Aktuálně

18. 4. 20219:56

Vyjádření k okolnostem vyhoštění 18 zaměstnanců ruské ambasády

Vyjádření předsedy vlády České republiky Andreje Babiše:Česko vyhostí 18 zaměstnanců ruské ambasády. Existuje důvodné podezření ze zapojení důstojníků ruské tajné služby GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Oceňuji práci našich bezpečnostních složek, policie a zejména Národní centrály proti organizovanému zločinu na odhalení této bezprecedentní skandální akce.

Hovořil jsem také s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, informoval jsem ho o případu Vrbětice a vyhoštění 18 zaměstnanců ruské ambasády. Na příští Evropské radě budu naše partnery podrobně informovat.

Vyjádření 1. místopředsedy vlády, ministra vnitra a ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka:Orgány činné v trestním řízení stále vyšetřují okolnosti a podezření zapojení agentů ruské tajné služby GRU ve výbuchu ve Vrběticích. V pátek jsme se dozvěděli jednoznačné informace, že na našem území probíhaly operace ruských tajných služeb.

Po poradě s prezidentem a premiérem jsem se rozhodl vyhostit všechny pracovníky ambasády Ruské federace v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských služeb GRU a SVR. Do 48 hodin musí ČR opustit 18 pracovníků ruské ambasády. To vysvětluje, proč jsem nemohl otevřeně hovořit o své cestě do Moskvy. Byl jsem cílem mediální a politické kritiky, ale nemohl jsem postupovat jinak. Vše se událo velmi rychle a museli jsme postupovat v zájmu českých občanů.“ Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí.