Aktuálně

3. 2. 202114:00

4. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

25. až 31. ledna 2021

Milí čtenáři,


jistě jste zaznamenali, že na konci minulého týdne Evropská léková agentura doporučila a Komise následně autorizovala pro použití v EU vakcínu AstraZeneca. Po vakcíně BioNTech/Pfizer a Moderna tak EU rozšířila své portfolio na celkem tři schválených vakcín proti covid-19. Je to beze sporu skvělá zpráva, nicméně klíčové nyní je vyřešit problém zpožďujících se dodávek vakcíny a jejich výrazné snižování oproti původně domluvenému harmonogramu. I proto Komise v pátek přistoupila k přijetí opatření ke kontrole vývozu vakcíny mimo EU, ten bude podléhat povolení členských států. Cílem opatření, které bude platit do konce března a které se týká vývozu vakcíny společností, se kterými uzavřela EU předběžnou dohodu o nákupu, je ověřit, zda občané EU dostanou všechny dávky vakcíny, které si předplatili. Nejde o zákaz vývozu, jen o zvýšení jeho transparentnosti.


Na úrovni Rady EU se tento týden uskuteční pouze jedna neformální videokonference. Ministři odpovědní za výzkum a inovace budou v úterý a ve středu diskutovat o atraktivitě kariéry ve výzkumu a o novém evropském výzkumném prostoru. Kromě toho se budou věnovat také synergiím programu Horizon Europe a plánu obnovy Next Generation EU se soukromými investicemi.


V Evropském parlamentu tento týden pokračují jednání jednotlivých výborů. Na programu mají mimo jiné program portugalského předsednictví v jednotlivých oblastech a politikách, debatu o pracovním programu Komise pro rok 2021 s komisařem pro pracovní místa a sociální práva Nicolasem Schmitem, evropský semestr pro rok 2021 nebo rozpočtové dopady brexitu.


Dále nás tento týden čeká také online jednání pracovního týmu tripartity pro EU. Spolu s hospodářskými a sociálními partnery budeme probírat hodnocení plnění priorit na vnitřním trhu EU za rok 2020, strategii kybernetické bezpečnosti EU a podíváme se na harmonogram kulatých stolů Národního konventu o EU pro první pololetí letošního roku a na přípravy předsednictví ČR v Radě EU.


Rovněž ve čtvrtek se uskuteční videokonfereční jednání Rady ESIF na pracovní úrovni. Diskutovat budeme zejména o přípravě budoucího programového období po roce 2020, včetně přípravy jednotlivých operačních programů a pokroku a stavu vyjednávání s Komisí.