Aktuálně

19. 5. 202111:27

18. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

10. až 16. května 2021

Milí čtenáři,


třetí květnový týden pro nás bude zejména ve znamení přípravy na mimořádné zasedání Evropské rady, které se uskuteční v Bruselu v pondělí 24. května a v úterý 25. května a bude mít na programu covid-19, změnu klimatu a strategickou rozpravu o Rusku.


Na jednání bude tento týden bohatý program Rady EU. V pondělí proběhlo neformální setkání ministrů pro evropské záležitosti, které uspořádalo portugalské předsednictví v Coimbře. Věnovalo se nejvzdálenějším regionům EU a byla během něho spuštěna unijní síť pro strategický výhled na ministerské úrovni. Ministři při tom diskutovali o otevřené strategické autonomii a odolnosti.


V pondělí a v úterý se v Bruselu setkávají ministři pro vzdělávání. Jednají o rovnosti a inkluzi ve vzdělávání a odborné přípravě, iniciativě „Evropské univerzity“, účasti mladých lidí v rozhodovacích procesech nebo udržitelnosti kreativního odvětví.


Na úterý svolal o víkendu vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell videokonferenční jednání ministrů zahraničních věcí k aktuální eskalaci napětí mezi Izraelem a Palestinou.
Ve čtvrtek je pak na řadě jednání Rady pro zahraniční věci ve formátu pro obchod. Ministři budou diskutovat o nástroji pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek, přezkumu obchodní politiky, stavu reformy Světové obchodní organizace nebo obchodních vztazích EU a USA.


Konec týdne bude v Radě patřit jednání Euroskupiny a neformálnímu zasedání ministrů hospodářství a financí v Lisabonu. Euroskupina v pátek projedná makroekonomický a fiskální vývoj v eurozóně, pracovní program na druhé pololetí, provozní aspekty bankovní unie nebo fungování mechanismu úprav v rámci eurozóny. Ministři financí pak budou v pátek a v sobotu diskutovat o posílení společného dopadu fiskální a měnové politiky, budoucnosti ekologických daní nebo klíčových výzvách při dosahování vyvážené obnovy se zaměřením na prorůstové politiky, které prosazují potřebné strukturální úpravy k vybudování zelenější, spravedlivější, digitálnější a odolnější ekonomiky.


Poslanci Evropského parlamentu se tento týden na plenárním zasedání budou věnovat řadě zajímavých témat. Čeká je diskuze a schvalování nové podoby programu Erasmus+ na období 2021 – 2027, Fondu pro spravedlivou transformaci, který má evropským regionům pomoci přejít na zelenou ekonomiku, nebo programu Kreativní Evropa. Zabývat se budou také eskalací izraelsko-palestinského konfliktu, dekarbonizací evropského energetického systému, dopravy a průmyslu nebo podporou digitálních inovací a využívání umělé inteligence. Očekává se navíc, že vyjednavači Parlamentu, Rady a Komise uzavřou dohodu o podobě certifikátu pro covid-19, který by měl v nadcházející letní sezóně usnadnit cestování v EU.


V pátek si nenechte ujít další ze série kulatých stolů Národního konventu o EU, tentokrát na téma strategická autonomie EU. O tomto konceptu se hovoří zejména v poslední době, a sice v kontextu geopolitických změn, nicméně úplně poprvé jej Rada EU zmínila již v roce 2013 a v roce 2016 se pak termín objevil v Evropské globální strategii. V pátek se tedy těšíme na velmi podnětnou debatu o tom, v jakém rozsahu strategickou autonomii definovat, jaký je její vztah k USA a NATO a jaká partnerství by EU měla prohlubovat.