Tiskové konference

10. 5. 202116:57

Tisková konference po jednání vlády, 10. května 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Nejprve bych chtěla o slovo požádat ministra zdravotnictví pana Arenbergera.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Dobré odpoledne, dámy a pánové. My když jsme sem teď přicházeli, tak jsme se shodli na tom, že tento typ tiskovek je výrazně příjemnější, než to bylo před časem, kdy se uzavíralo. Teď se rozvolňuje a myslím, že jsme se do toho díky tomu, že epidemiologická situace nám to zatím umožňuje, tak se celkem snažíme, aby ten návrat zpátky do běžného života byl co nejrychlejší.

To samozřejmě neznamená, že ta situace je naprosto bezpečná. Proto jsme tady všichni v respirátorech a doufáme, že i v jiných prostorech, které jsou uzavřené, že je všichni nosí.

Dnes jsme podle balíčku číslo čtyři velmi významně pokročili jak ve školství, což nám tady potom řekne pan ministr Plaga, tak v kultuře, kterou vlastně můžu říct já. Ne, máme tady pana ministra kultury, ano, tak mu to neseberu, protože je to jeho významná práce a určitě na to všichni čekají, a to nejen, co se stane 17. 5., jako že vás napínám, tak se stane, ale také možná s výhledem, co se stane 24. 5.

Stejně tak ve sportu to bude probíhat jako v kultuře. Takže pokud uslyšíte od pana ministra, jak je to v kultuře, stejně tak to bude probíhat ve sportu. Já bych pouze doplnil, že organizovaný amatérský sport venku může probíhat s třiceti osobami, a to už nejen u mládeže do 18 let, ale ve všech věkových kategoriích.

Dále potom rozvolňujeme také zoologické zahrady. Už tam nemusí být jenom dvacetiprocentní kapacita, ale padesátiprocentní a apelujeme na provozovatele, aby nějak vyřešili příchozí, a to třeba objednávkovým systémem, aby se zbytečně nehromadili zájemci o návštěvu přímo před pokladnami.

Máme tu také zahrádky restaurací, ale nebudu panu vicepremiérovi do toho mluvit. A ze zdravotnického hlediska povolujeme od 17. 5. také návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních, ale zase za definovaných protiepidemických podmínek.

Jinak od zítra ještě doplňujeme to, co se řešilo přes víkend, to znamená, že tetovací studia mohou začít také pracovat, a zároveň že v lázních platí antigenní testy. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další pan vicepremiér Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, dámy a pánové. Dobrá zpráva pro všechny provozovatele zahrádek v rámci restaurací. Od 17. 5. je možné provozovat zahrádky, a to v následujícím režimu: Čtyři hosté u jednoho stolu, pokud se nejedná o příslušníky jedné domácnosti, současně vzdálenost mezi jednotlivými stoly je alespoň 1,5 metru a stejně tak by měla být vzdálenost alespoň 1,5 metru od případně kolemjdoucích osob. Jinými slovy tedy od ulice, od chodníku nebo od silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra. Současně se nijak dále už neomezují zahrádky ve smyslu celkového počtu osob do dané lokality, do dané zahrádky.

Je ještě důležité říct, že bude možné býti hostem za předpokladu, že se prokáži buď tím, že jsem byl očkován, nebo tím, že jsem byl testován, a to všemi možnými druhy testu, počínaje PCR testy, antigenními testy z testovacích center nebo z pracoviště anebo samotesty, případně si mohu i přinést svůj vlastní samotest a na místě se otestovat, pokud mi třeba nebude nabídnut daným provozovatelem. Současně to platí pro všechny, kteří prodělali covid-19 alespoň, respektive nebylo to déle než 90 dnů.

Krátce jsme diskutovali rovněž o režimu hotelů a restaurací, respektive konkrétně hotelů a penzionů, restaurace jsme zatím neřešili nějak detailně. Ale hotely a penziony by s největší pravděpodobností měly být puštěny 24. 5. s tím, že já příští pondělí přinesu na vládu návrh, aby tam nebylo žádné omezení. To znamená, aby hotely a penziony byly puštěny, aniž by se specifikovalo, že tam bude stoprocentní, padesátiprocentní, sedmdesátiprocentní obsazenost. Jinými slovy říkáme plná možná obsazenost. Samozřejmě opět za předpokladu testu, očkování, případně toho, že dotyčný zákazník nebo host prodělal covid.

Současně ještě došlo k drobným úpravám, například charakteru tetovacích studií. Tam jsme definitivně vyjmuli z opatření Ministerstva zdravotnictví tu větu, která se týkala porušování integrity kůže. Přeloženo do češtiny to znamená, že mohou bez problémů tetovací studia fungovat jak na bázi konzultační, tak samozřejmě na bázi přímého vykonávání živnosti čili tetování.

Za mě vše, děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr školství pan Robert Plaga.

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Tak dnešní debata o návratu dětí do škol byla zaměřena na možnost zrušení rotační výuky a já jsem rád, že mohu oznámit, že s účinností od 17. 5., od příštího pondělka, tak první stupně základních škol po celé České republice se vrací ke standardní prezenční výuce, to znamená bez rotací. A epidemická situace umožňuje, aby v těch sedmi krajích, kde rotačně začala výuka druhých stupňů 3. 5., tak abychom v těchto sedmi krajích od příštího pondělka přešli na ten bezrotační způsob výuky i u druhých stupňů.

To znamená střední Čechy, Praha, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj jsou těmi kraji, kde od 17. 5. i druhý stupeň přestane rotovat a bude v tom standardním prezenčním schématu fungovat dál.

Od 24. 5. by pak k tomu měly přibýt i ty zbývající kraje, a tedy 24. 5. v těch zbývajících sedmi krajích by byla zrušena rotační výuka druhých stupňů a zároveň v celé České republice by se vrátily k teoretické výuce školy střední. Podotýkám od 24. 5.

Zároveň jsme dnes schválili to, co jsme avizovali ve čtvrtek, to znamená definitivně je schválena ta perioda PCR testování ve školách, kde školy mohou přejít na PCR testování s úhradou státu ve výši 200 korun za provedený PCR test na frekvenci jedenkrát za čtrnáct dnů.

Jsem velmi rád, že v tuto chvíli je úspěšně dokončován ten tendr státních hmotných rezerv na nákup více než 5,6 milionu kusů antigenních testů pro naše školy, a zároveň jsem v pátek vyzval předsedu státních hmotných rezerv, aby vypsal další tendr na zbývající testy, které budou školy potřebovat do konce školního roku. Je to téměř pět milionů dalších kusů testů a ta soutěž by se měla rozběhnout v návaznosti na tu dnešní skončenou.

To jsou zprávy, které, věřím, že jsou dobré pro oblast školství, a ten nákup antigenních testů a pravidla pro PCR testování ve školách jsou dalšími kroky k tomu, aby ten návrat do škol byl nejenom bezpečný, ale i trvalý. A o to nám všem jde. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. A po dlouhé době také ministr kultury pan Zaorálek.

Lubomír Zaorálek, ministr kultury: Ano, děkuji a přeji vám dobré odpoledne. Já jsem také rád, jako moji kolegové, že i v kultuře můžeme začít mluvit o obnovení kulturního života. Samozřejmě, že jsme už měli možnost zahájit provoz galerií a muzeí, ale teď přichází vlastně to, na co se čekalo zvlášť, a to je určitá forma živé kultury.

Takže teď dnes vláda dala poprvé prostor pro obnovování kultury živé. A to, co bude možné, to bude platit od 17. 5. Platí, že od 17. 5. bude možné pořádat akce venku, kulturní, maximálně pro 700 návštěvníků, samozřejmě se všemi omezeními. To znamená, že návštěvníci musí splnit jednu z těch podmínek čtrnáct dní od ukončeného očkování, devadesát od prodělání onemocnění nebo PCR test nebo antigenní test, respirátory, vzdálenosti. To znamená všechna ta hygienická opatření, ale bude možné už v týdnu od 17. 5. pořádat takovýto typ akce venku.

