Aktuálně

15. 4. 202117:00

Premiér Babiš přijal v Kramářově vile nového předsedu slovenské vlády Hegera

Předseda vlády ČR Andrej Babiš přijal ve čtvrtek 15. dubna 2021 v Kramářově vile předsedu vlády Slovenské republiky Eduarda Hegera. Jak je tradicí, vedla první zahraniční cesta slovenského premiéra právě do Prahy. Oba státníci jednali o aktuálním vývoji pandemie covid-19, o spolupráci v oblastech ekonomiky, obrany nebo energetiky.

„Chtěl bych poděkovat panu premiérovi Hegerovi, že přijel na oficiální návštěvu do ČR, a to i přes složitou situaci, ve které se nacházíme. Měli jsme možnost probrat aktuální otázky vztahů mezi našimi zeměmi, hlavní téma byl vývoj pandemie covid-19. Cením si té tradice, že první zahraniční cesta nového slovenského premiéra vede do Prahy a obráceně. Svědčí to o vynikajících vztazích, které mezi našimi zeměmi máme,“ řekl premiér Babiš.  

Slovenský premiér Heger uvedl, že Slovensko věnuje České republice 10.000 vakcín společnosti Moderna. „Já bych chtěl poděkovat za to symbolické gesto,“ dodal Andrej Babiš.

Oba premiéři hovořili rovněž o spolupráci Visegrádské skupiny nebo Slavkovském formátu. Důležitým tématem jednání byla i oblast obranné spolupráce. Oba šéfové vlád ocenili v první řadě zásadní zapojení české i slovenské armády v boji s covidem, která hraje v obou zemích nezastupitelnou roli.

Armády obou zemí budou nyní ještě více spolupracovat na zahraničních misích. „Od května budou čeští a slovenští vojáci společně působit v rámci polního chirurgického týmu v Afghánistánu a Slovensko nově vyšle své vojáky také do Mali, což nabízí nový prostor pro sdílení zkušeností, protože naše armáda je v regionu Sahelu velmi aktivní,“ dodal český premiér.

Oba premiéři jednali rovněž o Národním plánu obnovy pro čerpání prostředků z tzv. recovery fondu EU. Diskutovali také o energetice a s tím spojené dostavbě slovenské jaderné elektrárny Mochovce a o českém projektu dostavby Dukovan. Andrej Babiš také řekl, že doufá, že se v září podaří zrealizovat společné zasedání vlád obou zemí.