Aktuálně

11. 5. 202115:47

Rada pro obecné záležitosti jednala o mimořádné Evropské radě a společném boji proti koronaviru

V úterý 11. května proběhlo v Bruselu zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC). Na programu byla příprava mimořádné Evropské rady dne 25. května a diskuze o unijní koordinaci boje proti pandemii COVID-19. Účastnici také jednali o zahájené Konferenci o budoucnosti Evropy, rozšiřování EU a vzájemných vztazích mezi EU a Švýcarskem. Českou delegaci vedla velvyslankyně a stálá představitelka ČR při EU Edita Hrdá.

Hlavním bodem jednání byla příprava mimořádné Evropské rady, která se uskuteční 24. a 25. května a na které budou lídři diskutovat zejména o klimatické změně. Očekává se, že by se hlavy států měly dohodnout na společných principech pro další postup při přechodu na zelenou ekonomiku.

„Jedná se o klíčovou diskuzi na úrovni premiérů a prezidentů, která by měla dát jasný signál Evropské komisi předtím, než v červenci vydá návrh legislativního balíčku Fit for 55, který bude obsahovat konkrétní opatření pro jednotlivé sektory ekonomiky,“ uvedla velvyslankyně Hrdá.

Další diskuze se pak na konci května povedou o boji proti COVID-19, zejména potřebě navyšování produkce vakcín a také používání tzv. digitálních zelených certifikátů, o jejichž konečné podobě spolu aktuálně diskutují země EU27 a Evropský parlament. Na programu budou rovněž vztahy mezi EU a Ruskem, a to i v návaznosti na útok ve Vrběticích, a také vyhodnocení naplňování dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím.

Ministři pro evropské záležitosti dále diskutovali o koordinovaném postupu v boji proti pandemii COVID-19. V České republice i dalších zemích EU postupně dochází k očkování mladších ročníků, nicméně vedou se diskuze o tom, jak zajistit dostatek vakcín nejen v EU, ale i ve světě.

„Stejně jako řada jiných zemí domníváme, že hlavním problémem nejsou patenty, ale nedostatečné výrobní kapacity, ať už v EU nebo ve světě. Česká republika rovněž podporuje rychlé přijetí tzv. digitálních zelených certifikátů,“ řekla česká velvyslankyně.

Dalším tématem byla nedávno zahájená Konference o budoucnosti Evropy. Je nezbytné, aby hlavní roli v této diskuzi hráli především Evropané a jejich pohled na EU. Rada GAC se rovněž krátce dotkla vztahů mezi EU a Švýcarskem a politiky rozšíření v souvislosti se západním Balkánem. O situaci v regionu v pondělí 10. května podrobně diskutovali ministři zahraničí EU.