Tiskové konference

24. 2. 202111:04

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 24. února 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. Já bych vás chtěl informovat o závěrech dnešní vlády, které nejsou úplně radostné. Vzhledem k situaci, která je skutečně dramatická z hlediska nárůstu epidemie, a hlavně stavu na jednotkách intenzivní péče, kde máme hospitalizovaných 1 326 našich občanů, a celkově s tím, že už máme kromě britské mutace i jihoafrickou mutaci, takže jsme se rozhodli následovně.

Dnes bude další vláda ve 20 hodin, která projedná žádost o prodloužení nouzového stavu, který končí v sobotu. Můžete se ptát proč, když tedy dnes v Senátu je debata o pandemickém zákonu. No proto, protože ta opatření, které máme a které nám povoluje tento pandemický zákon, jsou podle našeho názoru nedostatečná.

Já jsem kontaktoval opozici, takže v 16 hodin budeme jednat s opozicí. V 17 hodin budeme jednat se zástupci zaměstnavatelů a odborářů, v 18 hodin budeme jednat s NERV i s tou iniciativou, teď nevím přesný název, těch 40 dní, které tam pozveme, a ve 20 hodin bude jednat vláda.

My jsme přesvědčeni, že je potřeba ta opatření změnit, zpřísnit, protože pokud to neuděláme, tak skutečně příští dva týdny, tři týdny nás čekají obrovské problémy v našem zdravotnictví, které funguje na pokraji sil.

Já můžu jenom znovu zopakovat a vyzvat všechny, aby skutečně v těchto chvílích, které jsou těžké pro nás všechny, protože já chápu, že byl předpoklad, že 1. 3. se vrátí maturanti nebo poslední ročníky do škol, ale vzhledem k této situaci, i když ty antigenní testy dorazí, to zkrátka není možné. Není to možné, protože ta situace je extrémně vážná. Extrémně vážná. My obdržíme od Ministerstva zdravotnictví jako členové vlády do 12 hodin jejich návrh dalších opatření, která by měla zamezit tomuto stavu pandemie.

To nejdůležitější a to jediné řešení je samozřejmě očkování. My jsme, já jsem tady včera do noci seděl se zástupci praktických lékařů, s VZP a s dalšími, abychom urychlili očkování. Včera jsme o tom dlouze mluvili s hejtmany.

Máme 174 očkovacích míst. Je dohodnuté, že od 1. 3. se otevírá další kategorie 70 plus, že chceme od 1. 3. očkovat učitele, že nadále pokračujeme v očkování lékařů. Takže tyhle všechny věci samozřejmě sledujeme velice intenzivně. Snažíme se získat dodatečně vakcíny. Já jsem i včera mluvil s kancléřkou Merkelovou, jestli nám nemůžou některé členské země poskytnout 100 000 vakcín Pfizer/BioNTech v březnu, že bychom je vrátili v dubnu. Bohužel se nám nepovedlo zatím nikoho přesvědčit. Na druhou stranu nám Německo nabízí lůžkovou kapacitu pro naše pacienty z Karlovarského kraje a z Ústeckého kraje.

Takže znovu opakuji, nejsou to dobré zprávy, ale je nutné to udělat, protože v opačném případě by nastala v našich nemocnicích totální katastrofa. Takže znovu apeluji na všechny, prosím všechny, aby pochopili, že takovou situaci jsme tady skutečně ještě neměli. 1. 3. to bude rok od začátku pandemie v České republice a bohužel to vypadá, že právě na výročí ta situace u nás bude absolutně nejhorší za celé období toho dramatického roku, který máme za sebou.

A znovu opakuji, že očkování je řešení. My dostaneme ještě v únoru asi 190 000 vakcín, v březnu máme dostat více než milion vakcín a v dubnu 2,6 milionu vakcín. Takže děláme všechno pro to, abychom očkovali, a jsme na jedné lodi s hejtmany a musíme to společně zvládnout, protože to je skutečně to nejdůležitější. A do té doby, než naočkujeme, tak je potřeba znovu, bohužel, se omezit a vydržet toto období, než budeme mít naočkovaných tolik našich spoluobčanů, že budeme moci znovu začít uvažovat o rozvolnění.

