Tiskové konference

19. 4. 202119:34

Tisková konference nejvyššího státního zástupce a ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu, 19. dubna 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na brífinku ohledně trestního oznámení v záležitosti týkající se Vrbětic. Nejprve bych chtěla o slovo požádat nevyššího státního zástupce pana Pavla Zemana.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce: Dobrý den, dovolte, abychom před vás předstoupili dnes. My jsme se zúčastnili s panem podplukovníkem Mazánkem, ředitelem NCOZ, části dnešního zasedání vlády v tom rozsahu, kde se vláda věnovala Vrběticím. Zároveň jsme přemýšleli, jakým způsobem můžeme zveřejnit některé informace z trestního řízení, poněvadž vidíme veřejný zájem na informování veřejnosti o průběhu tohoto trestního řízení. Na druhou stranu rovnou na začátku říkám, že to je velice limitováno tím, že to trestní řízení probíhá a ještě probíhat bude.

To znamená, na konci dáme i prostor na nějaké tři dotazy, ale zároveň si vyhrazujeme tu možnost případně dotaz nezodpovědět, pokud bychom skutečně nemohli s ohledem na probíhající trestní řízení.

Chceme, aby to vysvětlení, pokud možno, bylo jasné, k Vrběticím, a aby bylo jasně zřejmé, co orgány činné v trestním řízení od roku 2014 do dnešní doby v podstatě dělaly, poněvadž je zřejmé, že může zaznívat kritika, že to vyšetřování probíhá příliš dlouho.

Musím předeslat to, že dozorovým státním zastupitelství je v tomto případě Krajské státní zastupitelství v Brně, a tudíž by přirozeně tuto informaci měl podávat pan krajský státní zástupce. Nicméně já jsem si pro účely tohoto vystoupení jednak požádal o podklady, které nyní budou prezentovat, informace, a jednak vystupuji po vzájemném souhlasu.

To znamená, asi na začátek zopakuji to, co je zřejmé –  že od října 2014 probíhají úkony trestního řízení ve vztahu k výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, a to dne 16. října 2014 a 3. prosince 2014.

Oba sklady, které vybuchly, byly pronajaty ostravské společnosti a obsahovaly vojenský materiál, který měl být v nejbližších dnech vyskladněn, a to převážně bulharskému odběrateli. Pracujeme s vyšetřovací verzí, že cílem útoku byl tento vojenský materiál směřující do Bulharska a k výbuchu tedy nemělo dojít na území České republiky.

Délka trestního řízení byla mimo jiné ovlivněna vlastně délkou ohledání místa činu, což si možná v dnešní době málokdo uvědomuje. Ale toto probíhalo v závislosti na postupu pyrotechnických a dalších likvidačních prací. Záviselo to také na množství úkonů trestního řízení a nutných analýz.

Ta situace po výbuchu byla taková, že sklady byly kompletně zničeny a munice rozeseta do širokého okolí, a areál byl tak de facto nepřístupný. Pyrotechnické práce skončily teprve na podzim roku 2020, v říjnu minulého roku a následně se dokončuje i ohledání místa činu

 V období výbuchu prvního skladu byly k jeho návštěvě objednány dvě osoby, obchodníci se dá říci, kdy následně bylo zjištěno, že tyto osoby užívaly falešnou identitu občanů Moldavska a Tádžikistánu. Dalším prověřováním bylo zjištěno, že tyto dvě osoby přicestovaly do České republiky několik dní předem za užití krycích dokladů Ruské federace. Ubytovali se v Praze a následně v Ostravě.

Následně bylo zjištěno, že se jedná o stejné osoby, které byly spojovány s útoky jedem v Salisbury v roce 2018. V průběhu vyšetřování mohu říci, že bylo zajištěno velké množství stop a důkazů, mezi jinými právě i fotokopie pasů podezřelých, a na základě kriminalistického zkoumání, což bych podtrhl, kriminalistického – nebylo to nějaké pouhé porovnání dvou fotek – kriminalistického zkoumání byly následně ztotožněny právě s útočníky ze Salisbury v roce 2018.

Na závěr mohu říci pouze to, že orgány činné v trestním řízení disponují větším množstvím důkazů, pochopitelně. Tyto však v současné chvíli s ohledem na probíhající šetření nemůžeme zveřejňovat. To je za orgány činné v trestním řízení zhruba vše. Dávám prostor pro tři dotazy.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Jestli ještě chce reagovat pan Mazánek?

Jiří Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu: Ne, děkuji. Takhle to stačí.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Takže tedy prostor pro tři dotazy. Česká televize.

Mariana Novotná, Česká televize: Dá se tedy, prosím, tohle vaše tvrzení, pane Zemane, brát tak, že existují nezpochybnitelné důkazy o tom, že právě tyto dvě osoby, tito dva ruští agenti, o kterých se mluví, pánové Myškin a Čepiga, mají co do činění s výbuchem ve Vrběticích, že za ním stáli, nebo za těmi výbuchy? Děkuji.

Jiří Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu: Můžeme prohlásit, že tyto dvě osoby je možné spojit s událostí výbuchu ve Vrběticích.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz, Reuters.

Robert Müller, Reuters: Dobrý den, já bych měl dotaz taky na pana nejvyššího státního zástupce o tom bulharském spojení, které jste zmínil. Ta firma, o kterou se má jednat, pana Gebreva, tak dnes se vyjádřila v tom smyslu, že nikdy žádný materiál z České republiky jinam transferovat nechtěla, což vlastně trochu koliduje s tou verzí. Tak jestli se můžete vyjádřit? Děkuju.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce: Tak já bych věřil důkazům, které máme zajištěné my.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak ještě je tady prostor pro jeden dotaz. Pokud… Ano, ještě Česká televize.

Mariana Novotná, Česká televize: Možná ještě, jestli můžete říct, odkdy byly právě tyto dvě osoby spojované právě s tím výbuchem ve Vrběticích? Kdy jste s tou verzí začali pracovat? Děkuju.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce: Tak to vyplývá trošku z toho logického sledu událostí. Nemohli jsme je začít spojovat vlastně se Salisbury dříve než po tom roce 2018. To znamená, zhruba v tom období to probíhalo.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkujeme, pro tuto chvíli je to vše. Za chviličku na viděnou u tiskové konference po jednání vlády.