Aktuálně

26. 3. 202120:42

Vláda prodloužila nouzový stav i všechna dosud platná krizová opatření

Vláda na mimořádném jednání v pátek 26. března 2021 rozhodla na základě předchozího souhlasu Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu do 11. dubna včetně. Zároveň do stejného data prodloužila i všechna dosud platná krizová opatření.

Důvodem prodloužení nouzového stavu je přetrvávající nepříznivá epidemická situace. Ačkoli v posledních dnech došlo k mírnému poklesu nárůstu nových pozitivně testovaných osob na covid-19 i počtu těžce nemocných pacientů v nemocnicích, vzhledem ke stále velmi vysokým hodnotám je důležité, aby epidemie byla i v dalších týdnech brzděna přísnými protiepidemickými opatřeními a pokračoval současný trend poklesu.

Vláda proto současně prodloužila platnost všech dosud platných krizových protiepidemických opatření, a to rovněž do 11. dubna. K jediné změně došlo u opatření omezujícím volný pohyb osob obyvatel mezi 21. hodinou a 5. hodinou ranní, přidala mezi výjimky cesty na shromáždění pořádané církví nebo náboženskou společností a účast na něm. Tato výjimka bude platit jen ve dnech 1. až 3. dubna 2021 vždy v čase od 21.00 do 23.59 hodin.

Ministerstvo zdravotnictví také upravilo opatření, které omezuje vstup do České republiky. V reakci na rozhodnutí Spolkové republiky Německo vyřadit ČR ze seznamu nejvíce rizikových zemí s mutující variantou viru se od neděle 28. března ruší povinnost pro řidiče v mezinárodní dopravě, kteří přes ČR tranzitují směrem do Německa, prokazovat se při vstupu do ČR negativním testem na covid-19. Německo totiž povinnost prokázat se negativním testem pro řidiče přijíždějící z ČR od neděle zruší.

Vláda také schválila nákup jednoho milionu testovacích antigenních sad do majetku Správy státních hmotných rezerv. Tyto testy má SSHR zajistit do 15. dubna na základě výsledků poptávkového řízení realizovaného za účelem nákupu antigenních testů pro samotestování pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a budou využity na testování zaměstnanců státního sektoru.

Výsledky vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-26-brezna-2021-187459/.