Není to dobrá zpráva, mě to mrzí, ale není jiného řešení.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Prosím dotazy, Česká televize.

Mariana Novotná, Česká televize: Pane premiére, podle vás co Českou republiku do této situace, kterou popisujete, kdy momentálně ten největší nárůst nakažených v přepočtu na milion obyvatel na světě, dostalo? Konkrétní opatření, která jste na vládě probírali, byla jaká a kdy by třeba mohla vzejít v platnost? Jestli byste mohl aspoň předeslat před tím večerním jednáním? Potom otázka k očkování. AstraZeneca oznámila další omezení dávek ve druhém čtvrtletí zřejmě na polovinu, tak jak tohle promluví do té rychlosti, kterou považujete za tak zásadní? A ještě otázka prosím ke školám. S jakým datem teď mají počítat, co se týká otevření dalších ročníků? Díky.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já se omlouvám, ale já určitě žádná data nechci říkat, protože my si něco přejeme, potom to nenastane a potom jsme samozřejmě logicky obviňováni, že jsme něco slíbili a jsme to nesplnili. Zkrátka není to možné. Mě to mrzí, ale není to možné.

A jaká opatření? Ta opatření předloží Ministerstvo zdravotnictví. Víceméně se vrátíme k opatřením z první vlny nebo z března, ale já v této chvíli nechci to komentovat, protože neznáme konkrétní návrhy Ministerstva zdravotnictví. Budeme o tom diskutovat s těmi experty. My jsme dostali tu výzvu. Samozřejmě je jednoduché něco navrhovat, ale nějaké konkrétní věci tam musí být a tam jsme je úplně nenašli.

Mluví se o tvrdém lockdownu. Já jsem se speciálně ptal izraelského premiéra, jestli měli lockdown, to znamená, jestli zavřeli fabriky, a on mi odpověděl: We lock the people. Takže my jsme vlastně lidi ochránili a je to v podstatě jednoduché. My to stále říkáme. Není kontakt, není přenos.

Ale bohužel já chápu, že po tom období lidi jsou frustrovaní, chtějí normálně žít, ale na to si musíme ještě chvilku počkat. Takže není kontakt. Lockdown. Průmysl my jsme ani v první vlně nikdy nezavírali. Automobilky zavřely fabriky, protože spíš neměly odbyt, než aby to bylo o pandemii.

My tvrdě budeme požadovat od zaměstnavatelů, aby dohlédli na to, aby povinně nosili roušky, aby testovali. Dnes jsme se víceméně domluvili na motivaci pro samotestování zaměstnanců ve firmách. Budeme na to přispívat, večer to vláda rozhodne. Předpokládá se, že to budou čtyři testy na měsíc v hodnotě asi 60 korun. To ještě skutečně všechno budeme rozhodovat.

Takže znovu opakuji, že máme tady úplně jinou situaci. Kdysi jsme trasovali a ptali se na, jestli měl někdo 15 minut kontakt s někým na vzdálenost méně než dva metry, ale to je pryč. Dnes ten vir přeskočí za sekundu a strašně se šíří a to nejdůležitější co je, je samozřejmě stav na jednotkách intenzivní péče.

A já jsem ráno mluvil s několika nemocnicemi a my jsme tady měli nejvíc pacientů, myslím, začátkem listopadu, kdy bylo asi 1 200 pacientů na JIP, dneska je to asi 1 326. A skutečně ministr zdravotnictví rozhodl o odložení nezbytných operací, které se dají odložit, které skutečně neohrozí ty pacienty.

