dva na pana ministra Blatného.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Tak lyžařské školy jsou obvykle součástí ski areálů. To znamená, jak kde je to. To znamená, pokud jsou součástí ski areálů, tak je to v té celkové kompenzaci. Pokud je to samostatná společnost, která je tam, nebo je tam v nějakém nájmu nebo prostě je tam v nějakém smluvním vztahu, tak pokud vím, tak může čerpat Antivirus, to znamená, může čerpat kompenzaci mezd pracovníků a to je tuším vše.

Eliška Kopánková, TV Nova: Já se omlouvám teď, pane ministře, teď bych měla dotaz na pana ministra zdravotnictví, pana Blatného. Část odborníků a epidemiologů vás kritizuje za zlehčování situace s úmrtím lidí s covid‑19. Nebojíte se, pane ministře, že si to teď obyvatelé vyloží tak, že situace vlastně s koronavirem není vůbec vážná?

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Ne, nebojím. A já bych se chtěl docela výrazně ohradit vůči jakémukoli zlehčování. V žádném případě nezlehčuji epidemii. V žádném případě jsem nikdy neřekl nic, čím bych jakkoli znevažoval oběti, které zemřely, ať už na koronavirus, nebo na cokoli jiného.

Já jsem pouze řekl a za tím si stojím, že na základě, a byla tak vydána i tisková zpráva ještě včera večer, že na základě údajů, které máme z první vlny, víme, že je zhruba 60 procent osob, které zemřely a měly koronavirus jako závažné onemocnění a k tomu nějaké jiné závažné onemocnění, na které mohly taky zemřít. A že uděláme všechno pro to, a byla k tomu ustavena pracovní skupina pod vedením pana náměstka Černého, abychom přesně rozklíčovali, co bylo opravdovou příčinou smrti těchto lidí.

To není v žádném případě zlehčování. Jenom je to snaha o to, a já to říkám od začátku, abychom data, se kterými pracujeme, měli naprosto precizní a měli je v pořádku. To je jediná moje snaha. Takže se nebojím.

Eliška Kopánková, TV Nova: Kolegyně z České televize se chtěla ještě doptat, zda víte, kolik dorazí tento týden dávek vakcíny od firmy Moderna?

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Od té Moderny bych to skoro věděl, ale od Pfizeru si teď přesné číslo nepamatuji. Já vás odkážu asi na paní koordinátorku Baťhovou tady v tomto. Protože ona se ta čísla nějakým způsobem ještě upravovala, takže abych vám neřekl něco, co je nepřesné.

Platí tam, že pořád ještě je v těchto týdnech jisté snížení, které je, a znamená to bohužel, že, a je to asi potřeba fér to říct i takto veřejně, že to v podstatě znamená výrazné zpoždění nebo zbrzdění té vakcinace v tomto týdnu a i v začátku příštího měsíce, a to dokonce tak, že ty kraje, kterým byly ty dodávky kráceny nejvíce, protože je takhle koncipována ta distribuce i od té společnosti Pfizer, tak dokonce byly nuceny třeba i zrušit některé předem dané termíny na očkování. A může se stát, že po nějakou dobu nebudou moci vypsat nové termíny, než doočkují rozočkované lidi a ty, kteří na to vlastně čekali už předtím.

Takže je mně to líto, ale je to dáno jenom tím, že přišlo méně vakcín. Věřím, i podle slibu společnosti Pfizer, že během zhruba dvou týdnů toto bude dorovnáno a ke konci února dokonce bude těch dávek o něco víc, než původně bylo. Takže je to dočasné. Ale opravdu v únoru dojde ke zpoždění, nebo ne zpoždění, ale ke zpomalení tempa vakcinace díky suboptimální dodávce počtu vakcín.

Eliška Kopánková, TV Nova: Jestli můžu ještě jeden rychlý dotaz: Pokud by se vrátili školáci do škol, mluví se o testování, tak jak často by museli být ti školáci testováni a kdo by to hradil? Děkuji.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: V současné době uvažujeme zejména o testování té nejrizikovější skupiny, kterou jsou středoškoláci. Tudíž maturanti. Je snahou zjistit, jakým způsobem by bylo možno toto provést, zejména s pomocí testů, které by byly méně invazivní než ty, které se teď provádí. To znamená s použitím testu ze slin. Ale zatím vám neumím odpovědět přesně, kdy to bude, ale pracujeme na tom.

