Aktuálně

1. 2. 202112:33

Tripartita jednala o příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 1. února 2021 sešli prostřednictvím videokonference na mimořádném jednání Rady hospodářské a sociální dohody. Tématem společného jednání byl mimořádný příspěvek zaměstnanci při nařízené karanténě.

Hlavním bodem jednání byl návrh zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě a o změně občanského soudního řádu. Zástupci tripartity se shodují, že je třeba podpořit motivaci lidí nahlašovat rizikové kontakty a dodržovat nařízenou karanténu či izolaci kvůli riziku šíření nemoci covid-19, ale liší se zatím v názoru na konkrétní řešení. Během tohoto týdne by se proto mělo uskutečnit ještě jednání na expertní úrovni a příští týden by se pak měla výsledným návrhem zabývat vláda.

Vláda vede s odbory a zaměstnavateli intenzivní sociální dialog. Od listopadu minulého roku se jedná o čtvrté zasedání tripartity. V letošním roce jde o druhé zasedání Rady hospodářské a sociální dohody a současně se jedná o druhou mimořádnou tripartitu. Pracovní týmy tripartity se setkávají prostřednictvím videokonferencí.

Další plánované jednání Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční 22. února 2021.