Aktuálně

2. 4. 202121:07

Úřad vlády se opět zapojil do akce Česko svítí modře na podporu lidí s PAS

Úřad vlády České republiky se i v letošním roce symbolicky zapojil do celorepublikové osvětové kampaně Česko svítí modře na podporu osob s poruchou autistického spektra. Do modrého světla se v noci z 2. na 3. dubna 2021 zahalila Kramářova vila, prvorepubliková dominanta letenského panoramatu, která od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády.

Osvětovou kampaň na podporu lidí s autismem pořádá platforma Naděje pro autismus již od roku 2014. Tradiční akce startuje 2. dubna, který OSN vyhlásila v roce 2007 jako Světový den zvýšení povědomí o autismu, a probíhá celý duben. Letos bude mít kvůli pandemii koronaviru omezenou podobu. Úřad vlády ČR a další instituce a organizace se k myšlence kampaně připojily tak, že v noci z 2. na 3. dubna nasvítily modře své budovy.

Letošní VIII. ročník kampaně se tematicky zaměřuje na Průkaz osoby s PAS a Komunikační soubor pro osoby s poruchou autistického spektra. Má veřejnosti vysvětlit, že na osoby s autismem mají současná protiepidemická opatření mnohem závažnější dopady než na zdravé lidi.

„Vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením se intenzivněji zabývá problematikou autismu od roku 2015. I já bych v této souvislosti veřejnost rád upozornil na existenci Průkazu osoby s PAS, kterým je možné prokázat, že se na jeho držitele vztahuje výjimka z povinného nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Chtěl bych zároveň poprosit praktické lékaře, aby vydávání těchto průkazů lidem s PAS, které mají v péči, mohli zajistit,“ připomněl premiér Andrej Babiš.

Komunikace s lidmi s poruchou autistického spektra

Komunikační soubor představuje materiály, které mají výrazně usnadnit komunikaci veřejnosti – odborné i laické – s osobami s autismem a naopak. Pomůže změnit chování společnosti k lidem s tímto handicapem. Najdete na stránkách Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením.