Aktuálně

17. 3. 202116:17

10. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

8. až 15. března 2021

Milí čtenáři,


je před námi týden bohatý na videokonferenční jednání Rady EU, včetně těch neformálních, které pořádá portugalské předsednictví. Postupně zintenzivňují také přípravy na zasedání Evropské rady, které se uskuteční příští čtvrtek a pátek v Bruselu. Bude se jednat o třetí letošní jednání lídrů EU, avšak první, které by se mělo uskutečnit fyzicky v Bruselu.


V Evropském parlamentu se tento týden schází jednotlivé výbory. Poslanci se budou věnovat mimo jiné tématu očkování proti covid-19 v kontextu nových mutací koronaviru, možným úpravám obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), vlivu umělé inteligence na kulturu a s prezidentkou Evropské centrální banky Christine Lagardeovou budou diskutovat o aktuálním stavu eurozóny a změnách měnové politiky v souvislosti s dopady koronavirové krize na ekonomiku.


Ze zasedání Rady EU stojí za zmínku hlavně tzv. jumbo meeting, tedy společné zasedání ministrů zahraničních věcí a ministrů vnitra, které proběhlo hned v pondělí. Ministři společně diskutovali o externí dimenzi evropské migrační politiky v rámci Nového paktu o migraci a azylu. Zaměřili se při tom zejména na vzájemně výhodná partnerství se třetími zeměmi, v rámci nichž by se migrace měla stát základním prvkem bilaterálních vztahů, a na posílení koordinace mezi aktéry EU.


V úterý je na programu videokonference ministrů financí, kteří se věnují strategii EU pro maloobchodní platby, reformě stávajících mezinárodních daňových pravidel v kontextu digitalizace ekonomiky nebo hospodářskému oživení v EU.


Rovněž v úterý se videokonferenčně setkávají ministři zdravotnictví jednající o plánu boje proti rakovině a dalším postupu v boji s pandemií covid-19. Ve čtvrtek pak proběhne videokonference ministrů životního prostředí, kteří budou hovořit o nové Strategii EU pro adaptaci na změnu klimatu nebo roli národních plánů obnovy v procesu zelené transformace a budoucnosti Evropského semestru.


Tématem, které silně rezonuje prakticky každý den, zůstávají vakcíny proti covid-19. Evropská léková agentura EMA minulý týden ve čtvrtek doporučila ke schválení již čtvrtou vakcínu, a sice tu od společnosti Janssen, patřící do skupiny Johnson&Johnson. Jedná se o první schválenou vakcínu, která se podává pouze v jedné dávce, navíc k jejímu uchování stačí běžná chladnička, což by mělo usnadnit její distribuci a samotné očkování. Prvních dodávek vakcíny Janssen bychom se měli dočkat v průběhu dubna. A jak ukázaly zkušenosti posledních týdnů, jsou to právě dodávky vakcíny, nikoliv jejich schválené portfolio, které jsou tím stěžejním problémem, který v EU komplikuje postup očkování.