Jana Adamcová tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotazy prostřednictvím videokonference. Nejprve Seznam Zprávy, paní Rambousková.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: Dobrý večer. Já bych měla dvě otázky. Tu první sloučeně na pány ministry Blatného a Havlíčka. Chci se zeptat, jestli jste dnes jednali o možnosti povinných respirátorů FFP2 v obchodech a MHD? A přímo na pana Havlíčka mám, jestli jste třeba už vstoupil do jednání s obchodními řetězci, aby to bylo podobně, jako je tomu třeba v Bavorsku nebo v Rakousku. A jestli budete tu možnost pouze doporučovat, nebo jestli nám stále ještě hrozí, že budou povinné? Druhý dotaz položím později.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Já asi jenom řeknu, že jsme se o tom bavili a že pan ministr o tom bude mít nějaká další jednání, což on sám jistě řekne. Snahou je, aby se ty respirátory k lidem dostaly za podmínek, které jsou přijatelné. A zatím jsme uvažovali zejména o takovém velmi důrazném doporučení, nikoli o povinnosti. Př uedevším v hromadné dopravě a případně v obchodech.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: A já potvrzuji, že budeme mít v tomto týdnu, pravděpodobně během následujících dvou, maximálně tří dnů, jednání za účasti paní vicepremiérky Schillerové, za účasti mé a za účasti představitelů hlavních obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Já bych možná dodala, že chápeme to epidemiologické, zdravotní hledisko a podporujeme ho. Vlastně všechno, co můžeme udělat pro to, abychom epidemii co nejvíce přiškrtili, tak je strašně správné, ale zároveň kdyby měly být respirátory povinné, tak to většinu domácností může finančně zlikvidovat. Protože se bavíme o částkách několik tisíc měsíčně a to skutečně naprostou většinu domácností může finančně vysát. Takže to je kromě toho zdravotního, epidemiologického hlediska i ten ekonomický.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: A ještě bych měla tedy druhý dotaz na pana ministra Blatného už jenom. Chci se zeptat, jak to je s panem profesorem Prymulou, který koncem roku chtěl rozjet vlastní akci testování lidí a měl se zaštiťovat i vládou a Ministerstvem zdravotnictví. Tak by mě zajímalo, jestli jste o tom věděl a co si o tom myslíte? A potom ještě takový jeden doplňující dotaz k tomu teplickému večírku. Nemyslíte si, že takovéto akce podrývají ta vaše doporučení, ty vaše apely na lidi? A lidi to jenom vede k tomu, že přestanou ta nařízení dodržovat? A jak vy proti tomu můžete bojovat? Jestli vůbec můžete? Děkuji vám.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Já se asi nebudu teď vyjadřovat, nemám dostatek informací, k tomu, o čem mluvíte ve spojitosti s panem profesorem Prymulou. Takže žádná taková akce v současné době neprobíhá. Já o ní nevím.

A k tomu druhému se vyjádří zejména pan premiér, pan vicepremiér. Z mého pohledu to není nic, co by se mělo dít nebo co by bylo správné.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já už jsem to zde říkal. Takováto činnost, aktivita je absolutně nepřijatelná a jasně tím chci říci, že ať už se jedná o restaurace, které otevřou v době, kdy platí vládní usnesení o uzavření, nebo hotely, které ubytovávají navzdory tomu, že se ubytovávat nemá a porušují tím vládní usnesení, stejně tak, pokud se tam realizují podobné akce, kdokoliv, kdo toto učiní, tak nedostane, a to říkám rovnou, ani korunu dotace. A to jak dotací budoucích, tak dotací, které jsou vztaženy už třeba z těch programů, které jsou v tuto chvíli již v běhu. I přestože to třeba učinili v minulosti.

