Aktuálně

11. 2. 202110:04

Vláda rozhodla omezit pohyb ve třech nejhůře zasažených okresech

Od pátku 12. února začnou platit zpřísněná pravidla pro pohyb osob ve třech českých okresech – Cheb, Sokolov a Trutnov, které jsou v současnosti nejvíce postiženy šířením nemoci covid-19. O zavedení regionálně platného krizového opatření rozhodla ve čtvrtek 11. února 2021 na mimořádném jednání vláda Andreje Babiše. Zároveň rozhodla, že do postižených regionů pošle ze státních rezerv celkem milion roušek.

Pro okresy Cheb, Sokolov a Trutnov bude od pátku platit zákaz tyto regiony opouštět pro osoby, které zde bydlí, a zákaz do nich přijíždět pro osoby, které zde bydliště nemají. Z tohoto zákazu bude jen několik krizovým opatřením vlády stanovených výjimek, například pro cesty do zaměstnání, zajištění zdravotní péče, služeb a zásobování, veřejné hromadné dopravy, nezbytných cest k lékaři, na úřady či za příbuznými, na svatbu či na pohřeb. Výjimku budou mít také děti, žáci a studenti, kteří mají povolenou prezenční účast na výuce, a jejich případný doprovod a osoby, které regiony jen projíždějí. Ty ale budou smět v postižených okresech zastavit jen v nezbytně nutných případech. Lidé, kteří chtějí zákaz porušit z důvodu některé z výjimek, budou muset účel cesty při kontrole doložit.

Vláda zároveň rozhodla, že lidem v těchto okresech při pohybu na veřejných místech, v budovách či MHD nebudou stačit improvizované prostředky ochrany dýchacích cest, ale budou muset používat chirurgické roušky či respirátory. Zaměstnavatelům pak vláda důrazně doporučila, aby na pracovištích zavedli přísná režimová opatření, která v maximální možné míře zamezí kontaktu mezi zaměstnanci, a co nejvíce využívali práci z domova.

Kabinet současně rozhodl, že do postižených regionů pošle celkem jeden milion chirurgických roušek, po půl milionu do Karlovarského a Královéhradeckého kraje. Roušky budou vyskladněny ze zásob Správy státních hmotných rezerv a budou určeny k tomu, aby je hejtmanství zdarma rozdala sociálně slabým občanům v dotčených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Distribuci ochranných roušek do krajů zabezpečí Hasičský záchranný sbor ČR.

Vláda také schválila žádost Rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o vyslovení souhlasu se změnou závazných ukazatelů státního rozpočtu České republiky na rok 2021, kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedná se o přesun 6,8 miliardy korun z prostředků určených na podpory v nezaměstnanosti do rozpočtového ukazatele Aktivní politika zaměstnanosti. Tyto peníze budou použity na pokrytí nárůstu výdajů Cíleného programu podpory zaměstnanosti Antivirus. Důvodem je skutečnost, že vláda loni v prosinci rozhodla o jeho prodloužení do konce února 2021. MPSV odhadlo, že výdaje na tento program dosáhnou 12 miliard korun, v tuto chvíli má k dispozici jen 5,2 miliardy korun.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-11-unora-2021-186584/.