Aktuálně

26. 3. 202111:19

Vystoupení premiéra na videokonferenci členů Evropské rady

Projev předsedy vlády Andreje Babiše na videokonferenčním zasedání Evropské rady 25. března 2021.

Situace v České republice se mírně zlepšuje, ale celková epidemiologická situace je stále špatná a jedna z nejhorších v EU. Musíme být nyní velmi opatrní. Lockdowny a uzávěry fungují jen do určité míry. Jediným dlouhodobým řešením je očkování v EU. Zvýšení dodávek vakcín zůstává absolutní prioritou. Neplnění závazků ze strany některých dodavatelů, jmenujme společnost AstraZeneca, není přijatelné.

Chtěl bych poděkovat Emmanuelovi a Angele za jejich solidaritu při poskytování vakcín a také Komisi za její úsilí zvýšit soběstačnost ve výrobě vakcín.

Jsem velmi vděčný Ursule za to, že se jí v několika případech podařilo vyjednat přesunutí dodávek společnosti Pfizer-BioNTech ze čtvrtého na druhé čtvrtletí. Doufám, že v tom budeme moci pokračovat a do konce června bude v EU k dispozici ještě více dávek.

Jsem stejně jako Sebastian znepokojen nerovnováhou v aktuálních dodávkách vakcín do různých členských států. Myslím, že dodávky by měly být organizovány podle poměrného počtu obyvatel bez ohledu na to, kolik dávek si členské státy objednaly.

V červenci by mělo být v EU téměř 500 milionů dávek. Bude to stačit pro 70 % dospělé populace EU, ale pokud nic neuděláme, může to znamenat v některých státech dostatek pro více než 80 % a v jiných pro méně než 40 % dospělých. Pro EU to vytváří vážná rizika a měli bychom s tím něco udělat. Poslední urychlená dodávka 10 milionů dávek je jedinečnou šancí, jak problém vyřešit, aniž by někdo musel zpomalit z původního plánu. Řídicí výbor (Steering Board) pro vakcíny sice odvedl technickou práci, myslím ale, že bychom měli dát jasné politické zadání, jak použít těchto 10 milionů urychlených dávek.

Trochu techničtější poznámka – nemyslím si, že bychom se měli zabývat každou vakcínou odděleně, máme na stole 10 milionů dávek Pfizeru-BioNTechu na druhé čtvrtletí a měli bychom využít velkou část z nich, abychom se co nejvíce přiblížili našemu vakcinačnímu cíli.

Pokud jde o možnost širšího omezení vývozu vakcín, domnívám se, že je třeba o něm vážně uvažovat v případě, že výrobce neplní své závazky vůči EU. Slyšeli jsme Ursulu, že od konce ledna bylo z EU vyvezeno 43 milionů dávek, přičemž všem členským státům EU bylo dosud dodáno pouze 88 milionů dávek z 2,3 miliardy.

Doufám, že prezident Biden bude konstruktivní a odstraní některé zákazy vývozu, které USA zavedly, aby se rozšířila kapacita pro výrobu vakcín v Evropě.

Podporuji také společné řešení tzv. Digitálních zelených certifikátů. Potřebujeme sice získat více údajů o imunitě a účinnosti vakcín, a to i v souvislosti s mutacemi, ale je to vítaný krok vpřed. Musíme mít takový systém, který bude interoperabilní a připravený k použití. Otázka, jak přesně budeme certifikát používat, by měla být ponechána na rozhodnutí členských států.

Jak jsem již uvedl, jsme připraveni projevit solidaritu s našimi sousedy a partnery a přispět vakcínami. Bohužel, sdílení nebude možné, dokud nebudeme mít v EU dostatek vakcín pro naše občany.

Andrej Babiš, předseda vlády