Tiskové konference

26. 5. 202110:05

Tisková konference k opatřením, které ČR zavede vůči Bělorusku, 26. května 2021

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřadu vlády: Dobré ráno, na tiskové konferenci k opatřením České republiky vůči Bělorusku vítám vicepremiéra Karla Havlíčka a ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka. O úvodní slovo poprosím pana Havlíčka.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, dovolte, abych vás informoval o tom, že dnes dopoledne zasedala Bezpečnostní rada státu. V rámci zasedání jsme projednávali i bod takzvaně v bodě Různé týkající se Běloruska a incidentu, který se odehrál o víkendu.

Dovolte, abych vás informoval o tom, že v reakci na vynucené přistání Ryanairu v Minsku o tomto víkendu a dále v návaznosti na doporučení Evropské rady rozhodla dnešní Bezpečnostní rada státu, že pozastavujeme provoz letecké společnosti Belavia v České republice, a to tak, že poslední let, který bude odbaven, bude dnes. Další let, který by měl přiletět, by byl let páteční. Ten už odbaven nebude, stejně tak jako let nedělní.

Dovolte, abych vás současně informoval o tom, jak se vyvíjí situace v ostatních evropských státech. Na základě doporučení lídrů Evropské unie včera přistoupily k podobnému opatření již čtyři země. Konkrétně se jedná o Francii, jedná se o Litvu, ráno se připojilo Švédsko a Lotyšsko. Čili podle našich informaci bychom měli být pátou zemí, která tato opatření zavádí. Současně tato opatření mimo Evropskou unii ještě zavedla Velká Británie a zavedla Ukrajina.

Ještě dovolte, abych upřesnil to, jakým způsobem se provoz pozastavuje. Pozastavuje se od 28. 5., to znamená tedy od toho pátečního letu, a to formou pozastavení platnosti schváleného letového řádu na letní provozní období 20/21, a to do doby vyšetření incidentu s vynuceným přistáním letadla Ryanair.

Děkuji.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřadu vlády: A o komentář poprosím i ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka.

Jakub Kulhánek, ministr zahraničních věcí: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Já bych si dovolil doplnit vystoupení pana vicepremiéra a budu vás informovat o dalších krocích, které Česká republika, respektive česká diplomacie bude podnikat v souvislosti s tím vynuceným přistáním letu Ryanair.

Zaprvé my plně podporujeme Evropskou komisi, respektive Evropskou službu vnější akce, která nyní připravuje seznam sankčních opatření vůči vybraným fyzickým a právnickým osobám. Ten seznam by měl být v nejbližší době hotov tak, aby v červnu o něm mohli rozhodnout ministři zahraničí členských států Evropské unie.

Dále budeme jak bilaterálně, tak i na všech mezinárodních fórech podporovat a požadovat okamžité propuštění zadrženého běloruského blogera a jeho partnerky. Jak víte, já jsem v pondělí nechal na ministerstvo zahraničí předvolat běloruského velvyslance a tento požadavek na okamžité propuštění běloruského blogera mu byl velmi důrazně tlumočen a my budeme v těch aktivitách dále pokračovat.

Dále budeme požadovat vyšetření tohoto incidentu v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví. Tam na to máme širokou podporu. Požaduje to řada států Evropské unie, ale i například Spojené státy.

V neposlední řadě v rámci Severoatlantické aliance naši diplomaté se podílí na přípravě společného prohlášení, které by mělo odsoudit postup běloruského režimu a také vyjádřit podporu Lotyšsku.

Já jsem instruoval našeho velvyslance při NATO, aby také podpořil přehodnocení individuálního partnerství mezi NATO a Běloruskem, a součástí tady tohoto procesu by mělo být i omezení nebo zvážení omezení přístupu běloruských diplomatů do centrály NATO.

Děkuji za pozornost.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřadu vlády: Děkuji a z časových důvodů poprosím o tři vaše dotazy. Česká televize.

Jakub Pacner, Česká televize: Chtěl bych se, prosím, zeptat, jak to bude třeba s lidmi, kteří měli zabookovanou letenku – nebo Čechy třeba – na ten páteční let. Tak asi budou muset přerezervovat, letět někudy jinudy. Bude nějak stát třeba Čechům nebo nevím kompenzovat tyto ztráty? A potom bych se ještě taky chtěl zeptat: Nevím, jestli to zaznělo, ale České aerolinky a české lety do Běloruska zatím mohou nebo chystá se Bělorusko k podobnému recipročnímu kroku?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Upřesním jenom: České aerolinky nebo naše letecké společnosti nelétají do Běloruska. Jediná společnost, která lítá Bělorusko – Česká republika, je právě běloruská společnost Belavia.

Co se týká našich cestujících nebo našich obyvatel v Bělorusku, tak pokud nezvládnou přiletět dnešním letem, případně pokud nevyužijí jiného leteckého spojení a nepřebookují se, tak budou moci využít náhradní autobusové dopravy. V dané chvíli už jednáme s dopravci, kteří pravidelně jezdí do Běloruska, a vypraví se tam, bude-li to samozřejmě třeba a bude-li tento požadavek, vypraví se tam speciální spoje, které by byly schopny z Běloruska naše pasažéry dovézt. Vzhledem k tomu, že to není nepřekonatelná vzdálenost, tak i toto bude šance, abychom to v následujících dnech zvládli.

Jakub Pacner, Česká televize: Obousměrně, tedy jak z Běloruska do Česka, tak naopak? Protože…

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Pochopitelně, protože samozřejmě pokud Belavia nebude lítat, tak nebude lítat ani z Běloruska do České republiky ani z České republiky do Běloruska. Nicméně platí to, že ten dnešní let samozřejmě platí.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřadu vlády: Děkuji. Ještě nějaké dotazy? ČTK, prosím.

Soňa Remešová, ČTK: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, jestli se vyhýbají lety z Česka Bělorusku a jestli je nějak spočítáno, kolik to bude stát. Děkuju.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: V tuto chvíli my máme informace, zatím to jsou informace neověřené stoprocentně, že běloruský vzdušný prostor přestávají využívat Air France, Finnair, Lufthansa, Austrian Airlines, SAS, KLM nebo dokonce Singapore Airlines, LOT, ukrajinští dopravci a další. A pokud máme správné informace, tak ČSA ráno se již vyhnuly vzdušnému prostoru Běloruska.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřadu vlády: Děkuji. Nějaké další dotazy? Pokud je to vše, tak přeji hezký zbytek dne a děkuji za účast. Nashledanou.