Myslím tím to, že porušili vládní usnesení. Ať už se podíváme do programu Covid – Uzavřené provozovny nebo Covid - Ubytování. Každý musí prohlásit v čestném prohlášení, že dodržuje vládní usnesení. To znamená, že pokud si toto poruší třeba hotel typu v Teplicích, přichází z mého pohledu možná o miliony korun.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: Prosím, jestli ještě můžu? Jak vy to vnímáte směrem k veřejnosti, kterou vy tady vlastně už měsíce prosíte, ať to vydrží, ať to dodržuje, a teď ti politici, ať už současní, nebo bývalí, jdou takovýmhle příkladem. Jestli vidíte nějakou možnost, jak vůbec to renomé opravit?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: To není o opravě renomé. Selhat může kdokoliv, kdykoliv. Podstatné je to, že pokud někdo selže, tak se to okamžitě řeší. To je důležité říct a jsem přesvědčen, že jak v těch minulých kauzách, tak v současných se to prostě děje. A že to samozřejmě není dobře, o tom není nejmenších pochyb. Důležité je si to přiznat a okamžitě udělat ten akt toho, aby se jasně ukázalo, kdo to učinil, a aby svým způsobem i ostatní viděli, že prostě toto nebude nikdy tolerováno. Tečka.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: A já bych chtěl ještě nejenom za sebe, ale za celou vládu  poděkovat těm, kteří to dodržují. Protože těch je většina a to je ta potřebná informace. Takže souhlasím s tím, co říká pan ministr, a děkuji těm, kteří to dodržují.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz. Hospodářské noviny, pan Ťopek.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Dobrý večer, dovolil bych si položit dvě otázky. Na tu první tady bohužel nemám ministry, kterým bych ji rád položil, ale poprosil bych pana vicepremiéra, jestli by se ještě jednou nezhostil odpovědi na otázku, která se týká přesunu těch peněz zpátky do armádního rozpočtu. Není mi úplně zcela jasné, proč byla už několikátou překážkou v tom přesunu dnešní nepřítomnost kvůli nemoci pana ministra Metnara, protože jeho postoj je dlouhodobě znám, návrh na přesun peněz podal už 4. ledna, je tady slib mimo jiné například paní ministryně financí Aleny Schillerové, že se tak stane do konce ledna, a celá operace je veřejnosti předkládána, když ne jako formalita, tak určitě jako hotová věc. Nevím, co by se změnilo na tom, kdyby tam pan Metnar dneska byl. Můžete mi to nějak objasnit?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Ano, je to záležitost, která se bezprostředně týká Ministerstva obrany. To znamená, nepovažujeme za správné tento akt činit bez účasti. Já myslím, že každý pochopí to, že je nemocný. A jak už jsme řekli, v momentě, kdy bude zpátky v úřadu, tak na první vládě, která bude, se to okamžitě zrealizuje.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Dobře, děkuji. A druhý dotaz se také týká toho, nevím, jak to nazvat – incident? – pana poslance Hniličky, který se vzdal poslaneckého mandátu teda. Ale co se týká působení v Národní sportovní agentuře, uvedl, že počká na reakci sportovní obce. Nicméně tato odpovědnost za jeho setrvání není na sportovní obci. Je to na vládě. Takže bych chtěl poprosit přítomné členy vlády, jestli by mohli říct, jak by se vyjádřili nebo jak by hlasovali, kdyby jim premiér navrhl odvolání pana Hniličky z tohoto postu.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: V tuto chvíli je to předčasné takto hodnotit. Pan Hnilička si uvědomil tu chybu, okamžitě odstoupil z pozice poslance, což se domníváme, že je důležitý krok a myslím si i jasný. A pokud by ta situace nastala, tak se to prostě bude řešit v danou chvíli, ale já prostě nechci dělat účty bez hostinského. Chybu může udělat každý, podstatné je to, že se okamžitě reaguje. Já jsem přesvědčen, že v tuto chvíli se okamžitě reagovalo.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz. Deník N, paní Janáková.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Já jsem myslel, jestli by všichni přítomní členové vlády mohli velice krátce říct k tomu.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Tak já začnu. Nevím, jestli takto máme být vyvoláváni, ale úplně jednoduše: Bylo řečeno jasně – pan Hnilička, byť je to skvělý sportovec bezpochyby, myslím, že i velmi dobrý šéf té Národní sportovní agentury, tak prostě udělal chybu. Úplně upřímně řečeno, pro mě to byl úlet, ne úplně pochopitelný, to řeknu úplně na rovinu. A on tu svoji chybu uznal tím prvním krokem.

Já teď vůbec nebudu spekulovat o tom, co bude dál. On o tom určitě bude ještě dál mluvit s premiérem, zítra je poslanecký klub, respektive je Sněmovna, bude poslanecký klub, pan Hnilička je poslancem. Já předpokládám, že tam budou dotazy od kolegů poslanců z hnutí ANO i na něj, aby to vysvětlil, pokud to je vysvětlitelné, pak uvidíme další kroky. Já teď nebudu spekulovat, co prostě bude dál, a jak bych, kdyby se pan premiér na toto zeptal. Až se zeptá, tak to řeknu prvně na vládě. Děkuji.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Za mě, pokud by pan premiér navrhl odvolání, tak bych hlasovala asi pro. Hlasovala bych pro.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: U mě asi nepřekvapí, že já musím trvat na tom, aby byla ta opatření vyžadována, aby byla dodržována. Takže kdybych se dostal do takové situace, tak se musím zachovat tak, abych dal jasný signál, že vše platí stejně pro všechny.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz. Deník N, paní Janáková.

Barbora Janáková, Deník N: Dobrý den, slyšíme se?