Ale čekají nás skutečně pekelné dny z hlediska zdravotnictví, a my proto musíme reagovat, jak reagujeme, a došli jsme k názoru, že zkrátka to nemá jiné řešení. Takže já konkrétní opatření – bude to něco à la první vlna, ale nic konkrétního vám nejsem schopen říci.

Mariana Novotná, Česká televize: Ještě prosím odpověď na tu otázku, co podle vás Česko dostalo do té situace, kde teď jsme, a co se týká dodávek AstraZeneky zřejmě omezených na půlku ve druhém čtvrtletí. Co to znamená pro očkování lidí v České republice?

Andrej Babiš, předseda vlády: My potřebujeme tu informaci ověřit, já jsem ji dostal už včera. To poslední jednání se Steering Committee Evropské komise bylo naopak a já jsem tady tak komunikoval, že tady byla šance, že dostaneme víc. Takže já to skutečně musím ověřit. Je to velice nepříjemné, protože AstraZeneca samozřejmě, my jsme jako…

Evropská komise podepsala s AstraZenekou smlouvu v srpnu a registrace, autorizace byla až 29. ledna a to už Velká Británie jí dávno očkovala. Musím říct, že ta jednání podle toho, jak máme informace z Evropské komise, nebyly dobré. Astra preferovala samozřejmě, protože vyrábí ve Velké Británii. Ale není to samozřejmě, protože my jsme jako Evropská komise zaplatili tři miliardy eur dopředu. A vakcínu jsme nedostali.

Je to podle mého názoru špatně. Nevím, jak jsou ošetřené ty smlouvy. A AstraZeneca je určena pro učitele a je určena, tak to bylo rozhodnuto naposledy. Ale dodávky Pfizer/BioNTech fungují, to je dobrá vakcína, je o to zájem. Je potřeba, aby očkovací místa rychle očkovala.

Kdo za to může, to bych nechal samozřejmě na média a experty.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Jen připomínám, že pan premiér má další jednání, tak je prostor už jen pro dva dotazy. Český rozhlas. Jeden.

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Dobrý den, ještě k těm školám. Vy jste říkal, že nechcete říkat žádné datum. Pan ministr Plaga včera připustil, že by to mohlo být příští týden ve středu. To tedy, předpokládám, podle toho, co říkáte, nepřichází v úvahu.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, já si myslím, že určitě ne.

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Pak se chci zeptat, jestli počítáte s tím, že v pátek bude mimořádná schůze k pandemickému zákonu.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, s tím počítáme. Já jsem teď volal pana Bartoše, pana Jurečku, panu Fialovi jsem se nedovolal. Takže v 16 hodin budeme diskutovat s opozicí. Ale my samozřejmě jsme došli k dohodě, ale ty kompetence v rámci pandemického zákona pro Ministerstvo zdravotnictví jsou nedostatečné. Takže proto se vracíme k nouzovému stavu.

Můžete se zeptat, proč jsme to nevěděli. No, tak zkrátka proto, že predikovat samozřejmě ten vývoj pandemie je velice složité. A i predikovat, jak k tomu lidi přistupují. A my máme… Ta situace ve společnosti je samozřejmě, že je tady plno lidí, kteří to dodržují, kteří nám vlastně vyčítají, že policie je málo akční, a já jim děkuji, že to dodržují. A je tady zase skupina lidí, kteří to nedodržují, kteří nás kritizují a kteří se vlastně tváří, že se nic neděje, a mají v provozu své restaurace a své služby a své prodejny a různě to maskují a já to nechápu.

Já to nechápu. A pokud někdo ještě nevěří, že ten vir je zabiják, tak ten vir skutečně je zabiják. A umírají i mladí lidé a končí na JIP i lidi, nevím, teď… Pacientka 26 let, 30 let. To už není, jako to bylo minulý rok, že jsou to jenom starší. Naopak. Nám tím, že se daří očkovat  80+, tak tam ta smrtnost není taková, jak bývala. A chvála Bohu za to.

