Tiskové konference

22. 4. 202115:10

Tisková konference k výsledkům jednání české diplomacie a reakci ČR, 22. dubna 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na brífinku premiéra, prvního vicepremiéra a ministra zahraničních věcí k výsledkům jednání české diplomacie. Nejprve předseda vlády pan Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, chceme vás seznámit s rozhodnutím, ke kterému jsme společně dospěli na základě informací ke kauze Vrbětice zveřejněných v posledních dnech, a to hlavně na základě následných reakcí Ruské federace.

Česká republika je suverénní a sebevědomý stát a důkazy o teroristickém aktu na našem území, které máme k dispozici díky práci tajných služeb, policie, NCOZ, jsme nemohli a nemůžeme nechat bez reakce.

Jasně říkám, že to není situace, která by nás těšila. Nejde nám v žádném případě o eskalaci. Česká republika má zájem na korektních vztazích s Ruskou federací na bázi dvou svrchovaných států.

Doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost své reakce, ale náš návrh, jak uklidnit situaci, zůstal bez odpovědi. Proto jsme se rozhodli naprosto adekvátně reagovat. O našem kroku je plně informovaný pan prezident a podporuje jej.

Závěrem bych chtěl poděkovat za profesionální práci panu vicepremiérovi Hamáčkovi a ministru zahraničí panu Kulhánkovi, které nyní požádám o detaily.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, první vicepremiér pan Hamáček.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Děkuji, dámy a pánové. Celá tato věc byla a je obrovskou bezpečnostní výzvou pro Českou republiku. A já jsem rád, že jsme zvládli asi největší problém, který byl před námi v této oblasti za posledních několik desítek let. Česká policie, české služby, celá bezpečnostní komunita obstála a nám se podařilo za prvé ukázat na to, jak to bylo doopravdy v tom roce 2014 ve Vrběticích, a následkem toho i rozbít dvě kompletní rezidentury ruských služeb SVR a GRU.

Velký dík patří všem, kteří strávili hodiny, dny, týdny, možná měsíce a já chci ujistit všechny občany České republiky, že za ty poslední dny, které byly hektické, jsme vždycky měli na mysli hlavně jejich bezpečnost a to bude naší prioritou i do budoucna.

Za Ministerstvo vnitra ta role teď přichází na diplomacii. Já jsem rád, že jsem mohl být u těch prvních jednání s našimi spojenci v roli ministra zahraničí a mám plnou důvěru v mého nástupce, který vám sdělí, jaké jsou další kroky České republiky. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Přesně tak, ministr zahraničních věcí pan Kulhánek.

Jakub Kulhánek, ministr zahraničních věcí: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Jak jsem opakovaně řekl, netěší mě to aktuální diplomatické napětí mezi Českou republikou a Ruskou federací. My jsme nicméně museli reagovat na kauzu Vrbětice a tu zpackanou operaci ruské vojenské rozvědky a flagrantní narušení naší suverenity. Při tom zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová materiální škoda. Proto jsme se rozhodli vyhostit osmnácti důstojníků ruských tajných služeb pod diplomatickým krytím, které identifikovaly naše služby.

Byla to reakce suverénní a sebevědomé země. Rusko naproti tomu reagovalo naprosto neadekvátně. Vyhostilo dvacet našich diplomatů, kteří nic neprovedli, jen pracovali pro Českou republiku.

Jak víte, včera jsem si předvolal ruského velvyslance v Praze. Panu velvyslanci jsem sdělil, že pokud se do dnešních 12.00 nebudou moci vrátit do Moskvy všichni naši vyhoštění diplomaté, snížíme počet pracovníků na ambasádě Ruské federace v Praze tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

Ruská federace do dnešního poledne neodpověděla. Rozhodli jsme se proto reagovat takto: Podle článku 11 Vídeňské úmluvy zastropujeme počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze na současném stavu naší ambasády v Moskvě. Toto rozhodnutí je platné ode dneška. Ruská strana bude mít čas na stažení svých lidí do konce května.

Postup podle článku 11 Vídeňské úmluvy je standardní diplomatický nástroj, který nám umožňuje zastropovat počet pracovníků na ambasádě. Nechci nic zbytečně eskalovat, to ostatně není role ministra zahraničí, ale Česko je sebevědomá země, a tak se bude chovat.

Není to namířeno proti Rusům nebo proti ruskému národu. Je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území. Mysleme na to – není to proti obyčejným Rusům, kteří u nás žijí, pracují a studují.

Ty následující kroky budeme s ruskou stranou komunikovat standardní diplomatickou cestou. Česká republika chce postupovat dle diplomatické praxe. Jsme připraveni s ruskou stranou do budoucna jednat o nastavení počtu pracovníků na našich diplomatických misích tak, aby byl umožněn účinný výkon jejich funkcí. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana.

Chtěl bych také moc poděkovat za podporu od našich spojenců. Mluvil jsem včera s šéfem NATO Stoltenbergem, dnes s velvyslanci NATO a německým ministrem zahraničí Maasem. Stojí za námi celá Evropská unie a Severoatlantická aliance. Ve svých prohlášeních nás členské státy obou organizací jednoznačně podpořily a odsoudily postup ruské strany.

A na závěr mi ještě dovolte poděkovat tady panu vicepremiérovi v té jeho náročné dvojroli ministra vnitra a ministra zahraničí, kterou sehrál při zvládání a řešení té vrbětické kauzy, a samozřejmě také děkuji panu premiérovi.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: To je pro tuto chvíli vše, děkujeme a na viděnou zanedlouho na tiskové konferenci po jednání vlády.