Aktuálně

25. 2. 202116:46

7. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

15. až 21. února 2021

Milí čtenáři,

poslední únorový týden bude na jednání na úrovni EU bohatý. Kromě Evropské rady zasedne Rada EU v tomto týdnu celkem v šesti formacích a řadu zajímavých témat budou mít na programu také poslanci Evropského parlamentu.

Hned v pondělí se uskutečnily tři zasedání Rady. Fyzicky se sešli ministři zahraničních věcí, kteří se i s ohledem na značnou citlivost projednávaných témat na rozdíl od ostatních takto setkávali pravidelně. Na programu měli širokou diskuzi o vzájemných vztazích EU a Ruska, jejíž součástí bylo i rozhodnutí o nových sankcích proti Rusku kvůli odsouzení Alexeje Navalného a zásahu proti demonstrantům. Dále se věnovali Strategickému kompasu, situaci v Honkongu a s novým americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem jednali o budoucnosti vzájemných vztahů a aktuální dění ve světě.

Rovněž v pondělí se uskutečnila videokonference ministrů pro rybolov, kteří se zabývali pouze jedním tématem, a to aktuálním stavem dvoustranných konzultací mezi EU a Spojeným královstvím o rybolovných právech.

Třetím jednáním byla videokonferenční Rada pro zaměstnanost, sociální politiku a zdraví. Ministři jednali o zaměstnanosti v době po covid-19 či rovnosti mužů a žen jako hnací síle oživení.

V úterý je na programu videokonference ministrů pro evropské záležitosti. Řešit během ní budou agendu nadcházející videokonference členů Evropské rady, konferenci o budoucnosti Evropy nebo Evropský akční plán pro demokracii. Budou mít rovněž příležitost posoudit aktuální stav vztahů po brexitu.

Ve čtvrtek se kromě první části Evropské rady uskuteční videokonference ministrů odpovědných za vnitřní trh a průmysl. Ti se budou věnovat evropskému semestru v kontextu přípravy Národních plánů obnovy a odolnosti coby nástroje k naplňování průmyslové politiky EU, novému programu pro spotřebitele či plánované revizi účetní směrnice. V pátek pak budou ministři odpovědní za výzkum jednat o přípravách Národních plánů obnovy a odolnosti s důrazem na synergie investic a reforem.

Videokonference členů Evropské rady je rozdělena do dvou částí. V rámci čtvrtečního bloku se lídři budou zabývat bojem s pandemií covid-19, včetně postupu očkování a zajištění vakcín. V pátek je pak na programu obrana, bezpečnost a vztahy EU se zeměmi jižního sousedství.