Aktuálně

12. 5. 202113:42

Premiér Babiš se zúčastnil položení základního kamene nových pavilonů v IKEM

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) začíná dostavba dvou pavilonů G1 a G2, celkem jde o 14 564 m2 nové podlahové plochy pro transplantační a kardiovaskulární medicínu. Tato strategická vládní investice za 1,05 miliardy korun přinese IKEM nová lůžka a nové možnosti léčby pro nemocné z celé ČR. Slavnostního položení základního kamene se dnes v IKEM zúčastnili premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Petr Arenberger, ředitel IKEM Michal Stiborek a generální ředitel a předseda představenstva stavební společnosti IMOS Brno Robert Suchánek.

Nové pavilony umožní IKEM, jehož spádová oblast je celá republika, rozšířit kapacity a zvýšit tak počet pacientů, kteří potřebují superspecializovanou léčbu kardiovaskulárních chorob, poruch metabolismu nebo transplantaci orgánů. Vláda tuto investici podpořila částkou 603,7 milionů korun, IKEM se bude podílet 447,6 miliony korun. A hotovo by mělo být za 2,5 roku.

„Jsem rád, že dnes došlo k podpisu smlouvy o této skvělé investici a 12. července se začne stavět. Dostavba IKEM je první ze sedmi vládních strategických investic z oblasti zdravotnictví, kde započne realizace stavby. Je skvělé, že zde vyrostou dva nové pavilony, které zásadním způsobem ještě zlepší zdravotní péči v této nemocnici,“ uvedl premiér Babiš.

Do dvou nových pavilonů – jednoho sedmipatrového a druhého čtyřpatrového – bude umístěn společný urgentní příjem, oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Zvětší se také ústavní lékárna nebo technické zázemí nemocnice. Celkově v IKEM vznikne 56 nových lůžek, JIP i standardní. „Za posledních deset let rostou zdravotnické výkony v IKEM rapidním tempem. Zatímco v roce 2008 bylo v institutu transplantováno 333 orgánů, v posledních letech počet každoročně šplhá k pěti stům. IKEM se stará o více než 5 000 transplantovaných, v ambulancích personál ročně ošetří 11 500 lidí, na lůžkových odděleních je každý rok hospitalizováno 162 500 pacientů. A potřeba superspecializované péče neustále roste. Proto výstavba, která IKEM kapacitně rozšíří možnosti poskytování zdravotních služeb, přichází v tu nejvhodnější dobu,“ přibližuje ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Pavilony G1 a G2 budou architektonicky i provozně moderně řešené. Vzdušný design celoproskleného obvodového pláště budovy doplní uvnitř moderní technologické řešení, které bude využívat obnovitelné zdroje energie. „Zdrojem tepla pro podlahová vytápění JIP pracovišť a chladu pro vzduchotechniku budou tepelná čerpadla. Toto řešení zajistí stabilitu provozu i v případě dlouhodobějšího výpadku dodávek tepla, kdy by jinak hrozila evakuace pacientů. A navíc díky obnovitelným zdrojům energie ušetříme téměř 11 % nákladů,“ dodává ředitel IKEM Michal Stiborek.