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ano.

Barbora Janáková, Deník N: Já mám celkem tři dotazy, takže možná bych začala postupně na pana ministra Blatného. Dezinformační scéna, například pan poslanec Volný teď natočil video, kde argumentuje tím, že koronavirus není závažná pandemie, protože i ty počty mrtvých jsou zkreslené. Mě by zajímalo, jak byste na to reagoval, případně jestli jste svá slova neměl zasadit do většího kontextu a jestli se neobáváte, že to budou dál dezinformátoři používat? To je první dotaz.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Ano, dezinformátoři zakládají svoji práci právě na tom, že des informují, jinými slovy špatně používají informace. Já si skoro myslím, že nemusím nic správně zasazovat. Já bych jenom byl rád, aby naopak má slova někdo nevytrhával z kontextu, to je jaksi druhá strana té mince. Takže já se snažím říkat pravdu, snažím se zasazovat věci právě do toho reálu a to, že může někdo nějakým způsobem úplně otočit informaci téměř kohokoliv, to bohužel v poslední době vídáme, a nejenom v médiích, ale obecně je to takový jakýsi zvláštní nešvar v poslední době.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz.

Barbora Janáková, Deník N: Dobře, tak druhý dotaz, dneska prý měl být na vládě návrh zákona na ochranu oznamovatelů a nakonec byl stažen. Tak jestli byste mohli vysvětlit, proč ten zákon nebyl projednán.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Mohu vysvětlit já. Tam jsou nějaké ještě nevyjasněnosti Ministerstvo spravedlnosti – Ministerstvo vnitra, ale také za nás, za Ministerstvo práce a sociálních věcí. Je tam potřeba doladit roli státního úřadu Inspekce práce. Myslím, že to jsou technikálie a že u takto důležitého zákona je potřeba to ještě mít v detailu. To znamená, že to bylo přerušeno, a příští týden se k tomu vrátíme.

Barbora Janáková, Deník N: A tedy poslední dotaz na pana ministra Brabce. Občané dělají výzvu na odvolání šéfa České inspekce životního prostředí pana Geusse kvůli vzorkům vody. Mě by zajímalo, jestli uvažujete o jeho odvolání, případně jestli si myslíte, že nějakým způsobem pochybil? Děkuji.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Tak pokud bych uvažoval o odvolání, tak první, komu to řeknu, bude on a určitě o tom teď mediálně nebudu spekulovat. Nicméně tady se jedná, znovu opakuji, o živý spis, který vyšetřuje od 25. září Police České republiky, celou tu otravu. To vyšetřování není ukončeno. Věci, které se dostávají ven, mnohokrát jsou vytržené z kontextu.

My se vůbec nebojíme té odpovědnosti, ani jako inspekce, jsem přesvědčen, ani jako policie. Už se k tomu vyjádřil i pan ministr Hamáček. Já si myslím, že k tomu něco řekl i pan policejní prezident. Z pohledu inspekce – já jsem si samozřejmě vytáhl všechny informace, posuzujeme je a mohu říct, že předpokládám, že v příštích několika dnech inspekce bude moci v rámci toho, co jí umožňuje podepsaná mlčenlivost jednotlivých jejích lidí s policií, tak bude obhajovat svůj postup těch konkrétních lidí. A já si myslím, z toho, co vím, že bude schopna řadu těch věcí obhájit a vysvětlit. Děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji a…

Barbora Janáková, Deník N: Pardon. Vy tedy za šéfem inspekce stojíte?

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Tak to je další spekulace, to je zase tlačení ke zdi. Já vám říkám znovu: Pro mě bude podstatné, jak inspekce vysvětlí v této chvíli ty své kroky. Já z toho, co vím a co nemohlo být zatím řečeno úplně na veřejnosti právě z důvodu mlčenlivosti, tak samozřejmě inspekce sama říká, že pokud by mohla mluvit a všechno říci, pokud ji někdo zbaví mlčenlivosti, tak ty věci bude schopna obhájit.

To samozřejmě v této chvíli, ty informace, nemám ani já, protože inspekce je zcela nezávislá a tyto věci neříká ani ministrovi. Takže až budou moci být řečeny, až je i já uslyším, tak potom se budu rozhodovat a pak uvidíme, jaký bude další postup. Ale teď především je pro mě velmi podstatné, stejně jako pro pana ministra vnitra, tak jak jsme se shodli, aby co nejrychleji byla ta záležitost prostě vyřešena a aby byl viník nalezen a byl náležitě potrestán. Já jsem přesvědčen, že to je možné a že se to stane.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji a ještě pan Kopecký, iDnes.

