Aktuálně

5. 2. 202116:32

Premiér Babiš jednal v Budapešti o využití nových léků a o vakcínách proti covid-19

Předseda vlády ČR Andrej Babiš se v pátek 5. února 2021 setkal v Budapešti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, s nímž diskutoval o možnostech využití nových protilátkových léků a o vakcínách proti onemocnění covid-19. Premiéra Babiše na pracovní cestě doprovázel expertní tým lékařů, epidemiologů a virologů.

Tématem schůzky předsedů vlád byly zkušenosti s léčbou pacientů s covid-19, mimo jiné možnost využití nových protilátkových léků, které by měly pomáhat předcházet komplikovanému průběhu nemoci, a jejich registrace ze strany Evropské komise.

„Jednali jsme o zkušenostech s protilátkou Bamlanivimab od firmy Eli Lilly, kterou se nám podařilo i zabezpečit. Česká republika by mohla dostat prvních 500 dávek už v únoru a chceme nakupovat dále. Je to látka, která brání tomu, aby pacient pozitivní na covid-19 skončil na JIP, respektive brání těžkému průběhu nemoci. Zkušenosti Maďarska, které již látku aplikuje, jsou pro nás cenné,“ uvedl po jednání český premiér.

Andrej Babiš se s Viktorem Orbánem setkal také s cílem vyměnit si zkušenosti s očkováním a diskutovat maďarskou zkušenost s předběžným schválením ruské vakcíny proti covid-19 Sputnik V. „Získali jsme strašně moc informací pro naše rozhodování, jakým způsobem Maďarsko řeší pandemii, jakým způsobem vymáhá opatření, jakým způsobem funguje hygiena a jakým způsobem maďarská vláda řeší i vakcíny, které nejsou jenom v Evropské unii,“ dodal Babiš.

Andrej Babiš se v Budapešti setkal také s ministrem zahraničních věcí Péterem Szijjártó, se kterým hovořil o aktuální epidemiologické situaci v EU a zpřísnění cestovních pravidel v rámci EU i ze třetích zemí reagující na šíření nových nakažlivějších variant viru.

Spolu s předsedou vlády ČR se jednání zúčastnil tým expertů složený z lékařů, epidemiologů a virologů, který s maďarskými experty diskutoval o vakcinaci včetně účinnosti vakcín, procesu registrace léčivých přípravků na úrovni EU i na národní úrovni nebo zkušenostech s léčbou pacientů s covid-19.

Premiér Babiš také apeloval na všechny, kteří mají příznaky onemocnění covid-19, aby se včas nechali otestovat. „Pokud jsme na jaře říkali lidem, aby zůstali doma a dostali se z toho, tak teď je musíme vyzývat a apelovat na ně, aby v případě, že mají vysokou teplotu a další příznaky, kontaktovali praktického lékaře a nechali se otestovat. Je nutné, aby lidé nečekali, až začnou kašlat a budou se doma dusit a pak na poslední chvíli jdou do nemocnice. To je velký problém,“ dodal premiér Babiš.