Ale ohrožuje to všechny a většinou ti, kteří to popírají, tak se o tom přesvědčí, až když jsou hospitalizovaní. A hlavně, co je problém, že když někdo má symptomy, tak si zkrátka nemá říct, že to vyleží, protože to nevyleží. Ve finále končí v nemocnicích a 50 padesát lidí, kteří končí v nemocnicích, jsou testováni až v nemocnici. To znamená, že tam nebyl kontakt. Proto všechny žádám, aby okamžitě, když mají nějaké příznaky, aby hned kontaktovali své lékaře, nemocnice.

My jsme to už opakovali samozřejmě xkrát. Já vím, že někteří to neberou vážně, si myslí, že se jich to netýká, ale nakonec někteří se o tom přesvědčí a potom někdy je i pozdě. A můžu tady citovat ty případy, kdy těhotná paní skončila na JIP, protože její manžel majitel restaurace dělal tajně oslavy. Nebo sportovec, 32 let, zdravý, ve fitku, nakazil se od své dcery, která byla na narozeninové párty a tak dále. Takže znovu opakuji: Když mluvíme o lockdown, tak je to o tom, aby lidi minimalizovali ty kontakty. Tak jak to řekl izraelský premiér: We lock down the people.

Relativně je to jednoduché, i když vím, že je to strašně složité pro lidi. Pro jejich psychiku. Protože jsme doufali, že po Vánocích už to bude směřovat k lepšímu- Ale bohužel to tak není a musíme teď udělat ta opatření a musíme očkovat a vydržet ještě. A nechci říkat ani nějaké časové období, ale myslím, že si všichni rozumíme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Nova.

Háta Sassmannová, TV Nova: Dobrý den. Mě by zajímalo možná ještě k návrhu pandemického zákona v Senátu. Jestli jsem to dobře pochopila, tak žádost o nouzový stav je předpokladem, když neprojde pandemický zákon dnes. Co ale v případě, že nouzový stav vám opozice neprodlouží? Budete potom znovu například jednat s hejtmany nebo máte nějaký plán takový? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne tak, ty vztahy s opozicí se výrazně zlepšily a našli jsme kompromis a tím kompromisem je pandemický zákon. A k tomu pandemickému zákonu má Senát nějaké výhrady, i když tedy opozice nám slíbila, že...  Ale to není žádná kritika. Je tam nějaký paragraf, který se nepovedl a je ho potřeba opravit. Jestli se to vrátí ještě s nějakými návrhy s dopadem do rozpočtu, to nevíme.

V každém případě musíme mít mimořádnou schůzi v pátek a my dnes budeme přesvědčovat pozici, aby zkrátka nám odsouhlasila tu žádost o nouzový stav. Protože ten pandemicky zákon nám nedává tu možnost udělat ta opatření, které my teď skutečně nutně potřebujeme.

Šárka Stříhavková, ČTK: Dobrý den, pane premiére jenom krátký dotaz. Vy jste úplně v úvodu říkal, že kromě britské mutace už tady máme jihoafrickou. Zazněla na jednání vlády teda už nějaká potvrzení? Včera se mluvilo jenom o podezřeních. Jestli už jste tedy dostaly informace o tom, že ty vzorky byly potvrzeny a že opravdu máme tady výskyt, a pokud ano, v kolika případech? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, bohužel ano, já poslední zprávu jsem měl včera. Máme tady případy. Jsou to turisté z Afriky, kteří byli na zájezdu s naší cestovní kanceláří. Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav to sekvenuje, takže s tím pracují. Ale je to tak. Rakousko, to mělo už před pár týdny v Tyrolsku a u nás jsou tři případy z jedné konkrétní země. Nechci říkat ten název ani název té cestovky, ale bohužel to tak je.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkujeme, to je vše z dnešní tiskové konference.

Andrej Babiš, předseda vlády: Děkuji, na shledanou.