Co se nepovedlo oproti původní dohodě, kterou jsme měli se zdravotnictvím, a co nepřešlo přes epidemiologickou radu, tak to je, že ještě nebudou možné akce uvnitř. Takže v tom nejbližším týdnu ještě nebude možné akce plánovat uvnitř, od 17. 5. nebudou ještě možné akce uvnitř, ale vláda přijala usnesení, ve kterém se řeklo, že pokud bude pokračovat ten současný příznivý trend – my bychom měli docílit během dalšího týdne vývoje na 75 na 100 000, což  vypadá příznivě, jak řekla paní hlavní hygienička – tak vláda souhlasila se záměrem, aby s účinnosti od 24. května byly umožněny akce, maximální ovšem přípustný počet přítomných diváků nesmí být vyšší než padesát procent celkové kapacity míst k sezení a celkový počet přítomných osob nesmí být větší než 500 ve vnitřních prostorech a tisíc v prostorech vnějších.

Takže pokud se nezhorší ten současný vývoj a bude pokračovat jako dosud, tak by od 24. května bylo možné pořádat tento typ akcí – venku tisíc, uvnitř 500 a opět se všemi těmi omezeními, které se týkají respirátorů, testů, hygieny i vzdáleností a podobně.

A zároveň k tomuto usnesení, které by se týkalo vývoje po tom 24. 5., zároveň jsme se s ministrem zdravotnictví vlastně dohodli na určité strategii nebo jakýchsi balíčcích obnovení kulturního života v nejbližších měsících, což je něco, co vám dáme k dispozici, nebudu to tady podrobně líčit. Ale je to podle mě něco, co kultura strašně potřebovala a co jsem se snažil celou dobu prosadit. Aby tady byla určitá první představa a plán toho, jak bude život vypadat nejen v květnu, v červnu, ale také v létě. A aby bylo možné podle toho začít plánovat.

Takže já jsem rád, že s ministrem zdravotnictví jsme tuto dohodu učinili, a my vás o obsahu té širší dohody budeme informovat a dám vám ji všem k dispozici.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. První dotaz, Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Dobrý den, budu mít několik dotazů. Nejprve mezioborová skupina MeSES doporučuje vyčkat se změnami do té doby, než bude jasné, než bude úplně vyhodnoceno to dnešní rozvolňování. Ona píše, že podle ní by to vyhodnocení mělo být za deset až čtrnáct dnů. Vy přesto navrhujete další zrušení zákazů už za sedm dnů. Tak s jakými argumenty se nebudete tímto doporučením řídit? Pak bych se ještě chtěla zeptat na ty hotely a penziony. V tom vašem navrženém harmonogramu, v těch balíčcích, je to ve čtvrtém balíčku s dvacetipětiprocentní kapacitou. Tak bych se chtěla zeptat, proč jste to nakonec změnili, že to bude od 24. a že to bude se stoprocentní kapacitou? Pak bych se chtěla ještě zeptat. Měli jste dnes řešit bojová vozidla pěchoty. Tak s jakým výsledkem? Pan vicepremiér tam měl ten rozpor, tak jak nakonec ta debata skončila? Děkuji.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Co se týče toho prvního dotazu: Se skupinou MeSES jsme v kontaktu a já myslím, že i v souladu, protože ta další rozvolňování, která se právě kvůli kulturním pracovníkům musí připravovat dopředu, tak jsme je proto signalizovali vlastně v tom následujícím týdnu, ale pochopitelně všechno je stále vázáno na epidemickou situaci. Takže pokud by to epidemická situace v nějakém z těch parametrů naprosto neumožňovala, tak samozřejmě musíme zatáhnout za záchrannou brzdu a posunout to.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Co se týká nejdříve těch hotelů, tak ano, byla varianta, že by v příštím týdnu za předpokladu, že by byla incidence 75, mohly jít hotely v režimu 25 procent, což ale bylo pro hoteliéry a penziony nedělatelné. S tím souhlasíme. To znamená, jdeme radši na variantu jistější. To znamená, posouváme to o týden na 24. za podobných podmínek vlastně, jako byla kultura nebo bude kultura, s tím ale, že jsme se shodli na tom, že v dané chvíli už nedává smysl to dále dělit, aby tam byla třeba kapacita poloviční nebo čtvrtinová.

Zejména s ohledem na některé menší penziony nebo menší hotely, které mají třeba pět pokojů, sedm pokojů by nedávalo smysl, kdybychom to začali třídit, že bychom začali rozlišovat, jestli hotel má mít kapacitu 300 hostů nebo 500 hostů. Nota bene bychom to museli specifikovat, jestli je to podle počtu hostů, nebo jestli je to podle počtu pokojů. Velmi komplikovaně by se to kontrolovalo.

Navíc si uvědomme to, že celá řada ubytovacích zařízení stejně byla otevřena pro firemní klientelu. Takže jdeme radši cestou bezpečnosti. Nikoliv příští týden, ale za čtrnáct dní, a pro hotely a penziony je to jednoznačně výhodnější. Už jim nebudeme nijak redukovat kapacitu.

Co se týká BVP, tak nebyl to bod k projednání ani bod s usnesením. Pouze to byl bod pro informaci o stavu dané věci. Vláda o něm nijak nejednala, přijala tuto informaci. Tím to skončilo.

Klára Bazalová, Česká televize: A ten váš rozpor?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Náš rozpor se neřešil, protože to nebyl bod pro usnesení a nebyl to bod pro schválení. Pouze to byl bod pro informaci. My si stojíme stále, myslím tím teď Ministerstvo průmyslu a obchodu, za tím, co jsme říkali. To znamená, z našeho úhlu pohledu by bylo lepší, kdyby se to realizovalo tak, že by se v České republice vyrábělo, vyvíjelo, spolupracovalo s univerzitami, s výzkumnými institucemi. Zde by se tvořila přidaná hodnota a bylo by to i možné exportovat například na Slovensko. Ale respektujeme, pokud Ministerstvo obrany na to prostě bude mít jiný názor a pokud bude chtít dokončit to výběrové řízení v tom současném stavu. My jsme pouze považovali za správné na to upozornit.

Lubomír Zaorálek, ministr kultury: Já bych jen ještě řekl, proč si myslím, že je potřeba začít uvolňovat živou kulturu. Mám pro to jeden silný argument. Když se podívám na země v Evropě, které jsou na tom dnes rozhodně srovnatelně s námi, nebo dokonce jsme na tom v této chvíli o něco malinko lépe, tak se podívejte – takové Rakousko 19. 5. bude mít uvnitř možnost pořádat akce pro 1 500 lidí. My 24. 5. navrhujeme 500. Oni 1 500, my 500. Francie bude mít 19. 5. 800 uvnitř.

To znamená, ta čísla, která my navrhujeme a které jsme dohodli se zdravotnictvím, jsou i v porovnání s těmito zeměmi střízlivá. To není žádné překotné. Myslím si ale, že je nutné s tím začít, že se musíme naučit žít s tím virem, protože tady nějakou dobu budeme muset s ním počítat stále. A připadá mi, že vzhledem k tomu, jak se ta situace vyvíjí, tak prostě je potřeba tu kulturu do toho života se naučit pouštět. Takže já si myslím, že byl nejvyšší čas začít, a nemyslím si, že to je překotné. Naopak že je to dnes už nutné s tím začít.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Prima.

Šimon Pilek, CNN Prima NEWS: Já bych měl celkem tři dotazy. Ty první dva by mířily na pana ministra zdravotnictví, pana Arenbergera. Podle některých epidemiologů je totiž potřeba být opatrní před mutacemi z různých zemí, aby se ty mutace nezavlekly do České republiky. Tak jestli třeba vláda neuvažuje nad tím, že by se třeba zpřísnily podmínky pro cestování do České republiky. Ta druhá věc se týká očkování dětí kategorie 12 plus, které se blíží. Tak jestli máte už představu, kdy se s očkováním dětí začne u nás? A ta třetí je potom obecná otázka a ta míří na to rozvolnění, které jste tady dnes prezentovali. Tak jestli už je skutečně definitivní, anebo jestli kabinet ještě bude zasedat, jako už zasedal třeba ve čtvrtek, kdy se potvrdí a vyhodnotí ta incidence a další ukazatele? Děkuju.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Já také děkuji. Samozřejmě před mutacemi opatrní být musíme. Proto i ti, kteří třeba jsou očkováni, tak stále nosí ochranu úst a nosu, máme režimová opatření a je to správný postup. Musíme si uvědomit, že prostě ten život se bude vracet k tomu, co jsme měli před pandemií, relativně pomalu. Ale myslím si, že s nějakými drobnými omezeními se celkem rychle dostaneme do velmi únosných situací.

Co se týče očkování 12 plus, my musíme počkat na to, jak rozhodne nebo přijme výsledky klinických studií Státní ústav pro kontrolu léčiv na podkladě rozhodnutí Evropské lékové agentury. Já jsem optimista v tom, že očkování 12 plus až tedy 16 respektive 18 plus se přiblíží ještě. Teď nechci říkat nějaká přesná čísla, ale dovedu si představit, že prostě už o prázdninách se můžeme do této situace dostat a že bude možnost očkovat i tuto věkovou kategorii.

Co se týče rozvolňování, jestli je definitivní to, co jsme tady dneska přednesli. To, co se týká data 17. 5., je definitivní, tam už nebudeme ve čtvrtek nijak korigovat. Dokonce pokud se nic nezmění v nějaké jiné oblasti, tak ve čtvrtek vláda už zasedat nebude. Čili tohle budou mimořádná opatření, která budou vydána dnes a měla by být s účinností od 17. 5.

Ty ostatní body, které jsme předeslali 24. 5., tak vzhledem k závaznosti usnesení vlády, které jsme udělali přinejmenším v oblasti kultury, tak by měly platit také. Stejně tak si myslím, že proběhnou i střední školy a zrušení rotací v těch zbývajících krajích, pokud opravdu nedojde k něčemu dramatickému.

A možná jenom ještě taková třešnička na dortu pro ty, kteří očekávají, jak to bude se školami v přírodě a jak to bude s letními tábory. Takže školy v přírodě bychom rádi zahájili od 31. 5. pro ty, kteří se na to chtějí připravovat. Samozřejmě tam zase bude potřeba ještě doladit protiepidemická opatření, ale to datum, kdy by se měly rozběhnout, je právě tohle.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další, Český rozhlas.

Václav Štefan, Český rozhlas: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dopadl tedy ten tendr na dodavatele nových antigenních testů pro školy? Minulý týden zaznělo, že dnes by vláda chtěla zveřejnit ten výsledek. Pak bych se chtěl zeptat na registraci k očkování Dnes od půlnoci se tedy mohou registrovat lidé ve věku od 45 let, tak od kdy by se mohla otevřít další kategorie? Jestli to bude opět po těch pěti letech věku nebo v té další fázi už to bude pro všechny? A dále se chci zeptat ohledně vakcíny od firmy AstraZeneca. Někteří lékaři se totiž potýkají s tím, že lidé tuto vakcínu odmítají, a musejí je doslova přemlouvat. Tak jestli nezvažujete, že by byla AstraZeneca dostupná u praktiků úplně bez registrace? Aby tedy zbytečně případně nedocházelo k nějakým průtahům. Děkuji.

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy: Co se týká té první odpovědi, respektive první otázky na ten tendr, tak podle informací, které jsme dostali, tak ten tendr státních hmotných rezerv dle specifikace Ministerstva zdravotnictví na testy do škol proběhl úspěšně. V tuto chvíli se finalizuje to vyhlášení té nejvýhodnější nabídky.

To znamená, ta dobrá zpráva je, že dodavatel 5,6 milionu kusů testů vyhověl, a já předpokládám, že všechny ty věci, které na to navazují, to znamená podepsání smlouvy, dodávka těch testů, kdy první polovina má být dodána nejpozději do 17. 5., druhá polovina o týden později, tak že proběhne.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Co se týče registrace očkování 45 plus, to je myslím další dobrá zpráva pro ty, kteří jsou ve věkové kategorii 45 až 49, takže nezapomeňte se dnes od půlnoci probudit nebo nejít spát a zaregistrovat se, protože si myslím, že je to obrovská příležitost nejen pro ty, kteří se chtějí cítit bezpeční, ale zároveň kteří třeba plánují cestování někam do zahraničí, protože vám to výrazně usnadní pohyb přinejmenším v Evropské unii, ale určitě i jinde.

Jinak my samozřejmě zvažujeme další rozvolnění a to padne asi ještě zřejmě příští týden, kdy bychom otevřeli další skupinu 40 plus, ale já jsem na páteční tiskové konferenci zmínil, že ty kategorie dáváme postupně v těchto blocích kvůli tomu, aby se nezahltil počítačový systém, který registruje ty zájemce o očkování. Ale pan plukovník Šnajdárek, který to má na starosti, tak mi vzkázal, že by zvládli i několik milionů registrovaných, takže já myslím, že tento důvod odpadá a že určitě otevřeme očkování potom už té velké skupině, která je v řádu milionů, to znamená16 plus zatím, případně pokud budou už data a registrace i pro mladší skupiny, tak i pro ně.

Zatím co se týče AstraZenecy, tak si myslím, že ten zájem je stále. I když třeba někdo má pocit, že by ji měl odmítnout, tak si myslím, že v ordinacích jí ještě není takový dostatek, abychom mohli jenom na základě toho, že se jedná o preparát, který, a myslím si, že trošku neoprávněně, někteří nechtějí, tak že bychom otevřeli i pro mladší věkové skupiny.

Já myslím, že těch zájemců je hodně, navíc ty nežádoucí účinky, které byly popsány a je jich opravdu extrémní minimum a už jsme to tady jednou zmiňovali, že v podstatě u kuřáků riziko vzniku trombózy je asi stokrát vyšší než u této vakcíny, stejně tak u žen, které užívají hormonální antikoncepci. Takže tady právě u té AstraZenecy je ta skupina, která nejvíc profituje a je na tom relativně bezpečná, jsou právě starší věkové skupiny, a proto si myslím, že ty fronty, které stále ještě jsou definovány u praktických lékařů, a my to s nimi řešíme a myslím, že se to velice rychle vyřeší, tak právě by měly využít toho, že AstraZeneca je k dispozici a že se dá dobře distribuovat bez nějakého složitého chladového řetězce k praktickým lékařům.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Nova.  

Linda Nguyenová, TV Nova: Dobrý den, já mám otázku na pana ministra zdravotnictví. Navázala bych na kolegu, který se ptal na cestování, a sice kvůli tomu, že s nadcházející letní sezonou někteří provozovatelé cestovních kanceláří volají po tom, aby se třeba ta pětidenní karanténa zrušila. Tak jestli v souvislosti s tím, že by mohly platit tzv. covid pasy, jestli se uvažuje právě o těch změnách. Že by i v případě, že dojde ke zhoršení epidemiologické situace v dané zemi, by ta karanténa vlastně pro navrátivší neplatila. Děkuji.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Ano, je to správná otázka. Covidové pasy samozřejmě výrazně usnadní cestování mezi zeměmi. Ale ono už v podstatě i dnes, pokud jste třeba očkováni, tak mezi některými zeměmi budou velmi rychle uzavřeny i bilaterální smlouvy a velmi se usnadní třeba akceptace očkování, zatím myslím mezi šesti zeměmi.

Tohle je v podstatě v gesci Ministerstva zahraničních věcí a my pouze nastavujeme ta naše vnitřní pravidla, jak hlavně akceptovat tu incoming turistiku, to znamená, co musí splňovat ten, který se vrací zpátky do České republiky na jedné straně, a také, což je ta správná turistika, tedy ti, kteří chtějí navštívit naši republiku a v tom případě jim pak nadefinujme do toho covidového pasu ty správné parametry. A určitě, jak už jsem tady zmiňoval, je dobře myslet na to být naočkován, protože to výrazně cestování usnadní.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, iDNES, pan Kopecký.

Josef Kopecký, iDNES.cz: Dobrý den, na pana ministra zdravotnictví: Jak daleko jste na ministerstvu v úvahách o tom, kdy bude muset dojít k přeočkování. Jestli za půl roku, nebo za rok? Protože registruju, že v médiích o tom diskutují různí experti, jak často se budeme muset očkovat, jestli každý rok a tak. K tomu cestování ještě, pan premiér minulý týden při interpelacích řekl, že již od 15. května bude možné pro občany České republiky cestovat do sousedních států plus do Maďarska a Slovinska, jestli se nepletu, v případě, že mají dokončené očkování. Vy jste tady naznačoval, že to jednání o tom probíhá, ale chci se zeptat, protože pan ministr zahraničí mi řekl, že se to skutečně má týkat pouze lidí s dokončeným očkováním, kterých, jak známo, není úplně mnoho. Zato jsou tady lidé, kteří měli, třeba v posledních 90 dnech prodělali covid, těch by možná bylo i víc než těch plně očkovaných. Čili jestli ještě budete nějakým způsobem tlačit na to, aby ta možnost cestovat do Německa, do Polska, na Slovensko byla i pro ty lidi, nejenom pro plně očkované, čili víceméně pro starší lidi, ale i pro lidi, kteří mají protilátky v krvi? Děkuji.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: O přeočkování se stále ještě diskutuje. Zatím nejsou zřejmě všechna data k dispozici, takže je to spíš celoevropská záležitost a my se k ní určitě připojíme. Jinak pracovně řečeno, ta pracovní verze je asi taková, že opravdu s přeočkováním musíme počítat. Dovedeme si představit, že ten režim bude podobný jako třeba u přeočkování proti chřipce, a to nejen kvůli tomu, že postupně ubývá aktivita protilátek nebo buněčné imunity u očkovaného s postupem času, ale také s výskytem případně nových mutací.

Čili ten režim bude asi podobný jako to je třeba u chřipky, a já myslím, že už jsme zaslechli třeba zprávy z Británie, kde už na podzim plánují přeočkování v těch skupinách, které byly očkovány v tom minulém období. Takže nějak podobně budeme očkovat. Naši experti říkají, že to přeočkování by mělo proběhnout asi do roka až roku a půl od předchozího očkování. Ale stále je to ještě otevřeno, tam bych zatím s těmi daty úplně stoprocentně nepracoval.

Co se týče cestování od zhruba 15. května, ta situace je taková, že to je taková ta první vlaštovka, jakým způsobem usnadnit cestování, a v tomto případě skutečně jenom na bázi očkování. Jedná se o bilaterální smlouvy mezi jednotlivými okolními zeměmi.

Konkrétně vím, že se jedná myslím o šest, zatím, zemí, čili nejsou to jenom sousedi, a jak mě informoval pan ministr zahraničí, tak by to závěrečné jednání mělo zřejmě proběhnout tento pátek na toto téma.

Jinak samozřejmě jak říkám, je to ta první vlaštovka. To, o čem vy mluvíte, že by se mělo všechno zohledňovat, je vlastně ten covidový pas, kde budou nahrány ty jednotlivé informace tak, aby v podstatě člověk se mohl v podstatě identifikovat, jestli je bezpečný, nebo bezpečný není. Ale ta databáze, která je s propojením s tím QR kódem, tam očekáváme také testování této databáze v polovině května, ale zřejmě během června teprve bude nabíhat ostrý provoz.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Seznam Zprávy.

Šimon Tratina, TV Seznam: Dobrý den, já mám dva dotazy na pana ministra zdravotnictví. S dovolením bych se vrátil k té epidemické situaci. Vy o tom rozvolnění rozhodujete na základě nějakých prognóz a modelů, tak u těch rozvolnění typu hotely bez omezení, zahrádky pracujete s nějakým epidemiologickým rizikem? Čekáte nebo nečekáte, že by ta nákaza v důsledku toho mohla nějak zrychlit? Pak bych se zeptal, jestli probíhá nějaká kontrola dodržování očkovací strategie, protože Seznam Zprávy zjistily, že například na Bruntálsku jedno očkovací centrum očkovalo za den desítky lidí, kteří byli pod padesát let i pod třicet let a nebyla to kritická infrastruktura. Tak jestli probíhá nějaká kontrola? A pak ještě jeden rychlý dotaz na pana ministra školství: Maturity, něco, co stojí za zmínku, byly nějaké požadavky na vás ze Sněmovny, co se týče vlastně nějakých úlev, tak jestli je něco, nějaká změna v téhle situaci? Díky.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Tak co se týče epidemické situace, my samozřejmě vycházíme z doporučení epidemiologů, kteří mají jak na jedné straně modely vývoje těch jednotlivých rozvolnění s ohledem na to, jak velkou skupinu to zasáhne, jak moc je taková činnost riziková. Je samozřejmě rozdíl, jestli jste někde na zahrádce skutečně ve volném prostoru, nebo jestli jste třeba uvnitř v restauraci při stejné činnosti, kde se nenosí roušky a podobně.

Čili to se zohledňuje na jedné straně a samozřejmě koreluje se to i s vývojem epidemie, což zase dodávají datoví specialisté z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, kteří k tomu dávají podklady, kdy dosáhneme jaké epidemické situace. Takže určitě ano.

A co se týče těch zahrádek, tam myslím, že to rozhodováním mělo relativně snadný průběh, a myslím, že s lehkým srdcem jsme se rozhodli, že ten vnější prostor by měl být natolik bezpečný, že by to nemělo být nějakým zásadním epidemiologickým rizikem.

Co se týče kontroly dodržování očkovací strategie, já bych chtěl apelovat na všechny, kteří to dodržují, protože především v těch začátcích jsme potřebovali ochránit tu nejrizikovější skupinu. Čili je to i otázka etiky, aby prostě se nepreferovaly skupiny, které z nějakých důvodů nejsou vybrány v těch preferenčních skupinách. A jsem moc rád, že už velmi brzo se těmito omezeními nebudeme muset řídit a že se to otevře.

To, že občas se někde vyskytnou takové excesy, to se samozřejmě může i v lidské společnosti kdekoliv stát. Všem ostatním se za to omlouváme. Na druhou stranu, tak jak jsem i četl vaše materiály, tak tam byly objektivní důvody, proč se tak stalo, takže určitě je také potřeba je zohlednit.

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy: Tak co se týká toho dotazu na usnesení Sněmovny, která žádala Ministerstvo školství o některé kroky v oblasti maturit, tak já jsem v termínu, který mi Sněmovna dala, rozeslal předsedovi Sněmovny, všem předsedům poslaneckých klubů stejně jako předsedovi školského výboru odpovědi na ty otázky.

Skutečně platí to, co jsem říkal já, že to množství těch úlev, a nebudu je znovu vyjmenovávat, je dostatečné. V tom bodě, ve kterém mě Sněmovna žádala o navýšení těch termínů, to znamená, aby ještě před prázdninami byly možné opravné termíny, tak tam jsme to opatření obecné povahy vydali. O tom jsem Sněmovnu informoval. Stejně jako o tom, že vůči studentům distančního vzdělávání je postupováno stejně.

A v tom bodě 3 toho usnesení, kde Sněmovna žádala po ministerstvu krok, který udělat prostě podle zákona nemůže, interním přípisem nemohu upravovat úřední maturity, nehledě na to, že věcně, a říkám to měsíc a půl, pro to není důvod, tak tam jsem rovněž informoval předsedu Sněmovny a všechny zúčastněné o tom postoji ministerstva. Takže ten úkol byl ze strany Ministerstva školství splněn tak, jak mohl být.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ještě Česká televize doplnění.

Klára Bazalová, Česká televize: Já poprosím ještě o upřesnění, co se týká vyžadování testů na zahrádkách restaurací. Omlouvám se, jestli to zaznělo, neslyšela jsem, jak to v praxi bude vypadat. Jestli to například bude jak u kadeřníků, jestli si restaurace budou muset zapisovat jména hostů a podobně.

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Je to jednoduché. Bude to jako u kadeřníků a nebudou si muset zapisovat jména.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz už nejspíš prostřednictvím videokonference, paní Hronková z Mladé fronty Dnes.

Dominika Hromková, MF DNES: Dobrý den, já bych měla dvě otázky. První, jak dlouho počítáte, že se návštěvníci restauračních zahrádek budou muset prokazovat negativním testem, jestli to bude v řádu týdnů, měsíců či jak dlouho? A potom by mě zajímalo, proč Česko už také neprodloužilo dobu imunity prodělání covidu ze tří měsíců na šest, když vlastně v sousedním Německu už to takto nastavené mají a lidé se až v těch šesti měsících třeba tím testem prokazovat nemusejí nebo nemusí dodržovat karantény. Pan epidemiolog Petr Smejkal nám dnes řekl, že on to podporuje, aby se to na šest měsíců prodloužilo. Tak se chci zeptat, proč to Česko také nemá?

Petr Arenberger, ministr zdravotnictví: Tak asi oba dotazy jsou na mě. Testování předpokládáme, že by mělo skončit někde na úrovni pod 25 nových případů na 100 000 obyvatel v klouzavém sedmidenním průměru. Takže to je obecná odpověď.

Jinak posun uznávání relativní bezpečnosti konkrétní osoby po prodělání onemocnění ze tří na šest měsíců jsme při dnešním zasedání vlády také projednávali především s ohledem na uznávání covidových pasů a předpokládáme, že bude tato doba posunuta ze tří na šest měsíců.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, pokud už žádné další dotazy nejsou, tak tímto tisková konference končí, děkujeme, hezký zbytek dne.