Josef Kopecký, iDnes.cz: Dobrý večer. Já bych měl tři otázky. Na pana ministra zdravotnictví Blatného: Když se bavíte o tom, jestli nošení respirátorů má být dobrovolné, nebo povinné, nebo výrazně to doporučujete, proč to výrazné doporučení neuplatňujete sami na sebe? Když se podívám tady na vás, jak stojíte na tiskové konferenci vlády, nevidím, že byste měli všichni respirátory FFP2. Tak jestli by tím vláda neměla začít sama u sebe, když se bavíte o této věci. A potom k té rezignaci pana Blahuty - nevím do jaké míry rezignoval dobrovolně, nebo do jaké míry byl spíš rezignován. Chci se zeptat, pane ministře, jaké konkrétní nedostatky jste viděl v práci pana Blahuty a zda to, že rezignoval člověk, který byl v takovéto pozici, nevypovídá samo o sobě o tom, jak u nás celkově probíhá očkování proto covid-19 v České republice. Třetí otázku mám na paní ministryni Maláčovou. Váš kolega Blatný na tiskové konferenci podpořil návrh ČSSD, který jste dnes představili, nicméně asi bude rozhodující, jak se k tomu postaví ministryně financí a premiér. Vy jste se o tom bavili dnes na vládě, byli k tomu vašemu návrhu dávat příspěvek lidem v karanténě pan premiér a ministryně financí vstřícní, anebo to kritizovali? Děkuji.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Já začnu s tím nejjednodušším. To je takové hezké, úsměvné. Já si myslím, že kdybych udělal cokoliv, tak ono se něco najde. Takže připomenu, že minule je problém v tom, že mám FFP2 respirátor, ale je mě vidět kousek nosu, tak teď vadí rouška. No tak já si počkám, co bude vadit příště. To je úplně v pohodě, já vydržím.

A jinak, nemyslím si, že bych chtěl pana doktora kritizovat. My jsme se takto dohodli s ohledem na jeho zdravotní stav. Já jsem to s ním probíral předtím už několikrát. Takže já si tady nemyslím, že by došlo k něčemu špatnému. Já jsem mu poděkoval. A je to jenom zase jedna z dalších spekulací, kde je prostě snaha vždycky najít někde chybu.

Tak není to chyba. Já to úplně obrátím. Naopak, právě proto, že bedlivě sleduji práci svých podřízených a ve chvíli kdy mám pocit, že z nějakého důvodu, v tomto případě zdravotního, by nebylo dosahováno stoprocentního výkonu, protože bych toho člověka přetěžoval, tak okamžitě najdu někoho, kdo je schopen tento výkon podat, a to jsem udělal. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak ještě paní Maláčová.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Tak já možná k tomu respirátoru. Já jsem si shodou okolností chtěla vzít respirátor do práce, protože jsem chtěla jít příkladem, ale zjistila jsem, asi to bude souviset s tou silnou alergií, že nejsem schopna mluvit, když mám na sobě respirátor. Tak proto ta rouška. Budu to ale nějakým způsobem trénovat, omlouvám se za ten výraz, budu se pokoušet plnit ta vládní doporučení. Přiznám se, že na místech, kde je hodně lidí tak respirátor nosím, ale tam většinou nemluvím. Takže to je ta motivace.

Co se týká toho vašeho druhého dotazu: My jsme ten návrh dnes představili. Výhodou toho návrhu je, že je jednoduchý, administrativně nenáročný, levný a ještě velmi levný s ohledem na to, zmíním to číslo 125 milionů měsíčně, náš odhad při tom průměrném počtu 50 000 karantén v posledních měsících. Je to prostě investice vzhledem k tomu, když se podívám, kolik stojí ty plošné lockdowny.

To znamená, že my máme zítra na úrovni náměstků schůzku. Teď už mi psali, jak je to zorganizováno, a uděláme všechno proto, s ohledem i na tu britskou mutaci, abychom podobnou motivaci k testování a k vyležení té nemoci, k izolaci nebo karanténě měli, protože si myslím, že to je jedno z nejlepších opatření, které můžeme udělat.

A myslím si - samozřejmě to nebude samospásné opatření. Ale pokud to podpoříme ještě dobrým trasovacím systémem, tak se nám může výrazně podařit bez plošných opatření dostat tu nákazu pod kontrolu, i když si myslím, že se potvrdí ty obavy z britské mutace. Takže uděláme všechno pro to, abychom se ve středu shodli.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak pokud už nechce nikdo nic doplnit, je to z dnešní tiskové konference vše. Hezký večer.