Aktuálně

12. 5. 202112:18

17. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

3. až 9. května 202

Milí čtenáři,


v neděli EU oslavila své pomyslné narozeniny, připomněli jsme si Den Evropy, který je výročím historické Schumanovy deklarace. Letos byla při jeho příležitosti ve Štrasburku v sídle Evropského parlamentu slavnostně zahájena Konference o budoucnosti Evropy. Úvodní, zhruba dvacetiminutový, projev ve Štrasburku přednesl francouzský prezident Emmanuel Macron, vystoupili také předsedkyně Komise, předseda Evropského parlamentu, portugalský premiér za Radu EU a spolupředsedové Výkonné rady konference. Slavnostního zahájení se pak přímo na místě zúčastnili studenti programu Erasmus ze zemí napříč EU.


Kromě oslavy Dne Evropy patřil konec minulého týdne prvnímu letošnímu převážně fyzickému setkání lídrů EU. V Portu se uskutečnila konference na vysoké úrovni k evropskému pilíři sociálních práv, tzv. sociální summit, neformální jednání lídrů EU k sociální agendě, covidu-19 a aktuálním zahraničněpolitickým otázkám a poté ještě summit EU – Indie, který proběhl v hybridním formátu. Více o výsledcích jednání si můžete přečíst v našich článcích.


Tento týden jsou na programu dvě zasedání Rady v Bruselu. Hned v pondělí se uskutečnila Rada pro zahraniční věci, která se věnovala především transatlantickým vztahům a západnímu Balkánu.


K ministrům se připojil také zvláštní prezidentský vyslanec USA pro otázky klimatu John Kerry za účelem výměny názorů zaměřené na problematiku klimatu. V úterý se pak koná po velmi dlouhé době první fyzické jednání Rady pro obecné záležitosti. Na programu ministři mají přípravu mimořádné Evropské rady, která je naplánovaná na 25. a 25. května, koordinaci reakce EU na pandemii covidu-19, vztahy mezi EU a Švýcarskem nebo informace o průběhu Konference o budoucnosti Evropy.


Evropský parlament pracuje tento týden ve výborech a zároveň se připravuje na plenární zasedání, které proběhne ve dnech 17. – 20. května. Poslance čekají v rámci schůzí výborů mimo jiné debaty se členy Komise. Hned v pondělí diskutoval hospodářský a rozpočtový výbor s výkonným místopředsedou Komise Valdisem Dombrovskisem a komisařem Paolem Gentilonim o implementaci nástroje pro obnovu a oživení (RRF). Jednalo se o první dialog, který zavádí nařízení o RRF pro zvýšení transparentnosti implementace. Rovněž v pondělí uspořádal výbor pro kulturu a vzdělávání debatu s místopředsedkyní Komise Věrou Jourovou o otázkách týkajících se ochrany médií a občanské společnosti, směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu nebo Evropském akčním plánu pro demokracii.