Aktuálně

12. 2. 202112:43

5. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

1. až 7. února 2021

Milí čtenáři,
nejen kvůli koordinaci boje s pandemií covid-19 se v posledních dnech dostala oblast veřejného zdraví do popředí pozornosti. Ačkoliv patří mezi oblasti, v nichž má EU pouze tak zvanou podpůrnou pravomoc, Komise již v minulém roce deklarovala, že se na ni zaměří, zejména pak na posílení rámce pro zdravotní bezpečnost a posílení připravenosti na krize a reakce na ně. Minulý týden, v předvečer Světového dne boje proti rakovině, Komise představila svůj Evropský plán boje proti rakovině, který je jednou z jejích priorit a jedním z hlavních pilířů silné evropské zdravotní unie.


Boj s pandemií covid-19 a především téma dostupnosti vakcín zůstává stále dominantním tématem. Dobrou zprávou z minulého týdne je v tomto smyslu informace o tom, že Evropská léková agentura (EMA) zahájila průběžné hodnocení vakcíny společnosti Novavax CZ a.s., která se částečně vyrábí ve Středočeském kraji. EMA také zahájila průběžné hodnocení protilátkového léku pro léčbu a prevenci covid-19. Lék společnosti Regeneron Pharmaceuticals, Inc. by měl snižovat virovou zátěž, a tak pomáhat předcházet těžkým průběhům onemocnění, které vyžadují hospitalizaci.


Koronavirus je také na programu plenárního zasedání Evropského parlamentu, které se koná tento týden v Bruselu. Poslanci budou s předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou diskutovat o očkovací strategii EU. Lze očekávat, že k hlavním bodům diskuze budou patřit smlouvy s výrobci vakcín a transparentnost údajů, nová pravidla pro vývoz léčivých přípravků nebo dodávky vakcíny. Ve čtvrtek se pak poslanci budou věnovat podpůrným opatřením pro sektor letectví, konkrétně využívání letištních slotů leteckými společnosti. V úterý má Evropský parlament na programu facilitu na podporu oživení a odolnosti, která představuje největší část balíčku Next Generation EU a z níž budou moct členské státy čerpat na základě národních plánů obnovy. K dalším tématům plenárního zasedání patří aktuální situace v Myanmaru a vztahy s Ruskem, o nichž budou poslanci diskutovat s vysokým představitelem EU pro zahraniční vztahy Josepem Borrellem.


Rada EU se k pravidelným zasedáním, převážně v online formě, vrátí příští týden, kdy je plánováno setkání Euroskupiny, neformální videokonference Rady pro hospodářské a finanční věci nebo videokonference ministrů pro vzdělávání.